20 Ocak 2009 Salı

İNEK SİZSİNİZ! ÇÜNKÜ, "İNEK"SİZSİNİZ!

Profesyonel anlamda, Türkiye'de ilk kez olarak, Bulunmaz Tiyatro tarafından, 1994 yılında, başta Muammer Karaca Tiyatrosu olmak üzere, ülkemizin birçok yerinde oynanmaya başlanan Nazım Hikmet'in İnek adlı oyunu, yüzlerce kez sahne almıştı. Hilmi Bulunmaz, Nazım Hikmet'in ideolojisi komünist mantığa ihanet etmemek için, Kültür Bakanlığı çanağı yalamadan yönetmişti İnek oyununu. Oyunda; Nil Nuran Kurtdere, Diğdem German, Akın Güneş, Mete Özdemir ve Cemal Bulunmaz oynamıştı. Nazım Hikmet'in sahibi olduğu komünist ideolojiyle sahneye konulan oyun, diyalektik tiyatro örneği olarak, tarihteki yerini almıştı.

Oyun, ilgi görüp sürekli olarak oynanmaya başlanınca, Muammer Karaca Tiyatrosu'nun tarihinde rastlanmadık bir olay yaşandı. Her zaman için, oyun oynanmayan yaz aylarında onarıma alınan kaloriferler, her nedense, Bulunmaz Tiyatro'nun, İnek oyununu başarıyla sunduğu 1994-95 kışının en yoğun anında, bir aylığına onarıma alındı. Sözleşme aynen sürüp paralar Refah Parti'li belediyenin kasasına zıplarken, dondurucu soğuklar nedeniyle izleyicilerin oyun izlemeye gelmesi, bir biçimde engellenmişti. Bu durumu protesto eden Bulunmaz Tiyatro'nun sahibi Hilmi Bulunmaz, salon kirasını ödememe eylemi başlatmış ve şimdi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Hayati Yazıcı'nın, o zamanlar avukatlığını yaptığı Refah Partisi'nin hışmına uğrayarak "cezalandırılmıştı".

Şimdi, yine aynı zihniyetin sahibi olan Kadir Topbaş'ın Kazmacıbaşı olarak Şehir Tiyatroları'na atadığı kişinin sansürcü mantığıyla "yönetilen" Şehir Tiyatroları, Nazım Hikmet'in ideolojisinin içerisini boşaltarak İnek'i adeta kuşa çevirmiş bir biçimde izleyicilere kakalıyor.

AKP'li Kadir Topbaş'ın yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ve Kazmacıbaşı'nın genel sanat yönetmeni olduğu Şehir Tiyatroları'nda, Nazım Hikmet'in ideolojisi komünist mantığın içerisi boşaltılarak sahneye konulan İnek oyunu, metafizik tiyatro örneği olarak, tarihteki yerini alıyor.

Kazmacıbaşı'nın yönetiminde, sürekli olarak skandallarla gündeme gelen Şehir Tiyatroları, şimdi de "İnek skandalı"yla anılmaya başlandı. Devletin resmi haber kurumu Anadolu Ajansı çıkışlı, Cumhuriyet gazetesindeki İnek'le ilgili haberi okuyunuz. (HB)


Nazım Hikmet'in eseri 'İnek'in afişinde kriz


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Nazım Hikmet'in, Şehir Tiyatroları tarafından ilk kez sahnelenen ''İnek'' adlı eserinin afişlerinin tasarımının, bu kurumun Genel Sanat Yönetmeninin tasarrufunda olduğunu, ancak tanıtımın düzeltilmesi hususunun kendilerine iletildiğini bildirdi.

AA
İstanbul- İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Şehir Tiyatroları tarafından ilk kez sahnelenen Nazım Hikmet'in ''İnek'' adlı eserinin afişinin, görenlerin yanlış izlenim edinmesine sebep olduğu belirtildi.

Bir ana haber programına konu olmasıyla gündeme gelen bu durumun, kamuoyunda maksadı dışında bir algı oluşturduğu ifade edilen açıklamada, şu hususlara yer verildi: ''Nazım Hikmet eserleriyle dünyanın ilgi odağı olmuş büyük bir Türk sanatçısıdır. Bu büyük sanatçı haksız yere vatandaşlıktan çıkarılmış ve bu ayıp 57 yıl sonra geçtiğimiz hafta Hükümetimiz tarafından düzeltilerek kendisi yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da, ülkemizin yetiştirdiği bu büyük değere sahip çıkmıştır. Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde Türk edebiyatının bu büyük ustasının eserine yer verilmesi, sanatçının çalışmalarına yönelik duyarlılığın bir göstergesidir. Ancak afişlerin tasarımı, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeninin tasarrufundadır. Kamuoyunda yanlış algılamalara neden olan bu konu hakkında gereken hassasiyetin gösterilmesi ve Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nin camekanında yer alan ve habere konu olan tanıtımın düzeltilmesi hususu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenine iletilmiştir''

(Kaynak: Cumhuriyet)