31 Mart 2010 Çarşamba

Coşkun Büktel
1 Nisan 2010


"Mesleğimize ve Muhsin Ertuğrul ustamıza bundan daha büyük bir hakaret yapılamazdı." ORHAN ALKAYA


2007 yılında, İstanbul Şehir Tiyatrosu Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılacağına ilişkin haberler üzerine "Mesleğimize ve Muhsin Ertuğrul ustamıza bundan daha büyük bir hakaret yapılamazdı." demiş olan Orhan Alkaya, Kadir Topbaş tarafından genel sanat yönetmeni yapılır yapılmaz fikrini değiştirmişti. Genel sanat yönetmeni olmadan önce ustasına hakaret saydığı yıkıma genel sanat yönetmeni olarak imza atmış olan "Kazmacıbaşı" Orhan Alkaya'nın tutarsızlıklarını (kendi somut ifadelerini sergileyerek) kaynaklarıyla belgelediğim bir yazıya, "Orhan Alkaya Bu Yıkımla Hatırlanacak" üst başlığını ve "GARP CEPHESİNDE SÖYLENECEK YENİ BİR ŞEY YOK" başlığını atmıştım.

"Theope" gibi oyunları cebinden çıkaracak "seçkin" bir dahi olduğundan ve polemiğe girmek için "denklik" aradığından ve aradığı denkliği ancak "Bileyci" Ömer F. Kurhan'ın ve Nedim Saban'ın kanıtsız, kaynaksız, belgesiz, yalan/yanlış yazılarında bulduğundan, "Kazmacıbaşı" Orhan Alkaya, Kurhan ve Saban'a cevap veriyor (Bakınız: Alkaya, "Düzeltmeye Başlıyoruz -1" ve "Yalan ve Kasıtlı Yalan") ama iş benim belgelerden ibaret yazılarıma gelince nedense seçkinliği tutuyor ve bana (ve tabii, Alkaya hakkında "...Ama Beni İktidar Yapan Müdahale İyidir" gibi belgesel yazılar yazmış olan Feridun Çetinkaya'ya da) cevap vermeye tenezzül etmemeyi tercih ediyor (!) (E, Alkaya haklı: Onun yerinde ben de olsam, bana ya da Çetinkaya'ya değil, Kurhan ve Saban'a cevap vermeyi tercih ederdim.)

"Kazmacıbaşı" beni dengi saysaydı, kim bilir kendi ifadeleriyle ve kaynak göstererek belgelediğim tutarsızlıklarına nasıl bir açıklama getirecek ve kim bilir beni nasıl şapa oturtacaktı? Asla tutarsızlığa düşmemiş bir yazar olarak, Alkaya ile denk olmadığımıza yatıp kalkıp dua ediyor ve bugün bir kez daha tekrarlıyorum:

"Kazmacıbaşı" Orhan Alkaya hakkında

YENİ BİR ŞEY SÖYLEMEYE GEREK YOK!


Coşkun Büktel
1 NİSAN 2010


ORHAN ALKAYA (21 Mart 2007, Genel Sanat Yönetmeni yapılmasından önce):

"Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılmasını kesinlikle istemediğimizi bir kez daha söylüyorum. Burası Muhsin Ertuğrul'un hayaliyle tiyatroya dönüştürüldüğü, yanan Tepebaşı Dram Tiyatrosu'nu sürdürdüğü için çok önemli. Kaldı ki biz bu sahnelerde, bu kulislerde büyüdük, yetiştik"

(Kaynak: arkitera.com, "Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılmasını istemiyoruz")


*****


ORHAN ALKAYA (ve KENAN IŞIK) (Alkaya'nın genel sanat yönetmeni yapılmasından sonra, Kadir Topbaş'la birlikte katıldıkları 27 Mart 2008 tarihli basın toplantısında, gazetecileri yıkımın gerekliliğine ikna etmeye çalışırken... Milliyet yazarı Serfiraz Ergun anlatıyor:)

27 Mart Perşembe sabahı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gazetecileri Sait Halim Paşa Yalısı’nda kahvaltıya davet etmişti. Sağına danışmanı Kenan Işık, soluna ise İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya oturmuştu.

(...)

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu için Kenan Işık;

“Orada bir oyun sahneye koymak için insanın hevesi kalmıyordu. Sahne derin olabilir ama eni çok dardı. Oyun sırasında sürekli dam akardı, kovalar koyardık. Bir seferinde tavandan sahneye kedi bile düşmüştü” dedi.

Lafı Orhan Alkaya aldı;

“Sahnenin tavanında koskoca bir boşluk vardır mekanizmaların bulunduğu. Haliyle de bol bol fare barınır burada. O yüzden tiyatrolar kedisiz olmaz. Kediler oyuncunun hayatını kurtarır” dedi.

(Kaynak: Milliyet, Serfiraz Ergun, "Muhsin Ertuğrul sahnesine tavandan düşen kediler")


*****


ORHAN ALKAYA (8 Mart 2007, Genel Sanat Yönetmeni yapılmasından önce... Zaman gazetesi yazarı Jülide Karahan aktarıyor:)

Bu proje üzerinde 8 yıldır çalıştığını söyleyen Başaran Ulusoy, Kongre Vadisi Projesi'ne en geç 4 ay içinde başlanacağını, toplam 130 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilecek çalışma tamamlandığında, 17 bin kişinin aynı anda vadide ağırlanabileceğini söylüyor. Durumun Ulusoy'un 'ileri geri konuşmasından' ibaret kalmasını uman Orhan Alkaya, "İstanbul şehrinin yöneticileri umarım Ulusoy gibi sadece paraya önem veren kimseler değillerdir. Başaran, inşallah başarısız olur." diyor. Tiyatronun yerine yapılacak kongre merkezindeki ilk toplantıyı IMF'nin yapmasının planlandığını hatırlatan Alkaya, "Mesleğimize ve Muhsin Ertuğrul ustamıza bundan daha büyük bir hakaret yapılamazdı." cümleleriyle üzüntüsünü dillendiriyor.

(Kaynak: "Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılmak isteniyor, tiyatronun haberi yok". Boşuna tıklamayın: Tüm linççiler gibi sansürcü Mustafa Demirkanlı, kankası Alkaya'yı korumak için, yazıyı ya silmiş ya da ulaşılamasın diye başka bir adrese kaldırmış.)


*****


ORHAN ALKAYA: (1 Nisan 2008. Genel Sanat Yönetmeni yapılmasından sonra... "Bu sahnede Muhsin Ertuğrul'un ruhu var diyenler..." bulunduğunu hatırlatan Bianet muhabiri Nilüfer Zengin'e cevap veriyor:)

"Bunu söyleyen hiçbirşey bilmiyor. Muhsin Ertuğrul o tiyaroda yalnızca iki yıl bulunabildi. Muhsin Ertuğrul'a son darbe de o tiyatro da vuruldu. Ona rağmen hazırlanan yönetmelik hocanın yüzüne okunurken çıktı kapıdan ve bir daha geri dönmedi. Hocanın enerjisi, sinerjisi diyeceksek o küskün bir ruh. Biraz da insanların bilerek konuşmalarını isterim bu konularda. Bu lafları edenler sahneyle hiç ilgisi olmayan insanlar."

(Kaynak: Bianet, Nilüfer Zengin, "M.Ertuğrul Sahnesi Üç Kez Yenilendi, Bu Dördüncü ve Radikal Bir Yenileme")

...DEVAMI İÇİN, LÜTFEN, TIKLAYINIZ!