1 Şubat 2009 Pazar

Altmış gösteride otuz bin izleyici


"Sağcıyla sağcı, solcuyla solcu" olanlara inat.

Sakıncalı Piyade, gerçekleri anlatmaya devam ediyor


12 Mart 2008 günü, 12 Mart Darbesi'nin otuzuncu yıldönümünde, Su Gösteri Sanatları Sahnesi tarafından oynanmaya başlanan oyun, toplam altmış gösterimde otuz bin seyirciye ulaştı.

Bilindiği gibi Sakıncalı Piyade; Uğur Mumcu'nun 12 Mart Sıkıyönetim Mahkemeleri’ni anlatan yargı, bağımsızlık ve aydın tartışmalarına gerçekçi bir açılım kazandıran, tiyatromuz için yazılmış en önemli belgesel metindir.

Hemen her sözcüğü mahkeme tutanaklarına geçen oyunun genel sanat yönetmenliğini Orhan Aydın yapıyor.

Oyunun yönetmenliğini yapan Mehmet Ulay, aynı zamanda Sakıncalı rolüyle çıkıyor seyircinin karşısına.

Müziklerin Timur Selçuk, dans düzeninin Gizem Erden, dekor-kostüm tasarımının M. Ziya Ülkenciler, ışık tasarımının Yüksel Aymaz tarafından yapılan oyunun film tasarımı, Önder Önsal’a ait.

Oyunda; Mehmet Ulay, Orhan Aydın, Recep Yener, Mustafa Kıramtepe, Tamer Özceviz, Deniz Atam, Cansu Fırıncı, Şenol Şahin, Beran Soysal, Okan Şıldır ve Oğuz Tunç gibi üç farklı kuşağın oyuncuları sahneye çıkıyorlar.

24 Ocak 1993 tarihinde, evinin önünde park halindeki arabasına konan bombayla aramızdan alınan oyunun yazarı Uğur Mumcu için, her oyun öncesi etkinliği yapan kurumlara söz hakkı veriliyor.

Yargı, bağımsızlık, aydın ve hukuk tartışmalarına ışık tutan Sakıncalı Piyade, 12 Mart Faşizmi’nin, sıkıyönetim mahkemelerindeki karanlık yüzünü gün ışığına çıkartarak, adeta bugün yaşanan hukuk skandallarına göndermeler yapıyor.

Daha önce, 1978 ve 1993 yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) tarafından, Rutkay Aziz rejisiyle sahneye taşınan oyun, en çok izlenen oyunlar sınıflamasında, toplam sekiz yüz gösteriyle tiyatro tarihimizdeki yerini almıştı.

Eskimeyen güncelliğiyle, ülkemizde yaşanan siyasal tartışmalara da gerçekçi bir açılım kazandıran oyun; yakın tarihi en yalın biçimiyle anlatmasıyla da biliniyor.

Sakıncalı Piyade:
3 Şubat Kadıköy Halk Eğitim Merkezi
10 Şubat Antalya Opera ve Balo Salonu
11 Şubat Nazilli
25 Şubat Ankara ODTÜ
26 Şubat Ankara AST
27 Şubat Ankara AST'da seyircisi ile buluşuyor.

Orhan Aydın
Su Gösteri Sanatları Sahnesi
Genel Sanat Yönetmeni