31 Aralık 2009 Perşembe

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Genel Sekreteri, Evrensel gazetesi yazarı LİNÇÇİ Metin Boran, LİNÇÇİ tiyatrodunyasi.com'daki yazısına özen göstermiyor!

Kendisiyle birlikte, LİNÇÇİ Üstün Akmen (Başkan), LİNÇÇİ Prof. Dr. Hasan Anamur (Başkan Yardımcısı), LİNÇÇİ Beki Haleva'nın (Sayman) Yönetim Kurulu'nu işgal ettiği Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) üyeleri tarafından, bu birliğe Genel Sekreter olarak seçilen, Evrensel gazetesi tiyatro yazarı, bir üniversitenin tiyatro bölümünde öğretim görevlisi LİNÇÇİ Metin Boran, LİNÇÇİ İsmail Can Törtop'un sahibi olduğu LİNÇÇİ tiyatrodunyasi.com sitesinden aktardığımız aşağıdaki yazısında;

"...bu satırların yazarının orta okul türkçe öğretmeni,öğretmen örgütlenmesinin en hızlı ve etkili ismi İsmail Hakkı Öztorun"

diye yazmasına karşın, İsmail Hakkı Öztorun yada herhangi bir öğretmenden hiçbir dil bilinci ve bilgi birikimi edinememiş. "Tirajı komik" Evrensel gazetesi yazarı, dil bilinci ve bilgi birikimi yoksunu LİNÇÇİ Metin Boran'ın köreltici yazısını, Türkiye tiyatrosunun "trajikomik" durumunu bir kez daha algılayabilmeleri için okurlarımızın dikkatine sunuyoruz! (HB)


***


Ali Taygun'a Saygı


Metin Boran
29 Aralık 2009


Türkiye tiyatrosu bir muhalif sesini daha yitirdi.Rejisör, oyuncu, öğretim üyesi ve politik aktivist Ali Taygun artık aramızda değil. 1943 yılında İstanbul’da doğan Taygun, Robert Koleji’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü (Bölümü'nü) ("Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü" olmasın? Yüzde yüz emin olamadığımız için, sadece sorup geçiyoruz! / OYUN) bitirdi ve ardından 1969 yılında ABD’de Yale Üniversitesi’nde Tiyatro Yönetmenliğinden (Yönetmenliği'nden) mezun oldu ve Türkiye’ye döndü. O yıllarda İstanbul’da kimi özel tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalışarak sanat ortamına dahil oldu. 1970’li yıllarda sanatsal çalışmalarını politik eylemleri ile buluşturan Taygun, Türkiye’de muhalif tiyatronun kendi sanatsal ve estetik dilini ve tarzını yaratmasına önemli katkılar sundu. 1974 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’na kadrolu sanatçı olarak giren Ali Taygun aynı zamanda Ankara Birlik Sahnesi, Ankara Çağdaş Sahne ve Ankara Devlet Tiyatroları’nda (Ankara Devlet Tiyatrosu'nda) önemli oyunlar sahneledi.

12 Eylül Faşiziminin (Faşizmi'nin) yönetime el koyması ile birlikte Şehir Tiyatrolar’ından (Tiyatroları'ndan) uzaklaştırlarak görevine son verilen Taygun, 1982 yılında ‘huzur ortamını inşa etmek üzere’ yönetimi ele geçiren cuntanın baskı ve şiddetinden payına düşeni aldı ve “Barış Derneği Davası”ından tutuklandı ve uzun yıllarını cezaevi koridorlarında (koğuşlarında) ve mahkeme salonlarında geçirdi. Tutuklananlar arasında Barış Derneği genel başkanı (Genel Başkanı) büyükelçi (Büyükelçi) Mahmut Dikerdem, şair Ataol Behramoğlu, milletvekili ve bu satırların yazarının orta okul (ortaokul) türkçe (Türkçe) öğretmeni,öğretmen örgütlenmesinin en hızlı ve etkili ismi İsmail Hakkı Öztorun, gazetci (gazeteci) Ali Sirmen , Prof Gencay Gürsoy, Dr Erdal Atabek,ressam Orhan Taylan, avukat Metin Özek ve dönemin İstanbul Belediye Başkanı Reha İsvan (Ahmet İsvan) gibi Türkiye’nin aydın, sanatçı ve yazarları da vardı.

1989 yılında mahkeme suçsuz olduğuna karar verdi ve arkadaşları ile birlikte beraat etti. Sanat ve tiyatro çalışmalarına yeniden başlayan Taygun, bu yıllarda hem politik etkinliklerini sürdürdü hem de tiyatro çalışmalarına başladı. Bir ara haftalık ‘Gökkuşağı dergisini yayınladı ve aynı yıl yeni kurulan ve ardından kapatılan Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin kuruluşundan (kuruluşunda) yer aldı ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı.

Aynı yıl ‘Helsinki Watch’ adlı insan hakları kurluşu (kuruluşu) tarafından dünyanın önde gelen 10 insan hakları gözlemcisine verilen onur ödülünü Amnesty İnternational (International) ile paylaştı.1990 yılında, uzaklaştırıldığı İstanbul Şehir Tiyatroları’na yeniden dönen Ali Taygun, sahnelediği oyunlarla seyircin (seyircinin) beğenisini toplayarak önemli bir konum elde etti. Sahneleme çalışmalarının yanında aynı zamanda başta Shakespeare olmak üzere dünya tiyatrosundan çevirlerde (çeviriler de) yapan Taygun, diğer yandan yazdığı makale ve tartışma yazılarıyla da nitelikli sanatsal ve estetik etkinliğin kuramsal alt yapısının oluşmasına teorik anlamda katkılar sundu.

Tiyatro sanatında her türden yazarın farklı tarzlarda ve üsluplarda metinlerini kendi sanat anlayışı ve estetik algısına göre yorumlayarak önemli sahnelemelerin altına imza attı. Başta Anton Çehov olmak üzere Bertolt Brecht, Willam (William) Shakespeare, Samuel Becket (Beckett) gibi dünya sanat ve edebiyatında önemli yer edinmiş yazarların metinlerini geleneksel yorumların dışında sahnleyerek (sahneleyerek) hem eleştiri hem de övgü aldı. Ama sanat anlayışından ve muhalif kimliğinden ödün vermedi ve inandığı yoldan ve sanata yüklediği misyondan çark etmedi.

Yönetmenliğinin yanı sıra yapımcılıkta (yapımcılık da) yapan Taygun, aynı zamanda kimi sinema filmlerinde de rol aldı. Bu yoğun çalışmaları arasında gençlere deneyimlerini aktarmak üzere üniversitede oyunculuk ,rejisörlük ve estetik üzerine dersler de veren usta yönetmen , sorumlu ve örnek bir sanatçı, duyarlı bir yurtaş olarak, estetik ve entellektüel (entelektüel) etkinliği ile bir komünist olarak tutarlı bir yaşamın önemli bir modeli olarak yoğun bir hayat yaşadı.

Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı kültürel yozlaşma ve sanatsal çölleşmede yeri doldurlamayacak (doldurulamayacak) türden bir insan ve adam gibi adamdı.O’nu özleyeceğiz ve hep güzel duygularla anacağız.

(Kaynak: tiyatrodunyasi.com)


***


Oyun'un notu: LİNÇÇİ Metin Boran'a ait yukarıdaki metinde bulunan özensizlik örneklerinden bazılarını, dikkat çeksin diye biz kırmızılaştırdık! LİNÇÇİ Metin Boran'a ait özensizlik örneklerinin hemen yanına parantez içlerinde eklediğimiz doğru yazım ve gerçek bilgileri, yeşil harflerle biz yazdık!!!


***


Ayrıca bakınız: "Halkın Kurtuluşu" ve Metin Göktepe'den şimşek hızıyla uzaklaşan Evrensel gazetesi, tiyatroyu kirleten LİNÇÇİ Metin Boran'a ısrarla kol kanat geriyor!

"Halkın Kurtuluşu" için savaşım verip işçileri iktidara taşıyabilecek bir politika belirlemiş hiçbir "Emeğin Partisi", LİNÇÇİLERE asla olanak tanımaz!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi