25 Haziran 2009 Perşembe

Tam ortada duran Lemi Bilgin, sağına Kurtlar Vadisi oyuncusu ve İstanbul Devlet Tiyatrosu eski müdürü Osman Wöber'i, soluna linç kampanyası ana sponsorlarından Mustafa Demirkanlı'yı almış!


Devlet Tiyatroları Kürtçe oyuna 'hayır' dedi


Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Kürtçe oyun" açılımını frenledi. Kürtçe oyunlar için sahne tahsisinden öteye gidilemeyeceğini söyleyen Bilgin, "Türkü söylemek kadar kolay değil, tiyatro oynamak. Biz konservatuarda Türkçeyi iyi bilenleri dahi beş yıl Türkçeyi nasıl fonetiğine ve diksiyonuna uygun olarak, sanatsal yapısına uygun olarak konuşmayı öğretiyoruz. Kürtçe oynamak teknik olarak mümkün değil" dedi.

ANKA

Ankara- Devlet Tiyatroları'nın Kürtçe oyun sahnelemesi konusunda "Kürtçe Türkü söylenebiliyorsa, oyun da oynanabilir" diye konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Devlet Tiyatrolarından kötü haber geldi. 'Kürtçe oyun açılımı'na ilişkin konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Devlet Tiyatroları'nın repertuarına Kürtçe oyun almasının teknik olarak mümkün olmadığını söyledi. "Kürtçe oynayacak konservatuar mezunu, tiyatro mezunu oyuncuların Devlet Tiyatrosu'na girmesi teknik olarak mümkün değil" diyen Bilgin, şunları söyledi:

"Bundan sonra Fransızca oynayalım oyunlarımızı, Kürtçe, Lazca oynayalım, teknik olarak imkanı yok. Konservatuar olacak, oraya girecekler, hangi dilse o dilin fonetiği öğrenilecek, diksiyonu öğrenilecek, oradan mezun olacaklar, o sanatçılar oraya hoca olacak.. teknik olarak bunun imkanı yok. Kürtçe şarkı bugün ben söylerim, herkes de söyler. Türkü söylemek kadar kolay değil, tiyatro oynamak. Biz konservatuarda da Türkçeyi iyi bilenleri 5 yıl Türkçenin nasıl fonetiğine ve diksiyonuna uygun olarak, sanatsal yapısına uygun olarak konuşmasını öğretiyoruz. Bunu söyleyenler konuyu bilmiyor. Devlet Tiyatrolarının kuruluş yasasında sanatın yaygınlaştırılması yanı sıra amaçlar bölümünde Türk dilinin doğru ve güzel kullanılması, tanıtılması, lehçe birliğinin sağlanması da var. Her ülke kendi tiyatrosunu kendi dilinin üzerinde yapar."

Sahne tahsinin ötesine geçemeyiz

Devlet Tiyatrolarının başka dilde oyunlar için sahne tahsisinin ötesine geçemeyeceğini söyleyen Bilgin, "Ama bizim sahnelerimizde her dilde oyun oynanabiliyor, biz onun tahsisini yapıyoruz zaten. Ermenice oynamak isteyenler, Yahudiler bu fark etmez herkese sahnelerimiz kullandırıyoruz" dedi.

Amaçlarının, İngiltere Devlet Tiyatrosu, Fransa Devlet Tiyatrosu'nda yani bütün dünyada olduğu gibi kendi dillerinde oynamak olduğunu ifade eden Bilgin, "Bugün Kürtçe de dahil başka dillerde oynamaya niyetlensek ancak 30-40 sonra bu olabilir" dedi.

(Kaynak: Cumhuriyet)

***

OYUN'un notu: Ayrıca bakınız; Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!