30 Haziran 2009 Salı

Abdullah Gürgün


Aziz Nesin ve İsveç Serüveni


Abdullah Gürgün 1950 yılında Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Bafa köyünde doğdu. İlkokulu Bafa İlkokulu’nda, ortaokulu İzmir Namık Kemal Lisesi’nde, liseyi Namık Kemal Lisesi, Özel Türkay Koleji, Söke Lisesi ve Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde okudu.

1971 yılında Avusturya - Viyana’ya, 1974 yılında İsveç - Stockholm’e göçtü. Halkla ilişkiler, gazetecilik, televizyonculuk, film yapımcılığı, rehberlik, tercümanlık eğitimleri gördü. ABC, Yeşilçam, Halkın Sesi, İkibine Doğru, Aydınlık, Cumhuriyet, Güneş, Nokta, Somut, Berfin Bahar, Yaba, Bilim ve Ütopya, Folket-i Bild, Gnistan, Proläteren, LO Tidningen, Journalisten, Clarte gibi çeşitli İsveç ve Türkiye gazete ve dergilerinde yazdı. Yıllarca İsveç Radyosu ve İsveç Televizyonu’nda program yapımcısı olarak çalıştı. Pekçok belgesel film ve radyo programı yaptı. Peter Curman’ın şiirlerini çevirdi (Kuzey Esintileri) ve İsveççenin Türkçeyle Benzerlikleri – İsveçlilerin Türk Ataları kitabını hazırladı. Aziz Nesin ile ilgili birçok radyo ve TV belgeseli yaptı.

Abdullah Gürgün’ün bu bir demet anısıyla, değerli aydınlanmacı yazarımız Aziz Nesin’i, saygıyla anıyoruz.


AZİZ NESİN VE İSVEÇ SERÜVENİ


Berfin Yayınları Aziz Nesin’i bir anı kitabıyla anıyor.

İsveç’te tanınan birkaç Türkten biri Aziz Nesin. 1974 yılından bu yana İsveç’te yaşayan, gazetecilik yapan Abdullah Gürgün Aziz Nesin ile anılarını, yaptığı röportajları, radyo ve televizyon programlarını bu kitapta topladı. Katıldığı toplantılar, etkinlikler hakkındaki İsveç basınında çıkan yazıları, haberleri gözden geçirdi. Çocukluğundan bu yana okuduğu ve yıllarca izlediği ve etkilendiği Aziz Nesin’i kendi gözüyle anlattı. Usta yazarın kişiliğini gözler önüne sermek açısından önem taşıyan bazı yazıları da ekledi ortaya belgesel bir Aziz Nesin anıları ve anma kitabı çıktı.

Kitapta Aziz Nesin’in bazı bilinmeyen yönlerini ortaya koyan yazılar, yaşamı boyu katıldığı çeşitli etkinlikler, örgütlediği önemli girişimler, can alıcı konulardaki düşüncelerini saydam bir şekilde oraya koyan söyleşiler yer alıyor. 1970’li yıllardan bu yana İsveçli gazetecilerce yazılmış olan yazılar kanalıyla İsveçlilerin yazara bakışı sergileniyor. İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu’nun davetlisi olarak İsveç’e ilk gelişi, konferansları, Romanyalı yazarlarla buluşması, Salman Rüştü ile kavga nedenleri ve İsveçli gazeteci Arne Ruth ve Alman gazeteci Günther Wallraf’ın girişimiyle bir araya gelişleri ve barışmaları, köktendincilerin tehditleri nedeniyle İsveç’e sığınan Bangladeşli yazar Teslime Nesrin ile bir araya gelişleri, konuşmaları, Göteborg Fuarı’na onur yazarı olarak davet edilmesi, Türkiye basınının kendisini yapayalnız bırakması, İsveç Hiroşima Barış Ödülü’nü alması, İsveç Yazarlar Evinin açılışı ve Aziz Nesin’in bu evin ilk konuk olarak davet edilmesi, Aziz Nesin Belgeselleri, Sivas olaylarının İsveç Radyosunda günü gününe yankıları, olaylar hakkında yazılan yazılar, yapılan toplantılar, Stockholm Büyükelçiliğinin Aziz Nesin ilgisi, Aziz Nesin’e karşı iftira kampanyaları, Türkler arasında entrikalar gibi pekçok olay zaman zaman bir gülmece havasında zaman zaman isyan duygularıyla okuyucuya yansıtılıyor.

Berfin Yayınları bu belgesel anı kitabıyla bir bakıma Aziz Nesin’in “Böyle Gelmiş Böyle Gitmez” kitaplarını tamamlama yolunda değerli bir adım atmış oluyor.