Soldan sağa: LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Orçun Masatçı, Nedim Saban, Esatoğlu'nu tacizci olmakla suçlayan LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Ömer F. Kurhan (Kaynak: www.iatp-web.org/tacizekarsiyiz), LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Orhan Aydın, Turgay Tanülkü, LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Zafer Gecegörür, Esatoğlu'nu tacizci olmakla suçlayan LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Fırat Güllü ve Güllü tarafından tacizci olmakla suçlanan Mehmet Esatoğlu "3. Türkiye Tiyatrolar Buluşması"ndaki bir etkinlikte can ciğer kuzu sarması vaziyetteler. Bu tür birliktelikleri önemsiyoruz. Ancak, özeleştiri düzeneğini daha çok önemsiyoruz!
(Kaynak: LİNÇÇİLERin gölgesindeki sonuç bildirgesi!)
.
"İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu (İATP) böyle bir komplo ile kuruldu. (ABD Başkanı) Bill Clinton’ın 1996’da formüle ettiği yolda ilerlemeye koyuldu. Suya sabuna bulaşmadan bazı seminerler, atölyeler ve şenlikler yaptılar. Bir süre sonra da dağıldı. Şimdi 7 yıl geçtikten sonra üç-beş topluluk 'girişim' adı altında tekkeyi yaşatmaya çalışıyorlar. Bu arada 7 yıl boyunca sürekli aleyhime yazı yazıp arkamdan konuştular. Yalanlar uydurdular." Mehmet Esatoğlu
(Kaynak: Barışarock'ta neler oldu? / 8)
.
KAMPANYASIZ YAPAMAYAN TÜRKİYE TİYATROSUNDA NE DEĞİŞTİ DE...?
.
Hilmi Bulunmaz
13 Ağustos 2009
LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Esra Aşan'ın "Tiyatro Eğitiminde Cinsel Taciz Konusunun Yeniden Gündeme Gelmesi Üzerine" başlığıyla kaleme alıp, 9 Ocak 2009 tarihinde, yani yedi ay önce "istanbul alternatif tiyatrolar platformu - girişim" (İATP-G) sitesinde yayımladığı yazısından üç alıntı sunuyoruz:
"Tiyatro eğitiminde cinsel taciz konusu ve Esatoğlu vakası son dönemde tiyatro çevrelerinde yeniden gündeme geldi. Mehmet Esatoğlu’nun Kadıköy Belediyesi’nin 24 Aralık 2008 tarihinde düzenlediği 'Brecht’i Anma Gecesi'nde sunucu olarak yer alması ve Tiyatro Avesta’nın Mehmet Esatoğlu ile ilişkilenirken tacizi tiyatro eğitiminin bir parçası haline getiren pratiklerini sorgulamaması kadın hakları konusunda ilkeli hareket eden kültür sanat çevrelerinde ve muhalif odaklarda sorunsallaştırıldı.[i] Ancak cinsel taciz konusunda yapılan bu duyarlılık çağrılarının ya cevapsız bırakıldığı ya da tepkilere neden olduğu görülüyor.
(...)
"Mehmet Esatoğlu’nun tiyatro eğitimini cinsel hazlarını tatmin için araçsallaştırdığını ortaya çıkaran çok fazla tanıklık var. Konu ilk olarak 2000 yılında Amatör Tiyatrolar Çevresi (ATÇ) içinde Özgür Sahneli Kadınlar'ın kaleme aldığı 'Alternatif Kültür Mü Yozlaşma Kültürü Mü?' yazısıyla gündeme getirildi. Eğitmenleri Esatoğlu’nun tacizine maruz kalan tiyatrocu kadınlar, bu konudaki kişisel tanıklıklarını yazıya döktüler. Konu platform içinde tartışmaya açıldığında Esatoğlu ve çevresinin savunusu bunun bir çalışma yöntemi olduğuydu, daha sonra kendilerine komplo düzenlendiğini iddia ettiler. Tiyatro sanatının cinsel taciz pratiklerine sahne olmasına izin vermek istemeyen ATÇ'li bir grup kadın Tiyatroda Cinsel Tacize Karşı Kadın İnisiyatifi'ni kurarak konuyu önce kadın hareketinin gündemine taşıdı. Muhalif kurumların ve çeşitli STK'ların haberdar edilmesinin ardından 'Sanatta Cinsel Taciz Paneli'ni örgütlediler ve cinsel tacizi muhalif yapılar içinde tartışmaya açarak muhalif kültürün içeriden kirletilmesine engel olmaya çalıştılar.
(...)
"Tavır almakta zorlanılmasının nedenlerinden biri Esatoğlu’na tacizci diyebilmek için ortada ‘yeterli' kanıtın olmamasıymış. Mesela, tiyatrocu Hilmi Bulunmaz bu nedenle net bir tavır almakta zorlandığını dile getirirken; Coşkun Büktel’in vicdanı Esatoğlu’nun tacizci olduğunu söylese de yeterli kanıtları olmadığı için net bir tutum alamıyor. Mağdurların yaptığı açıklamalar yeterli bulunmuyor; çünkü Esatoğlu’nu taciz pratiklerini gerçekleştirirken belgeleyen bir kanıt yok. Taciz karşısında taraf olmak ve Esatoğlu’nu daha fazla onore etmemek için nasıl bir kanıt arandığını bilemiyorum."
