5 Ekim 2009 Pazartesi

NİHAYET!

Türkiye'nin "en saygın ve en yaygın" tiyatro dergisi Yeni Tiyatro'nun Genel Yayın Yönetmeni, akademisyen, şair, yazar Erbil Göktaş


YENİ TİYATRO DERGİSİ'NİN 12. SAYISI BAYİLERDE VE KİTAPÇILARDA

KİTAP EKİ OLARAK ERBİL GÖKTAŞ’IN “İNSANOLMAYIŞLARDAN SOYUNURKEN” ŞİİR-OYUNU VERİLİYOR


Yeni Tiyatro Dergisi'nin 12. sayısı çıktı. Derginin bu sayısındaki kapak konusu "Çok Dillilik ve Kürtçe Tiyatro" olarak belirlenmiş; Bu konuyla ilgili olarak Cuma Boynukara'yla derginin Genel Yayın Yönetmeni Erbil Göktaş'ın yaptığı söyleşi Türkçe ve Kürtçe yayınlanıyor.

Erbil Göktaş, "sunuş" yazısında da "çok dilliliği", "insanlığın sofrası geniştir" önermesiyle işlerken, "tiyatro hayattır-hayat güzeldir" yargısıyla, tiyatronun da bu bağlamdaki yerinin ne olduğuna değiniyor.

Yılmaz Onay, "Salt Tiyatrocu Gözüyle Baksak Bile" başlıklı yazısında 12 Eylül 1980 darbesini, Brecht'in "Arturo Ui'nin Önlenemeyen Yükselişi" oyunu arasında paralellik kurarak anlatıyor.
Oyundaki ve gerçekte de olmuş, Hitler'in iktidarını sağlamlaştıran "Reichstag Yangınıyla", "Ergenekon Davası" arasında paralellik kuran Onay, günümüzdeki yaşananları da kendine özgü üslubuyla belirtiyor.

Coşkun Irmak, "Canım Koşmak İstemiyor" başlıklı yazısında 12 Eylül'ü kendisini etkileyen müzisyenlerle ve "darbelerle" anlatıyor.

Ersin Çakmak, "Perdelerinizi Açın" başlığıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik'le söyleşiyor. "Perdelerinizi Açın", bu sezon Kocaeli Şehir Tiyatroları'nın sloganı. Çakmak, "Denizli Hatırası" başlıklı "izlenim" yazısında ise bu yıl yirmi beşincisi düzenlenen "Uluslararası Denizli Amatör Tiyatrolar Festivali"ni değerlendiriyor ve "amatörlük" üzerine de önemli saptamaları aktarıyor.

Derginin hakem ve yayın kurulu üyelerinden, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sema Göktaş, Haziran ayında katıldığı Bulgaristan'ın Sofya kentinde Ulusal Tiyatro ve Sinema Akademisi’nin düzenlediği , "Story-Telling" konulu sempozyumu ve burada izlediği gösterileri anlatıyor.

Başak Sakızlıoğlu, Tiyatro Pera'nın "Rahat Yaşamaya Övgü" adlı oyununun, Ege Işık ise George Orwel'ın "1984" adlı oyununun "eleştirisini" yapıyorlar. Filiz Tanya, Ankara'daki Özgür Tiyatro'nun "Jokond İle Si-Ya-U" oyununun eleştirisiyle dergide yer alıyor. Okday Korunan, "Tanrılar Kurban İster, İnsanlar Tragedya Yazar" başlıklı denemesinde tragedya ve komedyaya "farklı" bir açıdan bakıyor. Mesut Yüce ise "Sanatçı Yürüyüşü" başlıklı denemesinde, konuya "felsefi" açıdan yaklaşıyor.

Ayrıca Erbil Göktaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Genel sanat Yönetmeni Ayşe Nil Şamlıoğlu'yla "Tiyatronun Geleceği"ni ve Şamlıoğlu'nun projelerini konuşuyor. Yine Göktaş, Eylül ayında Polonya'nın Legnica kentinde katıldığı "2. Uluslararası Miasto (City) Tiyatro Festivali"nden izlenimlerini ve Kemal Başar'ın, Can Atilla'nın müziklerinden yola çıkarak oluşturduğu "Aşk-ı Hurrem"i ve diğer oyunları "genel" olarak ele alıyor.

Derginin Yayın Kurulu'nda şu isimler bulunuyor: Sema Göktaş, Okday Korunan, Alpay Ekler, Hilmi Zafer Şahin ve Erbil Göktaş

Türkiye’nin ilk ve tek "hakemli" popüler dergisi olan Yeni Tiyatro'nun Hakem Kurulu'nda ise şu adlar bulunuyor: Prof. Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Semih Çelenk, Doç. Dr. Sema Göktaş.

Derginin 12. sayısındaki "Kitap Eki" ise Erbil Göktaş'ın "İnsanolmayışlardan Soyunurken" adlı şiir-oyunu. Göktaş'ın çeşitli yarışmalarda "ödül almış" şiirlerinden kendisinin düzenlediği ve tamamen "yönetmenin yorumuna" bıraktığı şiirlerinden oluşan kitap iki bölümden oluşuyor.
Yeni Tiyatro Dergisi, okurlarından gelen yoğun istekler sonucunda 13. sayıdan itibaren "aylık" olarak çıkmaya başlayacak.

Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:
İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Amargi Kadın Akademisi, Galatasaray İnsan-Kitap, Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Tünel Tramvay Durağı Gazete Bayisi, Beyoğlu Mis Sokak Gazete Bayisi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayisi, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayileri, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Girişi Meydan Gazete Bayisi (Ferihan Karasu). Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler. Haydarpaşa Garı Gazete Bayisi. Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro.
Ankara; Dipnot Kitabevi, Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi, Bilim-Sanat Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kolordu Nurkan Kitabevi , Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Sabancı, Oyun İstasyonu Gişesi.
İzmir; Kabile Kitabevi, GSF Kitapçısı, Devlet Tiyatrosu Gişesi; Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler.
Sakarya; Değişim Kitabevi, Xir Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı / Ahmet Turunç, Bursa Sanat Tiyatrosu.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları.
Eskişehir; Adımlar Kitabevi.
Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.
Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.
Ordu; Öğr. Gör. Hakan Alkan, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.
Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.