25 Mart 2009 Çarşamba

Özdemir Nutku iftirasının, Mustafa Demirkanlı yalanlarının, 3. Abdülhamid sansürünün hâlâ etkili olduğu günümüzde Kavuklu yayınını sürdürmekte kararlı

Kavuklu'nun ikinci sayısı çıktı


Şubat 2009’da yayın hayatına başlayan Kavuklu aylık tiyatro dergisinin 2. sayısı çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Şubat 2009’da yayın hayatına başlayan Kavuklu, Mart ayında dünya tiyatro günü nedeniyle Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin talebiyle, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi’ni kaleme alan Yılmaz Onay’ın ve Augusto Boal’in Dünya Tiyatro Günü 27 Mart 2009 Uluslararası Bildirisi'ni yayınladı.

Semih Çelenk, “Tiyatroda daralma ve küçülme zamanlarının 'Joker'i ya da Ezilenlerin Tiyatrosu’nun mucidi Augusto Boal” adlı yazısında Boal’in güncelliğini ve oluşturduğu Ezilenlerin Tiyatrosu başlığının geçerliliğini koruduğunu anlatıyor.

Dergide ayrıca 2010 Avrupa Kültür Başkenti, AKM’nin iktidar eliyle nasıl bir rant merkezine çevrildiği konusunda ve AKM ile Muhsin Ertuğrul sahnesinin yıkımı hakkında Orhan Kurtuldu’yla yapılan röportaj, Atila Alpöge’nin televizyon programlarının insan aklını nasıl yok ettiğine değindiği “Kriz mi? Hangi kriz?” başlıklı yazısı yer alıyor.

Bertolt Brecht’i konu alan dosyada, Yılmaz Onay’ın, “Yeniden gerçekçilik mücadelesi için yollar yine Brecht’e çıkıyor” adlı yazısı dikkat çekici.

Kavuklu’da gölge tiyatrosuna getirdikleri yeni bir tarzla her yaşa hitap eden Ayşe Selen ve Şehsuvar Aktaş ile yapılan söyleşi de yer alıyor. Boal’in “yurttaşlık, toplumda yaşamak değil, toplumu değiştirmektir” sözü, derginin tüm sayfalarına yansımış gözüküyor. Tiyatro alanında söz söylemek ve yine bu alanı değiştirmek için yola düşen Kavuklu’da, birçok oyun eleştirisi, haber ve yazı da içeriği destekler nitelikte.

(Kaynak: soL)