(...)
(Kaynak: istanbul alternatif tiyatrolar platformu - girişim yada bir diğer kaynak feminisite)
***
Bu konuyla ilgili olarak, üç ay önce kaleme alınmış bir metin sunuyoruz:
"İATP / G ve TTB’den Kamuoyuna Ortak Duyuru
Yaklaşık 10 yıldır tiyatro kamuoyunu çeşitli şekillerde meşgul eden 'tiyatro eğitiminde cinsel taciz' tartışmaları, en son bir grup eğitmenin çağrıcılığında düzenlenen bir imza kampanyasıyla yeniden gündeme gelmiştir. Konuyla ilgili olarak, TTB (Türkiye Tiyatrolar Birliği) ve İATP-G (İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu-Girişim) temsilcileri, TTB üyesi olan Mehmet Esatoğlu’nun da katılımıyla 3 Mayıs Pazar günü bir araya gelmişlerdir. Her iki tiyatro örgütlenmesi de, konunun, kamuoyunun güvenini sağlayacak isimlerden kurulu tarafsız bir komisyon önünde tartışmaya açılmasının önemli olduğunda hemfikir olup, bu süreçte gerekli desteği sağlamayı vaat etmektedirler. Konunun taraflarından birisi olan Mehmet Esatoğlu da bu tür bir komisyon önünde kendi görüşlerini ifade etmekten çekince duymadığını belirtmektedir. Bu aşamadan sonra konunun gereksiz ve tepkisel bir şekilde gündemde tutulmasının yanlış olacağının altını çiziyor, gerçekten ve samimi bir şekilde sorunun çözüme kavuşturulmasını isteyen kişi ve çevrelerin ilkesel olarak tarafların üzerinde uzlaştığı komisyon çalışmasına katkı sunmalarını öneriyoruz.
Türkiye Tiyatrolar Birliği - İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu / Girişim 18 Mayıs 2009"
***
Taciz konusuyla ilgili olarak iki ay önce yazılmış bir başka metni sunuyoruz:
"Eğitimde Cinsel Tacize Karşı İmza Kampanyası’nda Gelinen Durum
Eğitimin Yozlaştırılmasına ve Sanatta Tacize Vicdanen Karşıyım adlı imza kampanyası Mehmet Esatoğlu’nun kamuoyu önünde hesap vermeyi kabul etmesi ve bir komisyon kurulması önerisini desteklemesi nedeniyle son bulmuştur. Aşağıdaki bildiri 18 Mayıs tarihinde yayınlanmıştır. Taciz meselesinin mağdurların ve Mehmet Esatoğlu’nun da kendini ifade edebileceği bir 'hakikat komisyonu' önünde çözülme aşamasına gelmesi kampanyanın ilk etabının başarılı olduğunu göstermektedir. İmza kampanyası çağrıcıları olarak, İATP/G ve TTB’den gelen öneriyi desteklediğimiz belirtmek isteriz.
Eğitimde Cinsel Tacize Karşı İmza Kampanyası Yürütücüsü Eğitmenler
19 Haziran 2009"
(Kaynak: www.iatp-web.org/tacizekarsiyiz)
***
Şimdi, LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Zafer Gecegörür'ün "3.TÜRKİYE TİYATROLAR BULUŞMASI" başlığıyla kaleme alıp, 31 Temmuz 2009 tarihinde yine "istanbul alternatif tiyatrolar platformu - girişim" (İATP-G) sitesinde yayımladığı bir başka yazıdan küçük bir alıntı sunuyoruz:
(...)
"'Tiyatroların örgütlenme çabası ve çatı platformu' söyleşisine İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu – Girişimi’nden Fırat Güllü, Amatör Tiyatrolar Çevresinden Mehmet Esatoğlu, Tiyatro işçileri Sendikası-Girişimi’nden Adnan Şahin, Türkiye Tiyatrolar Birliği’nden Zafer Gecegörür katıldı. Konu önemliydi ve dertler çoktu bu yüzden söyleşiye, sonrası etkinliklerin aksamaması için yarın devam etmek üzere son verildi. Tuğrul Keskin Şiir Dinletisi’nin ardından İstanbul Tiyatro Simurg’un 'Sözcükler Can Yücel'i Özler', Bursa Tiyatro Eküri’nin 'Şaşkın Ördekler' oyunları ile bitti ikinci günümüzde."
(Kaynak: istanbul alternatif tiyatrolar platformu - girişim)
(...)
Şimdi de soruyoruz:
Değişen ne?
1 - "Mehmet Esatoğlu’nun tiyatro eğitimini cinsel hazlarını tatmin için araçsallaştır"maktan vaz geçip özür dilediği mi?
YOKSA
2 - Başta İATP-G olmak üzere, Esra Aşan ve diğerleri, Mehmet Esatoğlu'nun sanatsal ifade olanaklarını imha etmek için bir LİNÇ KAMPANYASI başlatıp, daha sonra bu kampanyadan, özür dileyerek vaz geçtikleri mi?
Hangisi doğruysa, o doğrunun belgesini görmek istiyoruz!
Not: Yukarıda kullandığımız fotoğraf, "3. Türkiye Tiyatro Buluşması" haberiyle birlikte bize gönderilen iki fotoğrafın birleştirilmesiyle tarafımızdan oluşturulmuştur.
***