23 Şubat 2009 Pazartesi

Ömer F. Kurhan’ın “Théophé” Tespiti


İATP Üyesi Ömer F. Kurhan’ın, Hilmi Bulunmaz’ın blog-spot’undan sahte imza ile Mehmet Esatoğlu’na yönelik “taciz” iddiaları ile başlayan tartışma karşılıklı yazılarla sürmüş, sonunda yazının sahte imza olduğunu Hilmi Bulunmaz’ın kabul etmesi ile sonuçlanmıştır. Bu sırada tartışmaya katılan Coşkun Büktel’in uzun süredir Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en önemli tiyatro insanlarından Prof. Özdemir Nutku’ya yönelik hakarete varan saldırılarının kaynağı olan görüşleri Sayın Nutku, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul’unda şöyle dile getirmişti: “...şimdi efendim bir de, bir dikkatini çekmek istiyorum. Hiç bir şeyle itham etmiyorum. Fransızca’da 16. yüzyılda yazılmış Theope diye bir oyun var. Özellikle Fransız filolojisinden ve Fransız dilini bilenler onu biraz şey etmeliler yani, bir bakmalılar. Aradaki benzerliği görmek için. Teşekkür ederim...” diyerek bir isim benzerliğine dikkat çekmişti. Ömer F. Kurhan’ın tespiti ve konuyla ilgili yazısındaki konuyla ilgili bölümü şöyledir. Yazıların tamamı da aşağıdaki linklerde yer almaktadır.

“Şöyle ki: 1697-1763 arasında yaşamış Abbé Prévost (Antoine-François Prévost) adında bir Fransız yazar var ve yazdığı romanlardan birisinin adı “Histoire d’une Grecque Moderne”. Romanın adından Yunanlı genç bir kadının hikâyesinin anlatıldığını öğreniyoruz. Bu Yunanlı genç kadın kahramanın adı Théophé. Yani romanın adı Théophé değil, ama romanda hikâye edilen Yunanlı genç kadın kahramanın adı Théophé. Yabancı dil bilmek koşuluyla bu bilgilere internetten de ulaşılması mümkün. Elbette bu az da olsa zahmet gerektiren işin yapılmasını ‘Ben suçlarım, tersini kanıtlamak suçlanana kalmış’ yaklaşımındaki magazin düşkünlerine tavsiye etme gereği duymuyorum.”

Ömer F. Kurhan’ın diğer yazılarına www.iatp-web.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Seyirlik Hale Getirilerek İçi Boşaltılan “Theope” Vakası Üzerine Bir Not Ömer F. Kurhan 19.02.2009)

Büktel-Nutku İhtilafı Üzerine Bir Not Ömer F. Kurhan(21.02.2009)

Haber Giriş Tarihi: 23 Subat 2009

(Kaynak: Mustafa Demirkanlı'nın tiyatrodergisi.com.tr'si)

***

Oyun'un notu: Bakınız; "12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Halman'a Emek Ödülü veren TAKSAV'ın neden olduğu tiyatral ve siyasal tartışma, tiyatro dünyasındaki yerini koruyor"