9 Temmuz 2010 Cuma

Kirpi Şiir Dergisi'nin 4. Sayısı çıktı ve Türkiye çapında dağıtıma sunuldu.


Dergi yine bağımsız editör seçimi ve bakışıyla farklı seslere doğru yelken açıyor.


22 şairin elemeğinin yer aldığı derginin 4. sayı konuk editörü Şenol Erdoğan’dır ve seçimleriyle şiirimizin başka bir o denli önemli bir damarını gün ışığına çıkarmış bulunuyor. Kurt Cobain, Richard Brautigan, Behçet Necatigil, Willam’s Burroughs’la beraber yine Rafet Arslan’ın uzunca bir poetik irdeleme yazısı ve diğer genç-orta kuşak şairlerimizin şiirleri dikkat çekiyor. Dergi formatı yine aynıdır, Cenk Koyuncu anısı taze tutuluyor (özellikle) seçilen ve benimsenen bu formatla.

Şiir-Edebiyat ve sanat dergiciliğin hesapta olmayan zorluklarını göze alırsak, yine de ulusal ölçekte nicelik ve nitelik açısından hatırı sayılır çok değerli çabaların devam etmesi şiirimiz, plastik sanatlar alanımız için önemlidir.(bu çabalara elbet ki nitelikli internet edebiyat oluşumları, fanzinler de dahildir ve bu yönde çok ciddi atılımlar yapan öbekleri kimse göz ardı edemez, iş o kadar da kolay değil ki ele geçirilen bir gazete köşesinden internet edebi oluşumları topa tutsun bir kimse, ne var ki bu çıkış ve iğrenç tavrı eğer çıkarttığı derginin üç-beş adet daha fazla satsın diye yapıyorsa o kimsenin akli seliminden en az bizler ciddi derecede kuşkuya kapılırız..bu kimsenin (kimselerin) adları lazım değil olayları takip edenler kimler olduklarını zaten biliyorlar..-yazık ama, insan açılan bu ahlak çukur duruma üzülmekten başka bir şey yapamıyor...”Sözcükler!!!” bu denli ucuz ve ulu orta sarf edilmemeli, az biraz itina, dikkat gerekiyor, geçirdiğiniz iktidar koltukları sizlere “ona-buna” vurma hakkı vermiyor ister müstear ister gerçek isminizle olsun, gün olur da Süha Tuğtepe’nin dediği gibi bir gün “bir” kuramsal edebi şiddet ruhunu barındıran “kalem ve vicdan” alayınızın suni tahtını devirir, ruhunuz bile duymaz..kimse sizlerin keyfi istek ve arzularınıza, yaslandığınız gak guk edebi güç iktidar koltuklarınıza teslim olacak değil.. birini, birilerini, bir oluşumu, bir çabayı eleştirirken hiç kimse kendine durduk yerde kutsaniyet payı ayıramaz, kendini ülküleştiremez, yok böyle bir şey..) Gelin görün ki “internet” öbekli edebi-sanatsal çıkışların başının belası sadece bu felçli, border line zihniyetler değil, kurtuluş artık ontolojik dönüşüm düzeyinde gelir, o da çok zayıf bir ihtimal..çünkü sansürle baş etmek o denli kolay değil.

İnternet yayıncılığı ve edebi oluşumların yanı başında demokles kılıcı gibi sallanan sansür ve kısaltama çemberi ve alan daraltmalar, her geçen gün biraz daha soluksuz bırakılan “gerçeğin çölü” bugünlerde sadece çölün ihtişamını yansıtıyor, ve görünen, okunan, odaklanan “mecaz pencereler” her an bir sansür rüzgarına kurban gidebilir.

Dergilerimizin soluk alması ve ayakta durması sadece bir fiziki varoluş mücadelesine dayanarak değil, tüm kapılarını pencerelerini düzgün ve de “iyi işlere” imza atan bütün genç kalemlere açık tutarak gerçekleştirilebilir. Var olana ikna olmayarak, kurgulanan ve de artık yıllardan beri nerdeyse mide bulandıracak seviyelere ulaşan tekrarın tekrarı ve kischt damak tadını barındıran suni sırt sıvazlamalar ve içi boş cephe arayışları, dar alan manevraları hepimizi yordu. Bir tür normalleştirme ve ya bizim açımızdan birlerinin kurguladığı o sözde güzellik yasalarının (ne güzellik ama) barındırdığı iç çelişkileriyle beraber ciddi bir sarsıntıya uğramalı.

Kirpi Şiir’in manifestosu kendisidir! Şairin ve şiirinin özgürce söz hakkı alacağı ve nesne derdine düşmeden, progressiv taslamaları elinin tersiyle red eden hepinizin dergisidir. O unutulmaz çabaları ve özverileriyle genç ömrünü ve yıllarını şiire sunan-feda eden şair Cenk Koyuncu anısı için ve her koşula rağmen onu unutmamak, unutturmamak için.. kim bilir bu kirpinin gözlerindeki tek sır bu olmalı, gerisi ayrıntıdır.

Borges Defteri & Çekirdek Sanat


K İ R P İ - Ş İ İ R
2.5 TL KİTAP HEDİYELİ

Beyoğlu-Taksim
Mephisto
Ada Müzik
Pandora
İstiklal Kitabevi
Semerkant Kitabevi
Simurg Kitabevi
Robinson Cruose
İnsan Kitabevi

Nisantasi- Gazete-Dergi dagitim noktasi (Yagıcı karşısı)
Bagdat Caddesindeki tüm gazete bayileri

Fatih
Ağaç Kitabevi

Kadıköy
Genç Mephisto
Nazlı Kitabevi

Beşiktaş
Rüştü Kitabevi
Kabalcı Kitabevi

İzmir
İletişim Kitabevi
Yakın Kitabevi
Pan Kitabevi
Devrim Kitabevi

Konya
Enes Kitabevi
Atlas Kitabevi

Nevşehir
Yolbaşı Kitabevi

Trabzon
Akademi Kitabevi

Zonguldak
Ebil Kitabevi

Ankara
Dost Kitabevi

Diyarbakır
Urartu Kelepir Kitabevi
Kafka Kitabevi
Ada Kitabevi
Barış Kitabevi

Eşkişehir
İnsancıl Kitabevi

Kıbrıs
Kıbrıs Işık Kitap Evi

Amerika (San Francisco)
Portekiz (Lisbon)
Vietnam ( uzak doğu talepleri karşılanmaktadır)
İran (Tahran-Tebriz)