15 Eylül 2009 Salı

Coşkun Büktel
15 Eylül 2009


Mukadder Tekin, "Feridun Karakaya Tiyatrosu"nun adını değiştiren Beykoz belediyesi yeni başkanına sitem ediyor:

OLMADI SAYIN BAŞKAN

Mukadder Tekin'in yazısına link veriyor, o yazının altındaki "okur yorumları" bölümüne yazdığımız (ve ancak "uygun bulunursa" yayınlanacağını öğrendiğimiz) yorum yazımızı, ne olur ne olmaz diyerek, aşağıya da aktarıyoruz (Sayın Tekin'in yazısına verdiğimiz linki, yorum yazımızın hemen altında bulacaksınız):

O TİYATRO BİZİM İÇİN HÂLÂ "FERİDUN KARAKAYA TİYATROSU"DUR

Bir esere isim koymak hakkı, eseri yaratan iradenindir. Beykoz'a Feridun Karakaya Tiyatrosu'nu kazandıran irade Muharrem Ergül'dü. Ergül, o tiyatroya Feridun Karakaya adını vermekle isabet etmişti ama isabetsiz bir isim de koymuş olsaydı, o ismi değiştirmek ancak Muharrem Ergül'ü ikna ederek mümkün olmalıydı.

Sayın Ergül'le bir telefon görüşmesi yaptım. Bana söylediğine göre, bu isim değişikliğinden kendisi de rahatsız.

Beykozluların Beykoz'a seçtikleri yeni başkanın adını bilmiyorum. Öğrenmeye çalışmadım. Umarım, vicdan sahibi hiçbir makul insana kabul ettiremeyeceği bu isim değişikliğini, "mühür bende Süleyman benim ve mührümü her istediğim esere basar o eseri zimmetime geçiririm" hevesine kapılmadan iptal eder ve Beykoz'a yeni bir tiyatro kazandırarak ona "Ahmet Mithat Tiyatrosu" adını verir.

O zaman biz de onun adını öğrenir, öğrenmekle de kalmaz, bu yazıda Ergül'ü alkışladığımız gibi, onu da alkışlarız.

Ama o zaman da şimdi de, mühür kimde olursa olsun, bizim için, Muharrem Ergül iradesiyle yapılmış tiyatronun adı, "Feridun Karakaya Tiyatrosu"dur. CB

NOT: Lütfen tiyatrolara "kültür merkezi" adını koymaktan vazgeçin. Özellikle AKP yaptığında, insanın aklına, "acaba daha sonra Kur'an kursuna da kolayca dönüştürebilsinler diye mi böyle yapıyorlar?" sorusu geliyor. Yapmayın böyle! Tiyatro kavramına karşı olduğunuzu sanıp hakkınızda sui zanna kapılarak günaha girmemize lütfen izin vermeyin!

NOT 2: Çocukluğumun sinema salonlarında bana en çok eğlendiğim saatleri yaşatmış olan (ve kendisini görmek talihine eriştiğim ama tanışmak onuruna erişemediğim) Feridun Karaya'yı benim kadar seven başka seyirciler ya da İBŞT'li sanatçı arkadaşları varsa ve AKP'ye karşı çıkmış olmaktan ürkmezlerse; bu konuya ilişkin yorum ya da yazılarını bu sitede, (Ve/veya Hilmi Bulunmaz'ın sitelerinde) hiçbir sansür süzgecine uğramadan yayınlayabilirler.

Mukadder Tekin'in "Olmadı Başkan" başlıklı yazısını okumak için, lütfen...

TIKLAYINIZ!