4 Nisan 2010 Pazar

Çok geç aktarılmış önemli bir tiyatro haberi!

"FORUM TİYATRO" konulu atölye çalışması yapılacaktır...


“Ezilenlerin Tiyatrosu” akımının kuramcısı ve uygulayıcısı Augusto Boal’in oğlu ve asistanı Julian Boal 21-22 Kasım 2009 tarihinde İzmir’de Çağdaş Drama Derneği tarafından düzenlenecek FORUM TİYATRO konulu atölye çalışmasını yürütecektir.

21 Kasım Cumartesi ve 22 Kasım Pazar günü yapılacak 8’şar saatlik uygulamalarla toplam 16 saatlik atölye çalışması gerçekleştirilecektir (Atölye dili İngilizce olup atölye sırasında Özlem Aktaş tarafından simultane çeviri yapılacaktır).

Atölyenin katılım ücreti 140 TL’dir. Atölyeye ücreti 70 TL(kayıt)+ 70 TL(atölye öncesi) şeklinde iki taksitle ödenebilir. Atölye katılımcı sayısı Atölye lideri Julian Boal’in istediği sayıyla sınırlıdır.

Atölyeye kayıt için Derneğimizi arayabilirsiniz.

JULIAN BOAL TARAFINDAN GÖNDERİLEN ATÖLYE İÇERİĞİ

Julian Boal, Ezilenlerin Tiyatrosu’nun yaratıcısı Augusto Boal’in oğludur. Düzenlenen bu atölye Julian Boal ile çalışma fırsatını yakalamak ve Ezilenlerin Tiyatrosu, İmge Tiyatrosu ve Forum Tiyatrosu hakkında daha fazla bilgi edinmek için kaçırılmayacak bir fırsattır.

Tipik bir Ezilenlerin Tiyatrosu atölyesi üç tür etkinliği bünyesinde barındırır. Birincisi, Ezilenlerin Tiyatrosu alanında ve atölye kolaylaştırıcısı (ya da Boal’in deyimiyle “zorlaştırıcısı” tarafından sunulan çeşitli egzersizler hakkında bir önbilgi verir.

İkincisi, oyunlardır. Bu oyunlar tüm yüreğimizle dinlediğimiz şeyi duymamızı, dokunduğumuz şeyi hissetmemizi ve baktığımız şeyi görmemizi sağlayacak şekilde yüksek oranda fiziksel aktivite içerir. Ezilenlerin Tiyatrosu Boal’in Oyuncu Olanlar ve Olmayanlar için Oyunlar kitabında listelendiği gibi 200 den fazla oyun ve egzersizi olan bir tiyatro türüdür. Sonuç olarak bu oyunlar, duyularımızı güçlendirmeyi, bedenimizi motorlaşmaktan kurtarmayı, kendimizi alışkanlıklarımızın ötesine taşımayı sağlar.

Son olarak üçüncü etkinlik alanı da yapılandırılmış egzersizleri içerir. Her ne kadar bazen bir etkinliğin oyun mu yoksa egzersiz mi olduğu belirsiz olsa da bu üçüncü tür egzesizler belirli bir yapıyı sahici bir içerikle donatmak için formüle edilmişlerdir.

Bu etkinlikler, Ezilenlerin Tiyatrosu’nun belirli bir alanına (İmge Tiyatrosu, Forum Tiyatrosu ve Arzuların Gökkuşağı gibi) dikkat çekmek için tasarlanmışlardır.

(Kaynak: Çağdaş Drama Derneği)