21 Aralık 2009 Pazartesi

"ÖLÜLERİ GÖMÜN" İÇİN, OYUNCU SEÇMELERİ

Coşkun Büktel
21 Aralık 2009


İstanbul Devlet Tiyatrosu, Şakir Gürzumar'ın yöneteceği "Ölüleri Gömün" ("Bury The Dead") adlı, geniş kadrolu oyunun prodüksiyonu için, oyuncu seçmeleri yapacak. Irvin Shaw'un 1936'da yazdığı "Ölüleri Gömün", Coşkun Büktel tarafından Türkçe'ye çevirildi ve Büktel bu çeviriyi, diğer oyun çevirileriyle birlikte, 1998'de yayınladığı "Eleştiren Oyunlar" adlı oyun antolojisine dahil etti.

İstanbul DT yönetiminden bize verilen bilgiye göre, oyuncu seçmeleri, yarın (22 Aralık 2009 Salı) saat 11.00'de, Beyoğlu Atlas Sineması pasajındaki Küçük Sahne'de yapılacak.

NOT:
Bilindiği üzere, "Ölüleri Gömün" için, iki yıl önce de ve yine Şakir Gürzumar tarafından oyuncu seçmeleri düzenlenmiş, seçilen kadroyla okuma provalarına başlanmış, ama Lemi Bilgin DT genel müdürlüğüne yeniden döner dönmez, provalara son vererek "Ölüleri Gömün"ü o yılın DT programından çıkarmıştı. (Ayrıntılar için, bakınız: "Ölüleri Gömün skandalı")

Bu yıl İstanbul DT müdürlüğüne tayin edilmiş olan Şakir Gürzumar, hâlâ Lemi Bilgin'in genel müdür olduğu DT denen gecekonduda, genel müdürün "Ölüleri Gömün"e ve Coşkun Büktel eleştirilerine karşı bilinen (gecekondu tarzı) ilkel düşmanlığına rağmen, "Ölüleri Gömün"ü sahneleyerek, tiyatroseverlere hak ettikleri tiyatral şöleni sunmayı, bu kez gerçekten başaracak mı?

Ben bir türlü emin olamıyorum ama iki yıl öncesine göre bu kez biraz daha umutluyum. CB.