19 Mayıs 2009 Salı

Edebiyata ve İspanyolca'ya yepyeni renkler katan yoldaş Mario Benedetti, dolu dolu geçen bir ömür sürdükten sonra, her "fâni" gibi ölümsüzlüğe yürüdü!

Mario Benedetti hayatını kaybetti


Latin Amerika’nın önemli edebiyatçılarından biri olan Mario Benedetti 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Benedetti ABD karşıtı şiirleriyle de tanınıyordu.

soL (HABER MERKEZİ) Uruguaylı ünlü şair, yazar ve gazeteci Mario Benedetti önceki gün Montevideo’daki evinde 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bağırsaklarındaki sorunlar yüzünden geçen ay hastaneye kaldırılan Benedetti, geçtiğimiz yıldan beri sağlık sorunları yaşıyordu. Uruguay Kültür Bakanı Maria Simon basına yaptığı açıklamada, Benedetti’nin vefatının bir kayıp olarak görülmemesi gerektiğini, onun eserleriyle daima halkla birlikte olacağını söyledi.

Çok sayıda şiiri ve romanı uluslararası ödül alan Benedetti, Latin Amerika’nın en büyük yazarlarından biri olarak tanınıyor. 14 Eylül 1920 tarihinde Tacuarembo’da doğan ve 70’li yıllarda askeri diktatörlük dönemini sürgünde geçiren Benedetti, Uruguay’ın orta sınıf yaşamını incelediği eserleriyle ülkesinde çok sevildi. Küba sosyalist devrimine destek veren Benedetti’nin şiirleri, İspanyol şarkıcı Joan Manuel Serrat tarafından bestelendi. 1960 yılında yazdığı “The Truce” adlı romanı 19 dile çevrildi ve filme çekildi.

(Kaynak: soL)