19 Şubat 2009 Perşembe

Dili, kuş diline dönüştürmek moda oldu!

Adını, Alman dilini yeniden oluşturan görkemli yazar Johann Wolfgang von Goethe'den alan GOETHE-INSTITUT, aşağıdaki metni hazırlarken, acaba hangi dili kendisine örnek almış. Türkçe'yi mi, Almanca'yı mı? Türkçe'yi örnek almışsa, hangi Türkçe? Almanya'daki, Almanca düşünüp Türkçe konuşanların Türkçe'sini mi? Yoksa, Türkçe düşünüp Almanca konuşanların Türkçe'sini mi?

Aşağıdaki tanıtım metnini okuyunca, belki hiçbir şey anlamayacaksınız! Ancak, GOETHE-INSTITUT yöneticilerinin kendilerini ifade etme sorunu yaşadıklarını anlayabileceksiniz. (
HB)


Tiyatro

Kar

Orhan Pamuk’un romanından oyunlaştırılmıştır

Tiyatro
23 - 24.02.2009, 20.00
İstanbul Şehir Tiyatroları
Haldun Taner Sahnesi
Kadıköy
Giriş ücretsizdir

kultur@istanbul.goethe.org

Oyun:
Reji: Sandra Strunz
Dramaturg: Viola Hasselberg
Dekor: Sabine Kohlstedt
Kostüm: Daniela Selig
Müzik: Malte Preuss

Aktüel Edebiyat Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un iddialı romanı, Allah’ın iradesine yönelik sorular soran ve devamlı gelişmekte olan, anlaşılmaz bağlantılara yönelen, özel yaşamın genel yaşama, genel yaşamın özel yaşama, dinin politikaya, politikanın dine dönüşmesini anlatır. Frankfurt’ta yaşayan yazar Ka bir gazete adına başörtüsü takma hakkı yüzünden üniversitede meydana gelen intihar olaylarını incelemek üzere Anadolu’nun Kars şehrine seyahat eder. Orada yoğun kar yağışı yüzünden üç gün mahsur kalır ve anlaşılmaz bir başörtüsü takma davası yüzünden meydana gelen iç savaşa karışır. Bu romanda ne islamcılar, nede laik demokratlar modernlik öncesi kişilikleri temsil etmektedirler.

"Strunz ağır bir bombardımanla orijinal konuya sadık kalarak oyunun temaları hakkında genel bır bilgi vermektedir. Ve tüm bunları, Ka’nın sonunu önden ima etmesine rağmen gerilimi bozmadan anlatmaktadır. Bütünlük talebi eğer tiyatroya alınmazsa böyle bir modelde sorun yaratır. Böylece tiyatronun sunacağı her türlü olanakla canlı bır sunum yapılabilir: Eğlence, eğitim ve politik gündem."
Badische Zeitung

"Sanatçılar çok güzel bir oyun sergiliyorlar – Barbara Mundel Freiburg sanat yönetmeni olduğundan beri bu hep göze çarpmaktadır."
Basler Zeitung

"Rejisör Sandra Strunz ile oyuncular "Kar" oyunu ile görülmeğe değer bir akşam sergilemektedirler. Eser politik bir ikilemin tersliğini bir tez gibi yorumlamadan anlatmaktadır."
Kulturjoker

(Kaynak: GOETHE-INSTITUT)