11 Mayıs 2009 Pazartesi

Yalan makinesi, küfürbaz, linç çağrıcısı Mustafa Demirkanlı'nın başlattığı iftira sürecine eklemlenen Adnan Tönel, kalleş bir yazıyla huzurlarınızda!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı ile sansür makinesi Ahmet Ertuğrul Timur'un (nam-ı diğer 3. Abdülhamid) linç girişimciliği sürecindeki kankası, yaşam cahili Adnan Tönel imzasıyla yayınlanan BİRGÜN gazetesindeki yazıyı aktarıyoruz. (HB)


Şimdi temiz tiyatro zamanı

Adnan Tönel
11 Mayıs 2009


Tiyatro sanatının ülkemizdeki bireysel ve toplumsal algı sürecini oluşturan verileri, günden geceye deforme ediliyor. Tiyatro emek istiyor elbette ayrıca alınterinin karşılığı olan alkışa giden yolda çeşitli zorluklar var. Ancak sadece sahneye koymak ya da sahnede rol almak ya da oyunu yazmakla tiyatronun topluma ulaştırılma misyonu sona ermiyor. Örneğin; şartlarında meşakkatli bir tercih olan tiyatro işletmeciliğinin sorunları bir yana, bu sanat dalının nitelikli ürünlerini okuyuculara kazandıran yayınevleri ve eleştirel ya da tanıtım boyunu sırtlayan dergi-internet ayağı da son günlerde çeşitli sıkıntılar yaşıyor.

TİYATRO YAYINCILARI BİRLİK OLUŞTURDU

Basılı tiyatro yayıncılığı yapanlarla internet üzerinden tiyatro yayıncılığı hizmeti veren kişi ve kurumlar, insan niteliğini artıracak, daha kültürlü daha aydın, bilinçli insanların oluşmasında katkı sağlayacak çabalar içerisindeler. Ancak onların da bu tür yayıncılık tercihlerinde tehditler aldıklarını, küfürlere sövgülere maruz kaldıklarını biliyoruz duyuyoruz. Sanat gibi bir alanda hiç olmaması gereken bu aktöresiz saldırılara göğüs germe çabasındaki yayıncılar bu saldırılara karşı bir arada hareket etme kararı aldılar ve www.temiztiyatro.net adındaki siteden seslerini yükseltmeye başladılar.

Dokuz Tiyatro yayını Dört Tiyatro Derneğinin de desteği ile yayıncılık saldırılarına karşı hem bir protesto kampanyası, hem de hukuki süreç başlattılar. Bu kampanyada sanat yayınlarına karşı tehdit, küfür ve sövgülere karşı açılmış bir protesto grubuna bir imza ile destek verebiliyorsunuz.

Bu oluşumun güçlenerek çoğalması ve bu topraklarda yaşayan ve tiyatro yapan amatör ya da profesyonel her insanı da bütünleyecek bir şekilde genişlemesini gönül arzu ediyor. Şöyle ki; tiyatro oyuncularını bir araya getirecek bir dernek hala kurulabilmiş değil. Sinema-dizi film ve sahne sanatları ile ayakta durmaya çalışan emekçilerin haklarını gözetecek bir yasa hala çıkarılabilmiş değil. Yanısıra bir Tiyatro Yasası hala çıkarılabilmiş değil. Ve ne yazık ki, hala bir çok festival değerlendirilmelerinde yani oyun seçimlerinde, katılım için profesyonel olmayı ön koşul sayıyor jüri. Şu anda www.temiztiyatro.net adıyla ortaya çıkan birliğin, bir arada durmasının temel sebeplerinden biri kamuoyunda yaşanan olaylara da duyarlılık göstermek ve baskılara estetiğin diliyle cevap vermek olmalıdır. Belki bu tiyatro yayıncıları birliği, kendisini ay da bir yayımlayacağı bir dergi ile de ifade etmelidir. Hem kalıcı olmak hem de güçlü bir ses olabilmek için.

TEMİZ TİYATROYA DESTEK OLALIM

Sonuç olarak; bir Tiyatro Dünyası Birliği için adım atılmış olması adına, bu girişimi destekliyoruz. Konunun öncülüğünü sürdüren; Ertuğrul Timur başta olmak üzere, Tiyatro yayını yapan Tiyatro-Tiyatro Dergisi, Tiyatrodergisi.com.tr, Tiyatronline.com, Tiyatro Dünyası.com, Tiyatrom.com, Mimesis, Sahne, Teb Oyun, iatb-web.org'u kutluyoruz. Diğer taraftan, Tiyatro Vakıfları, dernekleri, meslek birlikleri ve sivil destekleyicileri de bu birliğin paylaşımcısı olarak oluşuma katkı sağlamalarını istiyoruz.