28 Kasım 2009 Cumartesi

TAKSAV'ın Halman'a verdiği "Emek Ödülü"ne karşı çıkıp Tiyatro Yalancıları Birliği'nden ayrılan tiyatrom.com, LİNÇ KAMPANYASIndaki imzasını çekecek mi?

TİYATROM YAYIN KURULUNDA YER ALMAYA HAZIR MISINIZ?


Tiyatrom 1,5 yılı ayrı da geçse 10 yıl önce yayın yaşamına başlamış Tiyatro dünyasında geniş kabul görmüş, sadece yayıncılıkla sınırlı kalmayıp gerektiğinde lokomotif bir rol de üstlenmiş bir yayındır.

Tiyatrom bugüne dek Tiyatro dünyasından gençler de dahil olmak üzere onlarca saygın ismin katkıları ile güçlü bir yayıncılık sergilemiş ve yine sergilemektedir.

Bir buçuk yıl aradan sonra yeniden yayına geçmesi de de kamuoyu beklentileri ve bu alanda duyulan açıktan dolayıdır. İşte tam da bu nedenlerle, bu güç, bu lokomotif rol artık onlarca da olsa "dışarıdan" katkılarla, ama özünde bir tek kişinin inisiyatifi ile yürümeyecek, yürümemesi gereken bir noktaya gelmiş dayanmıştır.

Tiyatrom sayfalarından daha önce de ve özellikle kapanırken yaptığımız çağrıyı bu kez kesin bir kararlılıkla yineliyoruz

ARTIK TİYATROM'UN BİR YAYIN KURULU OLMAK ZORUNDADIR.

Tiyatromdan beklenen rol rutin gündelik haberleri girmesinden, oyun tanıtımları yapmasından öte bir noktadadır ve bu anlamda da bu rolün olması gerektiği gibi işlerlik kazanması da ancak bir yayın kurulu ile mümkündür.

Yayın kurulu Tiyatrom'un Yayın ilkelerini belirleyecek, Bu yayın ilkeleri doğrultusunda yayıncılığın süregitmesini denetleyecek, Tiyatro dünyasında yaşanan olumlu/olumsuz olağandışı gelişmelerde Tiyatrom'un yaklaşımına karar verecektir. Yayıncılık alanında herhangi bir derneğe tabi olup olmayacağına burada temsil yetkisine ve benzer konulara karar verecektir. Yayın kurulundan tasfiye yada yeni yayın kuruluna alımı da bu aşamadan sonra yayın kurulu belirleyecektir.

Tiyatrom'un değişemez anayasası da ancak uluslararası , kabul edilmiş basın meslek ilkeleri olabilir. Yayın kurulunun görevlerine, yetkilerine de yine yayın kurulu karar vereceği için burada detaylara yada ön şart gibi ilkelere, beklentilere değinmiyoruz. Bu aşamada tiyatrom'un ortaya koyabileceği şartlar ancak yayın kurulunun nasıl oluşacağına dair kararlar olabilir.

Bu anlamda ilk anda akla gelenleri şöyle sıralayabiliriz.

1- Bu yayın kurulunda ön yetkilendirme olmayacaktır. Belirli alanlarda yetkilendirme yada belirli bir hiyerarşi olacaksa da buna yayın kurulu oluştuğunda üyeler karar verecektir. Biz yayın kurulunun tecrübe, akademik , mesleki, örgütlülük yada yayıncılık birikimleri gibi unsurları göz ardı etmeden ama demokratik biçimde kendi iç yapılanmasını kuracağına inanıyoruz. Bu nedenle Tiyatrom yayın kurulu için şartlı talep söz konusu olmayacağı gibi herkes eşit koşulda adaydır

2- Kesin karar olmamakla birlikte minimum 10, maksimum 30 üyeden oluşması uygun olabilir. Sayının az olması bu yayını bir adamın inisiyatifinden çıkarıp bir kaç adamın inisiyatifine vermesi gibi benzerlik gösterecektir, sayının çok olması ise yayıncılık işleyişinin aksamasına neden olabilecektir. Ama gerekirse başvuruların bir kısmı alt komisyonlarda toplanarak alt komisyonlara kendileriyle ilgili alanlarda söz hakkı ve görevler verilebilir. Tartışmaya açıktır, görüşlerle şekillendirilebilir

3- Bu kitlesel yayının bir gurubun kontrolüne geçtiği hissi verecek bir yayın kurulu oluşmamasına dikkat edilecektir. Bir topluluk yada örgüt vb gibi kümelenmelerden birden fazla başvuru olduğu takdirde bu kendilerine bildirilecek ve kendi içlerinde karar vererek kimilerinin adaylıktan çekilmesi istenebilecektir. Bu kümenin temsil ettiği kişi sayısı bir hayli fazla ise (diyelim ki onlarca üyesi olan bir dernek) bu durumda oradan kabul edilecek kişi sayısı bununla orantılı değişebilecektir. Bu madde adayların ille de bir örgütün, topluluğun adına oradan başvurması şartı değildir, tamamen bağımsız bireylerin de adaylığı dikkate alınacaktır

4- Adaylar çalıştıkları yeni, eski toplulukları , üyesi olduğu kuruluşları , dernekleri kendilerini tanıtan bir yazıyla eksiksiz ve doğru bildirmelidir.

5- Tiyatro dünyasında kötü bir sicil, bildirildiği ve ispatlandırıldığı takdirde adayın elenmesini, adaylığının kabul edilmemesine neden sayılabilir.

6- Başvurular maksimum sayıyı aşmadığı takdirde sorun olmayacaktır ama aştığı takdirde bir ön eleme yada her birinin tanıtımı ile tiyatrom okurlarının elektronik ortamda (kontrollü ve güvenli) oylaması ile seçim yoluna gidilebilir.

Bu maddelerin tümü geri bildirim ve görüşlere açıktır. Geri bildirimler dahilinde maddeler değiştirilebilir, eklemeler eksiltmeler yapılabilir

Başvurular için adres: aetimur@gmail.com

(Kaynak: tiyatrom.com)


***


Ayrıca bakınız:

"Özdemir Nutku skandalı", "Talât Halman skandalı" tartışmalarının üstünü küllemek için laboratuar ortamında imal edilen TİYAB, linç kültürünü besliyor

TAKSAV'ın, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Halman'a "Emek Ödülü" vermesine karşı çıktığımızda bize teşekkür etme inceliğini gösteren E. Timur'un haberi!

"Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi