24 Ocak 2009 Cumartesi

Amatör olmasına karşın Kültür Bakanlığı çanağının 17.000 TL'lik bölümünü yalayan Bulancak Sanat Tiyatrosu, desteği izleyiciden değil, devletten alıyor

Orada bir tiyatro var uzakta


Yusuf Gündüz
24 Ocak 2009



Giresun'un Bulancak ilçesinde güzel şeyler yaşanıyor. 22 yıl önce kurulan Bulancak Sanat Tiyatrosu (BST), 35 bin nüfuslu şehirde hayatın rengini değiştirmiş. Tiyatro ekibinin tamamı balıkçı, fındıkçı, motor tamircisi, pazarcı, voleybol hakemi, mühendis, öğretmen gibi amatör oyunculardan oluşuyor.

Kendisi de bir Bulancaklı olan Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Şahin Ergüney'in iki yıl önce genel sanat yönetmenliğini üstlendiği tiyatro, son bir yıldır her hafta perdelerini seyirciye açıyor. BST'de bugün de Erhan Gökgücü'nün "İki Kalas Bir Heves" adlı müzikal oyununun galası yapılacak.

Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun en önemli özelliği, seyircisini de kendinin oluşturması. Oyunların seçiminden sahnelenişine kadar her aşamada halkla iç içe olmaya dikkat eden tiyatro, bir yandan her hafta perdelerini açarken bir yandan da ilçe halkına tiyatro sevgisi aşılama çabasında. İşin sanat kısmından da taviz vermeyen Bulancak Sanat Tiyatrosu, Orhan Kemal'in 72. Koğuş'unu 29 kez sahnelemiş. 35 bin nüfuslu ilçede bir yılda 7 bin seyirciye ulaştıklarını belirten Genel Sanat Yönetmeni Şahin Ergüney, seyirci oranı bakımından birçok profesyonel tiyatrodan daha iyi durumda olduklarını söylüyor. Sanat yönetmenliğine başlamadan önce tiyatronun danışmanlığını yapan Ergüney, iş başa düşünce Ankara-Bulancak hattında mekik dokumaya başlamış. İki yıl önce Ergüney'in görevi devralmasından sonra tiyatroda köklü değişiklikler yaşanmış. İlk başlarda sahne bulma konusunda zor günler yaşayan tiyatro, DT Genel Müdürü Lemi Bilgin'in de desteğiyle bu sorunu aşmış. DT sahnelerinin tadilatlarından çıkan kullanılabilecek durumdaki koltukları ve malzemeleri değerlendirerek iyi bir sahne hazırlamışlar. Dekorlar, ışık ve müzikler için de DT'den destek alan tiyatronun dokuz oyununa Kültür Bakanlığı katkıda bulunmuş. Kendi ayakları üstünde durmayı başaran ekip, ilçelerindeki üç okula sahne yapmaya başlamış. Bir okula da 3 bin kitaplık kütüphane kurmuşlar.

Bulancak Sanat Tiyatrosu'nun asıl kahramanı, tiyatronun kurucusu ve ilk sanat yönetmeni Mürsel Gülmez. 1999 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybeden Gülmez'in adını Bulancaklılar bir sokağa vermişler. Şimdilerde onun bıraktığı mirası büyütmeye çalışan BST, bir yandan kendi oyunlarını farklı mekanlarda sahnelerken bir yandan da profesyonel tiyatroları sahnesinde ağırlıyor. Bugüne kadar Ankara, İzmir, Konya, Sivas, Trabzon Devlet Tiyatroları, İstanbul Hayal Sahnesi'nin yanısıra Romanya, Gürcistan, Yunanistan ve KKTC'den gelen gruplar BST'nin konuğu olmuş. Kendi oyunlarını da köy meydanlarından Ankara DT'nin prestij salonu Küçük Tiyatro'ya kadar pek çok yerde sahnelemişler. Giresun Cezaevi'nde mahkumlara da oynayan ekip, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde de sahnesini ücretsiz açmış. Köy dernekleri aracılığıyla tiyatroyu köylere kadar ulaştırmayı başaran BST, Giresun Üniversitesi'nin desteğiyle yeni projelere imza atma peşinde.

Bir şehrin hayatını değiştiren tiyatro

BST oyuncuları, tiyatronun hem kendi hayatlarını hem de şehrin hayatını değiştirdiğini söylüyor. Gündüzleri balıkçılık, pazarcılık, öğretmenlik, voleybol hakemliği yapan Bulancaklılar, akşam olunca tiyatronun yolunu tutuyor. Zaman içinde oyuncularda kahve alışkanlığının bile yok olduğunu anlatan Şahin Ergüney, tiyatronun seyirciye de çok şey kattığını söylüyor. Ergüney, "Artık Bulancak halkı tiyatroya daha özenerek geliyor. Giyiminden davranışlarına kadar bu gelişmeyi görebiliyorsunuz. Artık 'Ne zaman oyun oynanacak?' yerine 'Bu hafta hangi oyun var?' diye soruyorlar." diyor. Ergüney'e göre tiyatronun şehirde hoşgörü kültürünü oluşturan bir yanı da var. BST oyuncuları da tiyatro ile birlikte insanları yargılamak yerine anlamaya çalıştıklarının altını çiziyorlar. Şimdilerde bir yandan yeni oyunun heyecanını yaşayan BST, bir yandan da yerel yönetimlere kültür-sanat politikaları hakkında yol gösterici bir rapor hazırlıyor. Kendilerini 'hayatın göbeğinden çıkan tiyatro' olarak tanımlayan ekip, tiyatroseverleri ve tiyatro ekiplerini ilçelerinde misafir etmeye hazır. Ergüney'in dediği gibi yeter ki başlarını o yöne doğru çevirebilsinler. ( 0454 318 13 71 / www.bulancaksanat.com)

(Kaynak: Zaman)