29 Mart 2009 Pazar

Tiyatro, kilise görünümlü salonlara, küflü üniversite duvarlarının ardına tutsak edilemeyecek denli devrimci bir sanat olduğunu kanıtlamaya çalışıyor!

(tiyatrolar birliği)
Okmeydanı'nda Dünya Tiyatro Günü Kutlaması


Mehmet Esatoğlu
30 Mart 2009


Amatör tiyatrocular, Dünya Tiyatro Günü için Okmeydanı İdil Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Amatör Tiyatrolar Çevresi (ATÇ) ve İdil Kültür Merkezi işbirliğiyle hazırlanan etkinlikte oyun gösterimleri, sinevizyon gösterisi ve konuşma vardı.

Yönetmen Mehmet Esatoğlu, sunumunu yaptığı etkinliğin açılışında şunları söyledi:

.........."Sahne, acımasız bir yerdir. Binlerce yıl, dışarıda hangi yalanlar, aldatmacalar söylenirse söylensin, en baskıcı dönemlerde bile, sahnede, yalancıların ipliği pazara çıkarılmıştır. En acımasız diktatörlerin, en satılmış alçakların ipliğini pazara çıkarmıştır sahne. Bunu bazen gözlerimizi yaşartan dramlarla, bazen bizi kahkahalara boğan komedilerle yapmıştır sahne. Düşünün; dışarıda neler oluyor? Bir dolu düzenbaz, ortaya çıkmış; gıda paketi, kömür, ev eşyası dağıtarak, milyonlarca emekçinin oylarını almaya çalışıyor. Bunun için afişler hazırlamışlar, bildiriler dağıtıyorlar. Arabalarından bağıra çağıra geçiyorlar, sokaklarımızdan. Televizyonlarda binbir yalanlarla kandırıyorlar insanları. Hepimiz bir an için uyutulabilir, kandırılabiliriz. Ama sahne kanmaz bu yalanlara, o birden çıkıp anlatır oynanan sahte oyunları; aldatmaca seçimlerin, bizi hangi felaketlere sürüklediğini ve sürükleyeceğini. Bugünden başlayarak, tüm televizyonlar, gazeteler, seçim gezisi sırasında bir helikopterin içinde ölen parti liderine ağıtlar yakmaya başlayabilir. Herkes de bir an bilincini, bilgisini unutup bu ağıtlara katılabilir. Ama sahne, o ölenin eli kanlı bir halk düşmanı olduğunu fısıldar kulağınıza. Onun işlediği eski cinayetleri oynar, döker ortalığa. İşte böyle acımasız bir yerdir sahne dedikleri."

Bu yıl Brezilyalı tiyatrocu Augusto Boal tarafından kaleme alınan veTiyatro Simurg oyuncularından Bilgesu Ataman'ın dilimize çevirdiği DünyaTiyatro Günü bildirisi, Ataman tarafından okundu. Bildiride Boal'in "Yurttaş olmak, bir toplumda yaşamak değil, o toplumu değiştirmektir'' sözleri izleyicilerden coşkulu alkışlar aldı.

Bildirinin ardından Tiyatro Simurg, Alain Resnais ve Onat Kutlar'ın metinlerinden oluşan bir gösteri sundu. Bilgesu Ataman, Mahir Akgündoğdu, Akif Karadeniz, Timur Ölkebaş ve Aynur Diz'in oynadığı oyun, özellikle savaşa karşı vurgusuyla öne çıktı.

Okmeydanı'nda bulunan İdil Tiyatro Atölyesi'nin çalışmalarına Okmeydanı Mahallesi'nin gençleri de katılıyor. İdil Tiyatro Atölyesi'nde eğitim alan genç oyunculardan Mahir Kızıl "Hamlet Geliyor Hamlet" isimli tek kişilik bir gösteri sundu. Yine Okmeydanı'nda tiyatroya gönül vermiş Karlı Köyü Derneği'nden gençler de "Ağa" adlı bir skeç sahnelediler.

2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini ülkemizde kaleme alan Temel Demirer'in yazdığı metin ise yine Tiyatro Simurg oyuncusu Hale Üstün tarafından okundu. Hale Üstün, Hasan Hüseyin'den bir de şiir sahneledi.

Günün son gösterisinde ise İdil Tiyatro Atölyesi, yaşamlarının bir bölümünde OKM ile başlayıp İdil kültür Merkezi ile devam eden sosyalist kültür ve sanat geleneğinin yaratılmasında emek veren üç devrimci sanatçıya; Ayçe İdil Erkmen, Ayşe Nil Ergen ve Ayşe Gülen'e adadıkları "Umudun Üç Kızıydı Onlar" adlı oyunu sahnelediler.