Sanat ve Hayat'ın Nisan 2009 sayısı çıktı
Aydınların Firarları Sanat ve Hayat’ta
Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın Nisan sayısı çıktı. Dergi bu sayısında üç dosya konusuna yer veriyor.
Dosyaların ilki “Firar.” Tartışma Kültürü’nde çok sevdikleri ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan aydınlarımızın firar öyküleri anlatılıyor. Sabahattin Ali, Yılmaz Güney ve Nazım Hikmet’in firarları... ‘Sürgün Geleneği ve Sabahattin Ali’nin Trajedi’sini Sait Çetinoğlu, ‘Firar ve Mahpus Yılmaz Güney’i Hasan Kıyafet, ‘Nazım Hikmet’in Üç Firarı’nı Emin Karaca yazdı. Bu dosyaları da ‘Özgürlüğe Adanmış Filmler’i yazan Doğan Durgun tamamlıyor.
Dergide yer alan ikinci dosya, Mart sayısının devamı olan “Doruktakiler.” Edebiyatın ve sanatın doruklarında bu ay, Ruhi Su, Gustave Courbet, Victor Jara ve Ahmede Xane’den Mehmed Uzun’a Kürt Edebiyatı’nın önemli temsilcileri yer alıyor. Yazılar, onların devrimci kimlikleri ile aydın kişiliklerini birlikte ele alıyor; evrensel sanatta ve entelektüel dünyada tuttukları yeri saptıyor. Varlık Özmenek ‘Türkülerin Kocabeyi ve Büyük İnsanlık Korosu: Ruhi Su’yu, Erkan Doğanay hayatını sanatına adamış Gustave Courbet’yi, Rahşan Köse ‘...Şili, sessiz bir Vietnam’dır’ başlığıyla Victor Jara’yı, Büşra Kanoğlu ‘Ahmede Xane’den Mehmed Uzun’a Kürt Edebiyatının Köşe Taşları’ konusunu işliyor.
Grafitti dosyasında ise, önceki aylardan farklı olarak uzunca bir yazıya yer veriliyor. H. Ozan Yücel, özgün olduğunu düşündüğümüz “Kur’an-ı Kerim ve Komünist Manifesto” isimli dosyayı, özgün bir dille anlatıyor. Dosyamızın ikinci konusu, Sonbahar filmine değişik bir bakış açısı getiren, “Yitik Bir Sonbahar İçin F Tipine Mektup” yazısıyla D. Nergis Gencer işliyor.
Resimli Ay dosyasında uzun yıllardır radyo programı yapan Beyhan Aksoy ile röportaj var. Sabahattin Ali’nin ölüm yıldönümü dolayısıyla bir öyküsü yer alıyor. Öykünün incelemesini “Şişli’de Bir Apartıman” başlığıyla Feyza Hepçilingirler yapıyor.
Derginin yeni sayısı bayii ve kitapçılarda...
İletişim: 0216 346 85 70
e-posta: info@sanatvehayat.org