18 Haziran 2009 Perşembe

"Hollanda hükümetinin en özel destek verdiği" garajistanbul, "Doğaçlama Tiyatrosu'nun büyükannesi" Viola Spolin'in tiyatro mirasını dolarla kiralıyor!

garajistanbul-temmuz-spolin atölyesi

Merhaba,
Doğaçlama Tiyatrosu'nun büyükannesi Amerikalı drama hocası ve yazar Viola Spolin'in tekniğinin günümüzdeki en önemli eğitmenlerinden Kathy Hendrickson 10-18 Temmuz arasında garajistanbul'da Spolin Atölyesi düzenleyecek.
Beraber neler yapabiliriz, haberlerinizi bekliyoruz...

Sevgiler,

Hande Cedimoğlu
garajistanbul İletişim Sorumlusu
hande@garajistanbul.org
T: +90 (0) 212 244 44 99 (ext:114)
F: +90 (0) 212 244 22 90
Tomtom Mahallesi Yeni Çarşı Caddesi
Kaymakam Reşat Bey Sokak No:11/A
34433 Galatasaray-Beyoğlu İstanbul
www.garajistanbul.org
info@garajistanbul.org
mailto:İstanbulwww.garajistanbul.org
info@garajistanbul.org
gist@garajistanbul.org


***


Temmuz'da
.
garajistanbul'da

.
SPOLIN ATÖLYESİ



Doğaçlama Tiyatrosu'nun büyükannesi Amerikalı drama hocası ve yazar Viola Spolin'in tekniğinin günümüzdeki en önemli eğitmenlerinden Kathy Hendrickson 10-18 Temmuz arasında garajistanbul'da Spolin Atölyesi düzenleyecek.


10 – 18 Temmuz arası garajistanbul'da gerçekleştirilecek olan atölye çalışması, Ege Maltepe’nin hazırladığı 2 günlük bir oryantasyon programıyla başlayacak. Kathy Hendrickson 12 Temmuz'da katılarak, özel olarak hazırladığı 7 günlük çalışma programını uygulayacak.

15 – 20 kişilik katılımcı grubun yanı sıra, Spolin’i olabildiğince çok kişiye yaymak için bir de izleyici grubu çalışmaya alınacaktır. İzleyicilerin genelde; oyuncu koçları, yönetmenler ve eğitmenler olması beklenmektedir. Spolin, sezgisel eğitim tekniği olarak da kullanıldığından anaokulundan üniversiteye kadar her alandaki eğitmen izleyici olarak katılabilir. İzleyicilerin herhangi bir kayıt cihazıyla dersleri kaydetmesi kesinlikle yasaktır.

Performansçılar, bu 10 gün boyunca temel Spolin Tekniği üzerine çalışacaklar, dersler Ege Maltepe'nin çevirmenliği eşliğinde yapılacaktır. Atölyeye performansçı olarak oyuncuların katılmaları tavsiye edilmektedir.

Hendrickson ve Maltepe Spolin Atölye’sini İstanbul'da tekrarlamayı istiyor. Bu çalıştıkları grupla tekrar tekrar çalışıp ilerleyen atölyelerden sonra gösteriler düzenlemeyi planlıyorlar.

Tarih: 10, 11 Temmuz – Ege Maltepe ile oryantasyon
...............12-18 Temmuz – Kathy Hendrickson ile günde yaklaşık 4 saatten atölye çalışması

Yer: garajistanbul

Ücret: 500 $ - atölye katılımcıları için (toplam 10 gün)
.........................maksimum 15 katılımcı olacaktır, katılımcıların 15'i geçmesi halinde bir grup daha yapılabilir. Katılımcı sayısı 32 kişiyi geçmeyecektir.
50 TL. - 1 gün atölye izleyicisi olmak için
200 TL. - hergün atölye izleyicisi olmak için

Kayıt İçin: Ali İhsan Tuncer
.......................garajistanbul – 212 244 44 99 --> 115

VIOLA SPOLIN

Viola Spolin (1906 – 1994 ), Amerikalı drama hocası ve yazardır. Birçoklarınca Doğaçlama Tiyatrosunun Amerikalı büyükannesi olarak bilinir. Günümüz komedisine etkisi büyüktür. Şöyle ki “Saturday Night Live” adlı ünlü Cumartesi gecesi televizyon şovu onun yöntemine dayanır. “Second City” adlı topluluğun kurucularından olan oğlu Paul Sills aracılığıyla, 1950’lerin sonunda, ilk jenerasyon doğaçlama oyuncularını yetiştirmiştir.

