5 Şubat 2010 Cuma

LİNÇÇİliğin özeleştirisini vermeyen Akmen'den

TEB BAŞKANI LİNÇÇİ ÜSTÜN AKMEN: “BİZ SUSTUKÇA SIRA HERKESE GELECEK”


Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC) Türkiye Merkezi (TEB) Başkanı
LİNÇÇİ Üstün Akmen, daha önce çeşitli kişi ve kurumları okurlarına hedef göstererek kışkırtmaya özendiren Vakit gazetesinin, Beyoğlu’ndaki Kumbaracı 50 tiyatrosunda sahnelenecek olan Özen Yula’nın oyunu “Yala ama Yutma”yı hedef tahtasına çakmakla yetinmeyip, 5 Şubat’taki yayınıyla bu kere de “Dar-ül Love”ı işaret ettiğini söyledi.

"garajistanbul’da, Kontrtenor Harun Ateş’in oynayıp, seslendirdiği “yeni opera/oyun” türünün örneği “Dar-ül Love”ın oyun tarihlerini ’Sonumuzu Lut Kavmi’ne Benzetecekler’ başlığı altında verip, ‘duyarlı Müslümanların tahrik olmasından korktuklarını’ ifade ederek aba altından sopa gösterme yayını yapmak, fevkalade ürkünç bir yaklaşımdır” diyen LİNÇÇİ Üstün Akmen, oyunun “Yeni Opera” kavramının Türkiye’deki ilk örneği olduğunu söyledikten sonra: “Bu tek kişilik bir oyun. Eserde bir kontrtenor günümüz İstanbul’unun arka bahçesinden Ortadoğu’nun masalsı atmosferine kendi “aşk evi”ni anlatırken, Yafta’dan Alara’ya uzanan yolda Osmanlı edebiyatından modern müzik formlarına, Ortadoğu'nun masalsı atmosferinden günümüz İstanbul'unun karanlık arka bahçesine akan bir yolculuk gerçekleştiriliyor. Ne var bunda,” diye sordu.

Vakit’in yayınında sözü edilen: “Tahrikçi operaya 18 yaş sınırlamasının olması hedefin kitlesini de belli ediyor“ cümlesinin çok şey ima ettiğini de ifade eden Akmen, gazetenin oyunun sponsorunu da “Müslüman-Türk değerlerini bozmaya, yıpratmaya çalışmakla” suçlanmasını ve bu ticari kuruluşun oyunu sübvanse etmesini “son dönemdeki ahlaki yozlaşmanın boyutu” olarak tanımlamasını da “gericiliğin namlusu giderek sponsorlara da dönüyor” diyerek yorumladı.

Radikal dincilerin, sahnede günümüzdeki yaşamından kesitlerle karşılaşan izleyiciler, uyanan kitleler istemediğini açıklayan LİNÇÇİ Üstün Akmen: “Halkın sahne ile arasına koyduğu uzaklık giderek daralıyor ve bunlar da bu daralmanın farkında. Ama çalışmaları artık çok tehlikeli ve vahim sonuçlar doğuracak mertebede. Siyasi erk mutlaka önlem almalı, almazsa ve bizler sustukça sıra herkese gelecek, bu böyle biline,” diye konuştu.


***



Oyun'un notu: Yukarıdaki metni geldiği gibi yayınladık. Ancak,
LİNÇÇİ linkini biz verip, LİNÇÇİnin adını biz kırmızılaştırdık.

Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi