23 Aralık 2009 Çarşamba

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni “Bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden" hizmete açacağız diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay sözünü tutacak mı?


Feridun Çetinkaya
23 Aralık 2009


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 24 Kasım 2009 günü, Küçükçekmece “Cennet Kültür Sanat Merkezi”nin bir İstanbul Devlet Tiyatroları Sahnesi olarak kullanıma açılması dolayısıyla katıldığı, İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Töre” adlı oyunun galasında bir konuşma yaptı.

Bakan Günay konuşmasında; yıkılıp yeniden inşa edildiği yaklaşık 2 yıllık uzatmalı süre boyunca tiyatroya hizmet veremeyen ve hâlâ seyircisiyle buluşamayan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi ile yaklaşık 1 yıldır akıbeti belirsiz bir şekilde öylece kapalı tutulan, Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi, AKM'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ağırlıklı olarak, bakanlığının “başarılı” icraatlarından, özellikle de kendi bakanlık döneminde hizmete açılan 16 yeni tiyatro sahnesinden övgüyle söz ettiği konuşmasında Bakan Günay, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni “Bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden” hizmete açacakları müjdesini verdi. Salonda bulunan seyircileri de, “Bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden” yapılacağını üstüne basa basa vurguladığı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi açılış törenine davet etti.(*)

“Bu yılın bitmesine", “2010 yılına geçmemize” artık sayılı günler, sadece 1 hafta kaldı. Ancak, İBBŞT'nin resmi internet sitesinde, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin “Bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden” açılacağına dair hâlâ herhangi bir duyuru, herhangi bir ibare ya da işaret görünmüyor. İBBŞT'nin resmi internet sitesindeki "Sahneler" başlıklı sayfada yer alan, "Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi" linkine tıklandığında hâlâ "Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi (Harbiye Kongre Vadisi İnşaatı devam etmektedir.)" biçiminde bir ifadeyle karşılaşılıyor. (Bkz. İstanbul Şehir Tiyatrosu internet sitesi, Sahneler, Muhsin Ertuğrul Sahnesi)

“Bu yılın bitmesine”, “2010 yılına geçmemize” sayılı günler, sadece 1 hafta kaldı. Ama ben yine de “Çıkmadık candan umut kesilmez” diyerek iyimserliğimi 2009 yılının son gününe kadar korumak istiyorum. Umarım ve dilerim ki, Bakan Günay sözünde dursun ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni vadettiği gibi, iddialı bir şekilde söylediği gibi, “Bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden” tiyatrocuların ve tiyatroseverlerin hizmetine yeniden açsın.

Hatırlanacağı üzere, daha önce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da Bakan Günay gibi "iddialı" bir açıklama yapmış, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni 29 Ekim 2009 günü hizmete açacağını söylemişti. Ancak Topbaş bu sözünü tutamamış, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni 29 Ekim 2009 günü hizmete açamamıştı. (Kadir Topbaş daha önce tiyatroculara verdiği bir başka sözü de tutmamıştı. “Şişhane’deki Türk Hava Yolları (THY) eski binasını çok önemli ve ideal boyutta bir sahne haline getireceğiz” diye vaatte bulunan Topbaş'ın bu sözünü tutmadığını Coşkun Büktel “Somut sonuçları gözümüzle görmedikçe, sanatsal ve siyasal aktörlerin hiçbir vaadine inanmıyoruz!” başlıklı belgesel yazısında kanıtlarıyla belgelemişti.) Tıpkı Kadir Topbaş gibi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin 2009 yılı Ekim ayı içinde seyircisiyle buluşacağını iddia eden İstanbul Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya'nın benzer yöndeki beyanı ve iddiası da asılsız çıkmıştı. (Topbaş ve Alkaya’nın gereğini yerine getirmedikleri, tutmadıkları sözleriyle ilgili bilgi ve belgeleri tüm ayrıntılarıyla, “Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu bir başka bahara mı?” başlıklı yazımda ele alıp değerlendirmiştim.)

Atatürk Kültür Merkezi’ne, AKM’ye gelince... Bakan Günay, AKM'nin durumuna hiç değinmediği, AKM'nin adını dahi anmadığı konuşmasını tam bitirmiş kürsüden inmeye hazırlanıyordu. Tam bu sırada, seyirciler arasında bulunan tiyatro yazarı ve eleştirmeni Coşkun Büktel’in “Sayın Bakanım, AKM’yi unuttunuz!” uyarısı ve ardından Büktel’in müdahalesinden cesaret bulan bazı seyircilerin “AKM ne olacak?” “Ya Taksim Sahnesi?” vb. soruları üzerine Ertuğrul Günay, AKM ile ilgili olarak, suçu kestirmeden, bir çırpıda “Gencecik idari yargıçlar”a atarak bitirdiği şu açıklamayı yaptı.

.........."AKM’yi hemen restorasyona girilsin diye 2008 yılının sanat mevsiminin sonunda ilgili arkadaşlarımıza teslim etmek üzere boşalttık. AKM’nin müellifi proje bürosunun sahipleri, yani o aile, projeyi yaptı. Son derece kapsamlı bir proje yaptı. Bu ekonomik kriz yılında 90 trilyonluk bir proje ihalesine çıkıldı. 68 trilyonluk bir proje ihalesi gerçekleştirildi. Tam yer teslimi yapılacağı sırada, birkaç arkadaşımız gittiler, Sayın Genel Müdürümüz bu serüveni çok yakından biliyor. Giriş fuayesine veya tepede yapılacak olan lokanta gibi, bazı sanat kurumunun ana konseptiyle ilgisi olmayan itirazlarla yargıya gittiler ve ne yazık ki İdare Mahkemesi bir durdurma kararı verdi. 6 ay da o yüzden, bu yer teslimi yapılacağı sırada, 68 trilyonluk bir ihale bu kriz yılında AKM için kaynak ayrılmışken ve başlayacağı sırada durduruldu ve ne yazık ki biz AKM'de şimdi sınırlı onarım projesi yapma sorunuyla karşı karşıyayız. Bizim yüzümüzden değil, bunu defalarca basın önünde söyledim, bu yargıya giden birkaç arkadaşımızın inadı ve konuyu yeterince bilmeyen gencecik idari yargıçların durdurma kararı yüzünden.”(*)

(Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Küçükçekmece 'Cennet Kültür Sanat Merkezi'nin bir İstanbul Devlet Tiyatroları Sahnesi olarak kullanıma açılması dolayısıyla katıldığı, İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Töre” adlı oyunun galasında yaptığı konuşma, 24 Kasım 2009)

İşte tiyatrocuların, tiyatroseverlerin ve kamuoyunun akıbetlerinin ne olduğunu, ne olacağını merak ettikleri, açılacakları umuduyla gün saydıkları İstanbul Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın beyanatları böyle.

Bakanın açıklamalarına baktığımızda AKM'nin kısa vadede, bugünden yarına sanatseverlerin hizmetine açılabileceğine dair ufukta herhangi bir olumlu işaret görünmediğini söyleyebiliriz.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yakın zamanda hizmete açılıp açılmayacağına dair ise, en azından şimdilik, Bakan Ertuğrul Günay'ın umut veren, somut ve kesin, "Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden açacağız" sözü, vaadi var elimizde.

Ancak Kadir Topbaş ve Orhan Alkaya'nın gereğini yerine getiremedikleri vaat ve sözleri "dikkate alındığında", Coşkun Büktel'in yukarıda link verirken atıfta bulunduğumuz, “Somut sonuçları gözümüzle görmedikçe, sanatsal ve siyasal aktörlerin hiçbir vaadine inanmıyoruz!” sözünü akılda tutmak gerekiyor. Evet, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni bu yıl bitmeden, 2010 yılına geçmeden açma vaadinin" somut sonuçlarını 1 hafta içinde veya sonunda hep birlikte görmüş olacağız. Bakalım, Ertuğrul Günay verdiği sözde durup vaadinin gereğini yerine getirecek mi? Yoksa Ertuğrul Günay da Kadir Topbaş ile Orhan Alkaya'nın durumuna mı düşecek?

“Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılışı yine bir başka bahara mı kalacak?


(*) Peki, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ağzından bu yazıda aktardığım iddialı ifadelerin kaynağı, belgesi var mı? Evet var: Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve Atatürk Kültür Merkezi, AKM hakkındaki çarpıcı ve iddialı açıklamalarının tümünü, hem de görsel ve işitsel olarak, Hilmi Bulunmaz’ın Tiyatro Oyun adlı internet sitesinde yayımlanan, Hilmi Bulunmaz’ın çektiği şu belgesel video kaydından izleyebilirsiniz: Bkz. Devlet Tiyatroları'nın "Töre"si)

(Kaynak: TİYATRO FANZİNİ)