24 Nisan 2010 Cumartesi

Kâzım Şimşek, bugün Bulunmaz Tiyatro'daydı!

.............Bulunmaz Tiyatro oyuncularından Kâzım Şimşek


Hilmi Bulunmaz
24 Nisan 2010


Tiyatro sanatçısı Kâzım Şimşek, işlerinin yoğunluğu ve özel yaşamının fırtınalı oluşu nedeniyle, uzun zamandır seyrek olarak uğradığı Bulunmaz Tiyatro'ya bugün gelip, bu tiyatroda oyunculuk çalışmalarına katılan gençlere ve bu gençlerin ustası Hilmi Bulunmaz'a büyük moral verdi.

İşçi sınıfının bireylerine ücretsiz oyunculuk çalışması yaptıran Hilmi Bulunmaz'ın yetiştirdiği tiyatro sanatçısı Kâzım Şimşek, değerbilir bir insan olduğu için, vefa duygusunu hiçbir zaman yitirmiyor.

İçinde yetiştiği Bulunmaz Tiyatro'ya ve bu tiyatronun kurucusu olmakla birlikte, aynı zamanda yöneticisi olan Hilmi Bulunmaz'a karşı son derecede insanî ve toplumcu bağlarla tutunan Kâzım Şimşek, tiyatro dünyasının tüm çürümüşlüğüne karşın, tiyatro sanatından uzaklaşmamak için mücadelesini sürdürüyor. Çürümüş Türkiye tiyatrosuna karşı Bulunmaz Tiyatro'nun bir vaha olduğunun bilincinde olan Kâzım Şimşek, "sadece kendine tiyatrocu" olarak yaşamayı karakterine uygun bulmadığından, yani sırça köşkte yaşayan sanatçılara(!) benzemediğinden, kendisinden sonra tiyatro dünyasına gözünü açan genç tiyatro emekçilerine de kılavuzluk ediyor.

Her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de 17.00-20.00 arası süren Bulunmaz Tiyatro'daki oyunculuk çalışması, Kâzım Şimşek'in katılımının oluşturduğu ivme nedeniyle, oldukça ileri bir saatte sona erdi. Bugünkü oyunculuk çalışmasına katılan Mehmet Şahin, Oğuzcan Önver, Sercan Koca ve Uğur Özkan'ın yoğun ilgisiyle karşılaşan Kâzım Şimşek, kendisine tevcih edilen bu ilgiye karşılık olarak, tiyatral deneyimlerini hiçbir cimrilik yapmadan ortaya seriverdi.

Bulunmaz Tiyatro'daki oyunculuk çalışmalarına katılanlara; 2008 yılında görev aldığı ve Pren rolüyle sahneye çıktığı Sen Gara Değilsin oyunundan örnekler sunan Kâzım Şimşek, toplumcu tiyatronun işlevselliğini çok iyi kavradığını, anlaşılır bir dille gündeme getirdi. Toplumcu yazar Aziz Nesin'in yazıp, toplumcu yönetmen Hilmi Bulunmaz'ın sahneye taşıdığı Sen Gara Değilsin oyununda görev alarak sahneye çıkmasının, kendisi için çok büyük bir toplumsallaşma deneyimi kazandırdığını dile getiren Kâzım Şimşek, genç oyuncu adaylarına anlattıklarıyla, yepyeni ufuklar açıp anlamlı perspektifler oluşturdu.

Başta Internet yayıncılığı olmak üzere, tiyatro yayınlarını da yakından izlediğini belirten tiyatro sanatçısı Kâzım Şimşek, Coşkun Büktel'in yönettiği www.coskunbuktel.com ve Hilmi Bulunmaz'ın yönettiği www.tiyatroyun.blogspot.com sitelerindeki gerçek ve sosyalist tiyatral yazılardan son derecede yararlandığını, ancak diğer yayın organlarında aynı düzeyi bulamadığını vurguladı.

Ayrıca, tiyatro sanatındaki dramaturgi çalışmasının önemine dikkat çeken Kâzım Şimşek, yazınsal olanın sahnesel olana dönüşümünde dramaturgiden yararlanılabileceğini dile getirdi. Dram yazmanın ve oyun yönetmenin kurallarını ele alan dramaturginin de sanatsal bir düzleme sahip olması gerektiğini ve bu "sanatın" memur zihniyetiyle ifa edilemeyeceğini belirten Kâzım Şimşek, Bulunmaz Tiyatro'ya seyrek uğradığı süreçte, tiyatro sanatından asla kopmadığını belli eden bu ziyaretinde, Bulunmaz Tiyatro emekçilerine müthiş bir moral vermiş oldu.

Bulunmaz Tiyatro'nun kendisine verdiklerini, üstüne katarak, fazlasıyla Bulunmaz Tiyatro'ya vermeye başlayan Kâzım Şimşek'e buradan, tiyatro kamuoyu huzurunda teşekkür edip, kendisine iş ve özel yaşamında başarılar dileriz.