28 Mart 2010 Pazar

GİBİ YAPANLAR PERDELERİNİ SON KEZ KAPATTI


Mehmet Demirtaş
28 Mart 2010


Kemal Oruç’un 2005 yılında kurmuş olduğu Gibi Yapanlar, 25 Mart 2010 günü Yaşam Deneyi adlı oyunun son gösterisiyle birlikte sahne hayatına son verdi.

Genç Sahne Tiyatro Günleri kapsamında gerçekleştirilen bu son gösteriden sonra seyirciye bir konuşma yapan Kemal Oruç, kapanma durumunu şöyle açıkladı: “Yıllardır köylerde, eğitim kurumlarında, sosyal alanlarda ve sahnelerde onlarca büyük proje gerçekleştirdik. Hiç maddi destek alamadık. Manevi olarak da bizi çok yıprattılar. Gibi Yapanlar bu gösteriyle birlikte sahne hayatına son vermiştir.” Bu sırada gözyaşlarına engel olamayan Oruç, son olarak şunları söyledi: “En büyük okulum, ilk göz ağrım artık yok.”

Daha sonra yapılan söyleşide Kemal Oruç durumu şöyle açıkladı: “Gibi Yapanlar’a gelen her kişiye hep şunu söylemişimdir: ‘Burası sizin için yalnızca bir basamak olmalı, daha iyi yerlere buradan ulaşmalısınız.’ Aynı şey benim için de geçerliydi. Gibi Yapanlar benim en büyük okulumdu; orada öğrendiğim hiçbir şeyi, hiçbir eğitim kurumu, hiçbir eğitmen şimdiye kadar bana öğretemedi. Gibi Yapanlar bir işletme değildi; yani oradan hiçbir çalışan para kazanmadı. Kazandığımız bütün paraları proje kapsamında yardıma ihtiyacı olan kurumlara bağışladık.

Asıl mesele iç sorunlardı. Dış sorunlardan çok iç sorunlar beni boğmaya başladı. Benim yetiştirdiğim, yönetim kuruluna aldığım adamlar, bireysel çıkarları için, bana ve ekibe büyük zararlar vermeye başladı. Yaptığım bütün işleri bozmaya başladılar ve görevlerini de yapmayarak bana ayak bağı olmaktan öteye gidemediler. Kovmak ya da Yönetim Kurulunu dağıtmak kurduğum demokratik düzen içinde bir “darbe” anlamına geliyordu, bunu yapamazdım. Sağlığım bozulmaya başlayınca, en doğru kakarımla, tüm görevlerimden istifa ettim. Benim istifamla birlikte dağılan Gibi Yapanlar, son yönetim kuruluyla birlikte kapanma kararı aldı. İsterdim ki birileri sahiplensin, devam etsin; ama olmadı, hiç kimse bu büyük sorumluluğu üzerine almadı.

Artık 2008 yılında bireysel olarak kurduğum Drama Kumpanya’yla, aktif olarak, yoluma devam ediyorum. Sağlığım yerinde. Kendi tiyatromu kendi doğru kararlarımla yöneteceğim. Destekleyenim de artık daha çok. Dağılan Gibi Yapanlar’dan oyuncu arkadaşlara da kucak açtık, tiyatro yapmak isteyen hiç kimse açıkta kalmadı. Drama Kumpanya büyük projelerle ve güçlü bir repertuvarla yoluna devam edecektir. İlk projemi de buradan açıklayayım: Diyalize bağlı yaşayan gençlerle çalışmaya başladım.“Sahneden Organ Bağışı Kampanyası” adını verdiğim bu projede amacımız, hem bu genç arkadaşlara sanat yoluyla hayat aşılamak hem de organ bağışını arttırmak.”

Gibi Yapanlar’daki üretkenliğini bildiğimiz Kemal Oruç’un Drama Kumpanya’da da büyük işler başaracağını biliyoruz. Drama Kumpanya’ya sanat hayatında başarılar dileriz. Yolunuz ve perdeniz açık; alkışınız bol olsun.

Drama Kumpanya’ya ulaşmak için bakınız: www.dramakumpanya.com