2 Mart 2009 Pazartesi

Molière’e Yozgatlı işadamı sahip çıktı

LYON AA

Fransızların dünyaca ünlü tiyatro yazarı Molière’in Lyon kentinde bıraktığı kültür mirasına bir Türk işadamı sahip çıktı.

Molière’in “L’Etourdie” isimli ilk oyununu yazarak sahneye koyduğu ve daha sonra lüks butik, otel ve restoranı ile turistik tesis haline getirilen tarihi mekânı, Yozgatlı işadamı Hamza Dinç satın aldı. Genç Türk işadamı, UNESCO koruması altındaki bulunan “La Tour Rose” isimli tarihi mekânda, 16. yüzyıldaki dekoruyla Molière’in “L’Etourdie” isimli oyununun yeniden sahnelenmesi için yoğun bir şekilde çalışıyor. Dinç, Lyon Tiyatro Okulu ile temas halinde olduğunu belirterek, “En büyük hayalim, yine seyircilerin de, 16. yüzyıl giysileriyle oyunun ilk oynandığı bu yere gelmesi ve yerde oturarak, mum ışığında, ’L’Etourdie’ piyesinin ilk yazılarak sahneye konduğu yerde izlenmesi. Bu konuda Lyon Tiyatro okulu yetkililerinden de olumlu yanıt aldım” diye konuştu.

Dinç, 16. yüzyılda öksüz Molière’in rahibeler tarafından bu tarihi mekanda korunduğunu söyledi. Genç iş adamı, otelin halen bar olarak kullanılan bölümünün yıllar önce halka açık olduğunu ve dünyada tenis sporunun doğmasına yol açan “jeu de paumes” oyunun da ilk kez burada oynandığını belirtti.

Bu tür tarihi bir mekânın sahibi olmaktan büyük gurur duyduğunu belirten Dinç, “Bu turistik oteli almam için birçok Fransız işadamıyla yarışmak zorunda kaldım. Sonunda burayı almak bana nasip oldu. Bir Türk işadamı olarak bundan da çok gururluyum” dedi.

(Kaynak: Milliyet)