24 Haziran 2010 Perşembe

Taylan Biraderler, "düşsel hırsızlık" mı yapmışlar; yoksa John Wright, "gerçekçi araklamada" mı bulunmuş? Hiçbiri olmamış da zaman.com.tr arayışta mı?

Sinemayla aram pek iyi değil. Bunun birçok nedeni var. Evrensel nedeni, sinemanın Hollywood'a, Hollywood'un Amerikan emperyalist kültürüne hizmet etmesi; silahla ele geçirilememiş yada geçirilmek istenmeyen "uzaklıktaki" ülkelerin imgeler yoluyla ele geçirilme çalışmasının en önemli aracı olmasıdır. Ülkesel nedeniyse, bizdeki sinema anlayışının, tıpkı televizyon dizilerindeki egemen anlayış gibi, "çekirdek çıtlatma" ve/ya "patlamış mısır atıştırma" ötesinde bir işe yaramamasıdır.

Türkiye'de kendilerine "yönetmen" diyen birçok kişinin "ürettiği" herhangi bir filmi izlemediğim gibi, Taylan Biraderler'in de hiçbir filmini izlemedim. Bu Biraderler'in filmlerinin hiçbirinin konusunu, duruşunu merak etmediğim için, asla izlemeyi düşünmüyorum. Biraderler'in filmlerinin adları bile bende bir iğreti duygusu, bir "ithalat" düşüncesi geliştiriyor.

Her neyse...

Bugünkü www.zaman.com.tr sitesinin "Kültür Sanat" bölümüne şöyle bir baktığımda, bizde "hırsızlama" düşüncesi oluşturan kısa, çok kısa bir haber okudum. Bize "araklama" duygusu veren bu haberi okur okumaz okurlarımla paylaşmak istedim. (HB)


Not: Aşağıdaki haberde adı geçen "Okul" filmi 2003 yapımı, "İşkence Okulu" filmi 2009 yapımıdır!


***


Tanıdık bir 'okul'


Taylan Biraderler'in Okul'unu izleyenler İngiliz yapımı 'İşkence Okulu'nu (Tormented) seyrederken deja vu yaşıyormuş gibi hissedebilir.

Bu hissi bozacak tek şey, karakterlerin İngilizce konuşması ve dolayısıyla perdedeki Türkçe altyazı olur herhalde! Okul'u izlemeyenler için John Wright'ın yönettiği filmin konusunu yazalım. Her şey beş gün öncesinden başlar... Justine (tabii ki isimler de farklı!), arkadaşı Darren'ın cenazesinde duygulu bir konuşma yapar. Arkadaşı Jason ona itiraz eder, gerçeklerin daha farklı olduğunu söyler. Bradley'in evindeki partide ise arkadaş grubundan ölümler başlayınca Darren'ın kendilerine musallat olduğunu düşünürler.

(Kaynak: ZAMAN)


***


Okul

Yönetmen : Taylan Biraderler
Senaryo : Doğu Yücel
Oyuncular : Deniz Akkaya, Hamdi Alkan, Burak Altay, Nehir Erdoğan
Filmin Türü : Korku, Fantastik
Orijinal Adı : Okul
Yapımcı Firma : 0
Yapım Yılı : 2003
Yapım Ülkesi : Türkiye
Orijinal Dili : Türkçe
Filmin Süresi : 127 dakika
Resmi Sitesi : www.okul-film.com
Dağıtıcı Firma : Özen Film
Vizyon Tarihi : 09. 01. 2004

(Kaynak: intersinema.com)


***


Ayrıca bakınız:

"Alacakaranlık" davası

"JİGOLO" / "ALACAKARANLIK" DAVASININ BELGELERİ

"Alacakaranlık"a çalıntı suçlaması

“Jigolo'nun davayla ilgili sahnesi”

“İhtarname”

“Dava Dilekçesi”

DAVANIN DİĞER BELGELERİ YAKINDA!

(Kaynak: www.coskunbuktel.com)