PAUL SILLS
GEORGE MORRISON
MIKE NICHOLS


Paul Sills, “Second City” den önce George Morrison ve Mike Nichols ile “Compass Players” isimli topluluğu kurdu, topluluk daha sonra “Second City” ve “Saturday Night Live” ın kadrosunu oluşturdu. Grupta yer alan oyuncular arasında, Chevy Chase, John Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray gibi Amerikan komedisinin önemli isimleri yer almaktadır. Paul, George ve Mike daha sonra New York, Manhattan'da “New Actors Workshop” isimli okulu kurdu.

Mike Nichols, yönetmen olarak ilerleyerek, “Who is Afraid of Virginia Woolf?”, “Postcards From The Edge”, “Wolf”, “Working Girl”, “Angels In America”, “Closer” gibi filmlerle başarısını sürdürdü. Dustin Hoffman ve Anne Bancroft'un rol aldığı “The Graduate” filmiyle Oscar'a layık görüldü. New Actors Workshop'da “Master Class”larını sürdürmekte, yeni sezonda Harold Pinter'in “Aldatma” adlı oyununu Broadway'de sahneye koymak için hazırlanmaktadır.

George Morrison, oyunculuk hocalığında ilerleyip, Gene Hackman, Stanley Tucci, Dustin Hoffman gibi isimlerle çalıştıktan sonra New Actors Workshop'un başına geçerek oyuncular yetiştirmeye devam etti. Kısa zaman önce sağlık koşulları nedeniyle bu görevi Kathy Hendrickson'a teslim etmiştir.

Paul Sills, New Actors Workshop'dan sonra Wisconsin, Door County'de atölye çalışmaları yapmaya devam etti. Geçtiğimiz yaz vefatına kadar, bir çok oyuncu onun atölyesini ziyaret edip, onunla çalışmayı sürdürdü. Door County'deki çalışmalar Carol Sills'in yönetiminde devam etmektedir.

KATHY HENDRICKSON

New Actors Workshop'dan mezun olduktan sonra Paul Sills ile çalışmalarını sürdüren Kathy Hendrickson, yıllardır aynı okulda Doğaçlama dersleri vermekte ve okulun idaresini sürdürmektedir. “Exhibit A” adlı performans topluluğunun kurucularından olan Kathy, daha önce de eski “Second City” ve “Compass Players” ın oyuncularıyla “Resident Company”i kurmuştur. Hendrickson, yazdığı, yönettiği oyunlarla ve Spolin tekniği üzerine düzenlediği atölye çalışmalarıyla bilinmektedir.

EGE MALTEPE

Bilkent Üniversitesi Oyunculuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra aldığı Fulbright Bursu sayesinde New Actors Workshop ile yolları birleşen Ege Maltepe, okulun iki yıllık programından mezun olmuş, şu an yüksek lisans tez projesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Ege, Türkiye'de, Ferhan Şensoy, Cüneyt Gökçer, Lemi Bilgin, Zurab Sikharulidze gibi isimlerle çalıştıktan sonra New York'da George Morrison, Mike Nichols'in yanı sıra, Stanley Tucci ve Kevin Kline gibi isimlerin “Master Class”larına katılmıştır. Viola Spolin'in doğaçlama tekniğinden çok etkilenen Ege, “Improvisation For The Theatre” isimli kitabını Türkçeye çevirmektedir.

***

OYUN'un notu: Yukarıdaki metni geldiği gibi yayınladık!