15 Ekim 2009 Perşembe

Altın Portakal'da JİTEM tartışması


Festivalde dün, hem alkış hem protesto aynı anda yaşandı. Altın Portakal'da yarışan ilk Kürtçe film olan Min Dît'in (Gözlerimin Önünde) galasından sonra yapılan söyleşi bol alkışlı, tartışmalı ve gerilimli geçti. Annesi ve babası bir JİTEM görevlisi tarafından öldürülen Diyarbakırlı iki kardeşin yaşadıklarını anlatan film, özellikle 90'lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan faili meçhul cinayetlere değiniyor.

Almanya'da yaşayan Kürt yönetmen Miraz Bezar'ın yönettiği film, gösterildiği AKM Aspendos salonunda uzun süre alkışlandı, yönetmen ve oyuncuların da katıldığı söyleşinin yapıldığı Portakal Cafe'de ise protestolarla karşılaştı. Filmin doğruları anlattığını ve JİTEM'in gerçek olduğunu savunanlara karşılık, filme bir JİTEM görevlisi vasıtasıyla askerin kötü gösterildiği yönünde tepkiler de geldi. Bir izleyici, "Emeğinize sağlık, ama sadece emeğinize sağlık. Düşüncenize sağlık diyemeyeceğim. Filmde bir cümle vardı: 'Nerde benim memleketim Kürdistan?' Hiçbir zaman Türkiye içinde sizin memleketiniz olmayacak. Her zaman da nerde benim Kürdistan'ım diye onu aramak zorunda kalacaksınız." diyerek ekibi protesto etti. Ardından başka bir izleyici, "Benim de abim asker, onun adına sormak istiyorum. Filmde kötü bir asker var. Neden bir doktor, öğretmen değil de asker olarak verildi bu karakter?" eleştirisinde bulundu. Bunun üzerine filmin senaryosuna Miraz Bezar'la birlikte imza atan Evrim Alataş, "JİTEM dediğimiz şeyin var olduğunu her gün TV'de gazetede okuyoruz. Böyle bir örgütlenmenin herkese zarar verdiğini biliyoruz. Biz burada gayri meşru, gayri insani bir örgütlenmeden bahsediyoruz. O nedenle filmdeki şeyleri askere söylenmiş gibi algılamayın." diyerek cevap verdi.

Söyleşi sık sık alkışlarla kesilirken, filmin tek taraflı olduğunu düşünenlerle, gerçekleri anlattığını söyleyenlerin tepkileri birbirine karıştı. Bir seyirci, "Bu film bölünmeyi isteyenleri cesaretlendirecektir. Maalesef Türk askerini hedef almasını kınıyorum. Aynı zamanda Kürt halkının Kürdistan gibi bir özlemi yoktur." deyince Miraz Bezar, filmin bir yerinde Kürt çocuklarının söylediği şarkı için şunları söyledi: "O şarkıyı ben seçmedim. Burada bir şarkı söyleyeceksiniz dedim ve o şarkıyı söylediler: 'Nerede benim Kürdistanım?'. Kürdistan kelimesinin rahatsız etme nedenini sorgulayalım önce?". Evrim Alataş da, "Bölünme korkusunu yaşadığımız oranda, bir ülkenin bir parçasında çocukların bu olayları yaşayabilme korkusunu da yaşamalıyız." dedi. Filmde JİTEM subayını oynayan Hakan Karsak da söz alarak "Irak'taki, Filistin'deki, Afganistan'daki çocukların yaşadıklarına duyarlı olunduğu kadar Doğu'daki çocukların yaşadıklarına da duyarlı olunmasını" istedi. Salondakilerin âdeta ikiye bölünmesi üzerine moderatör Tunca Arslan, söyleşiyi sonlandırdı. Ancak, izleyiciler arasında filmle ilgili tartışmalar devam etti. ZAMAN

ALİ KOCA ANTALYA
16 Ekim 2009, Cuma