25 Haziran 2010 Cuma

Kültür Bakanlığı`na, ihbar...


Rasim Öztekin
28 Nisan 2000


Köşe yazısı yazmaya başladığımdan bu yana bir kaç kez değindim; Kültür Bakanlığı'nın özel tiyatrolara yaptığı yardımlarda acaip yanlışlıklar ve haksızlıklar oluyor diye. Şimdi geçerli olan prosedürde; Kültür Bakanlığı'na yapacağın prodüksiyonu bildiriyorsun ve prodüksiyona ait çıkarttığın bütçeyle para rica ediyorsun. Verdiğin dosya içinde oyuncularla, yazarla, yönetmenle yaptığın anlaşmanın birer kopyası da bulunması gerekiyor. Daha sonra belirttiği oyuncuyla veya yönetmenle çalışıp çalışmadığı incelenmiyor. Örneğin; bir tiyatro patronu oyuncular listesinde beni gösterip aylığımı da 1 milyar olarak belirtmiş olabilir. Aylık 1 milyar olarak gösterdiği parayı Kültür Bakanlığı'ndan alıp yerine 200 milyona genç bir oyuncuyu benim yerime oynatabilirler. Sebebi de hazırdır:

'- Kendisiyle anlaşamadık...'

Bir de turne tiyatroları var ki, bunların tarzı daha bir Sülün Osman'vari.

Büyük prodüksiyon diye şişirerek Kültür Bakanlığı'na dosya verip bütçelerini belirtirler. Ondan sonra ver elini Anadolu. Çalınma veya uyduruk bir oyunla, 10. sınıf oyuncularla, Anadolu turnesine çıkarlar. Bir taşla iki kuş... Tiyatro diye yutturdukları gösteriyle Anadolu insanının parası, hem de büyük prodüksiyon diyerek ödenek çıkarttıkları Kültür Bakanlığı'nın paralarını cukkalıyorlar.

Daha önce de yazmıştım şimdi de yazıyorum: Özel tiyatronun seyircisi oranında tiyatrolara yardım yapılmalı. Bilet parasından % 45 kesilen Gelir Vergisi'nin oranını azaltın, sembolik bir hale getirin, böylece tiyatroya rağbet eden seyirci kadar yardım etmiş olunur. Böylece hem turne sahtekarlıkları önlenmiş olur, hem de Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla mastürbasyon yapılmasının önüne geçilir.

Yukarda belirttiğim turne sahtekarlığının başka bir tarzı geçenlerde Ferhan Şensoy'un başına geldi. Ferhan Şensoy'un yazmadığı bir oyunu, Ferhan Şensoy yazmış gibi göstererek Kültür Bakanlığı sövüşlenmiştir. Ferhan Şensoy'un basın bildirisini aynen sizlere aktarıyorum. Bu bir ihbardır...

'BİLİNMEYEN BİR OYUNUM BULUNDU!

Yazarların bügüne dek bilmediğimiz eserlerinin bulunması heyecan verici bir şey. Shakespeare'in bilinmeyen bir oyunu ya da Pirandello'nun yarım kalmış bir oyununun bulunması, tiyatro dünyası için beklenmedik bir sevinçtir. Ancak bu sevinç, yazarlar öldükten sonra oluştuğundan hiçbir zaman yazarı tarafından yaşanmamıştır.

Bu 'hiç bir zaman' şey bugün başıma geldi. Bilmediğim bir oyunum bulundu! Anadolu turnesinden dönen bir tiyatrocu arkadaşımız, bana turnede rastladığı bir başka tiyatronun afişini getirdi. Afiş TUNCAY ÖZİNEL TİYATROSU'na ait.

Oynanan oyun:

'Ferhan Şensoy'un

BİR RÜYA GİBİ'

Bu isimli bir tiyatro oyunum yok. Diğer oyunlarımın isimlerine bakıldığında bu isimli bir oyunun benim tarafımdan yazılmadığını anlamak, uzman olmayı gerektirmiyor.

İşin daha ilginç yanı, afişin altındaki; 'Kültür Bakanlığı'nın Katkılarıyla' yazısı.

Demek ki TUNCAY ÖZİNEL TİYATROSU benim böyle bir oyunum olduğu savıyla bakanlıktan yardım almış. Yardımı alabilmek için yazardan yazılı izin alınması, koşullardan biri. Adıma oyun uyduran bu tiyatro, böyle bir belgeyi de mi uydurmuş?

Konunun açıklanmasını zorunlu gördüm. Kültür Bakanlığı'mız tarafından aydınlatılmayı bekliyorum. Bilmediğim oyunumu çok merak ediyorum!

Devletin özel tiyatrolara yardımı konusunda muhteşem yanlışlıklar yapılıyor.

Ferhan Şensoy'

Kültür Bakanlığı'nın bilgilerine...

Köşe Yazısı :Akşam Gazetesi

(Kaynak: rasimoztekin.com.tr)