14 Mayıs 2010 Cuma

Tiyatro festivalinin ağır topu Malkovich


Mine Gültekin
23 Mart 2010



17'nci Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali çerçevesinde, ABD'li aktör John Malkovich, seri katil olarak sahneye çıkacak olmalı!

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) iki yılda bir düzenlediği ve tiyatroseverlerin heyecanla beklediği Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı nihayet açıklandı. Bu yıl 17. kez, 10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında, 17 farklı mekânda düzenlenecek festival programında, yine çok özel performanslar, sıfır kilometre oyunlar ve sürpriz tiyatro sanatçıları yer alıyor. Bu yıl tam bir ay boyunca, 90 gösteri, söyleşiler ve atölye çalışmaları ile devam edecek organizasyonda, yurtdışından dokuz tiyatro ve dans topluluğu yer alırken, Türkiye'den ilk kez festivalde sahnelenecek 30'a yakın oyun, dans ve performans izleyiciyle buluşacak. Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Japonya'nın katıldığı festivalin sürprizi ise ABD'li aktör John Malkovich. Malkovich, Avusturyalı seri katil Jack Unterweger'in gerçek hayatını anlatan Şeytani Komedya adlı oyunla İstanbul'da olacak. Festivalde yer alacak bazı yabancı oyun ve performanslar ise şöyle: Andreas Kriegenburg'un yönettiği, Franz Kafka'nın Dava'sı, Rene Pollesch'in Ruhr Üçlemesi, Londra'dan Sadler's Wells dans merkezinin Sutra adlı projesi, daha önce de festivale konuk olan Piccolo Teatro di Milano'nun Tatil Üçlemesi ve Belçika'nın ödüllü yönetmeni Guy Cassiers'in sahneye koyduğu Damıtılmış Kırmızı. Ayrıca Türkiye'de 2010'un Japonya yılı olması vesilesiyle de, Japonya'dan üç topluluk festival konukları arasında yer alıyor.

YENİLİKÇİ İSİMLER
Festivalin yerli kadrosu ise ağırlıkla, son yıllarda Türkiye tiyatrosuna yön vermiş, çok sayıda ödülle taçlandırılmış yenilikçi isimlerden oluşuyor. Piyano adlı oyun ile LİNÇÇİ Mehmet Ergen ve LİNÇÇİ Talimhane Tiyatrosu, Malafa adlı oyun ile Murat Daltaban ve DOT, Hoop Gitti Kafa ile Berkun Oya ve Tiyatro Krek, Vanya Dayı ile Nesrin Kazankaya, İkiye Bölünen Vikont ile Yiğit Sertdemir bu isimlerden bazıları. Festivalin açılışı da yine yerli bir yapımla gerçekleşecek. Hekate'nin Şarkısı adlı bu özel gösteride Shakespeare soneleri, Selim Atakan'ın müzikleri ve Engin Alkan'ın rejisiyle sahneye taşınacak. Fiyatları 10 ilâ 150 TL arasında değişen biletler 3 Nisan'dan itibaren satışta. www.iksv.org/tiyatro

(Kaynak: SABAH)