24 Şubat 2009 Salı

Faşizme karşı çıkabilmenin kurallarından biri de, herkesin anadilini konuşabilmesini sağlamak için savaşım verenlere destek sunup katkıda bulunmaktır!

Hopa da Lazcanın konuşulduğu yerlerden biri


Lazlardan da anadil talebi


Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmedali Barış Beşli, dillerinin tanınmasını, anadilde eğitim ve anadilde yayın sağlanmasını istediklerini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ)
Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmedali Barış Beşli, Lazların da dillerinin tanınmasını ve anadilde eğitim ve yayın sağlanmasını istediklerini söyledi. Dicle Haber Ajansı'na konuşan Beşli, Türkiye'deki nüfusları 3 milyonu bulan Lazların dillerinin en az iki bin yıllık geçmişinin bulunduğunu ve 35 harften oluşan bir alfabeye sahip olduğunu belirterek, bugün uygulanan politikalar sonucunda dillerinin yok olmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Beşli'ye göre bir televizyon kanalı veya bir üniversite kürsüsü, dillerinin yok olmaması için yeterli değil. “Türklerden farklı etnik yapıların kabul edilmesi önemlidir” diyen Beşli, dillerinin tanınması, anadilde eğitim ve anadilde yayın hakkının verilmesi gerektiğini söyledi. Beşli, “Türkiye'de 2004'ten bu yana yasal değişiklikler yapılmış olması önemli. Halklara ilişkin durumlar değişiyor. Demokratik açılımları abartmadan okumak gerekiyor. TRT'nin Kürtçe ve farklı dillerde yayın yapmış olması önemli. Etnik olarak Türklerden farklı etnik yapıların kabul edilmesi oldukça önemlidir. Bir kanal da olsa Kürtçe yayın yapması önemli, ama diğer dillere yönelik olarak da yayın yapması gerekiyor” diye konuştu.

Güney Kafkas dil ailesinden olan Lazcanın 35 harften oluşan bir alfabeye sahip olduğunu ve en az 2 bin yıldır konuşulduğunu ifade eden Beşli, Lazcanın Pazar, Adreşen, Fındıklı, Hopa ve Osmanlı-Rus savaşından sonra göçlerin olduğu Marmara bölgesinin Hendek, Akçakoca, Düzce ve Sapanca gibi yerlerinde konuşulduğunu söyledi. Lazcanın yazılı hale gelmesinin önemine dikkat çeken Beşli, yazılı metinlerinin henüz 19. asırdan öteye gidemediğini, Sovyetler Birliği'nin okul kitaplarında Lazcaya en yakın dillerden biri olan Margalce eski metinlere rastladıklarını belirtti.

(Kaynak: soL)