12 Ocak 2009 Pazartesi

Oyunda Nevra Serezli yalnızlıktan sıkılan yaşlı bir kadını, Cihan Ünal ise dans öğretmenini canlandırıyor.


Kültür Bakanlığı çanağının 63.000 TL'lik bölümünü yalayan Tiyatro İstanbul, aldığı sadakayı hak etmek için bol bol dans ediyor. Milliyet gazetesindeki haberi, Kültür Bakanlığı çanağının yalanmasını unutmadan okuyunuz. (HB)


Altı dansta kurulan dostluk


Miraç Zeynep Özkartal


Tiyatro İstanbul’un Profilo Kültür Merkezi’nde sahnelediği ‘Altı Haftada Altı Dans Dersi’nde Nevra Serezli ve Cihan Ünal başrollerde

Perde açılıyor, karşımızda masmavi bir okyanus manzarası. Florida’da 70’lerindeki Lily’nin evindeyiz, okyanus dalgalarıyla gittikçe kırmızıya çalan güneş gözümüzü alıyor ve bütün bunlar Mecidiyeköy’de oluyor. Tiyatro İstanbul’un Profilo Kültür Merkezi’ndeki sahnesinde Nevra Serezli ve Cihan Ünal’ın oynadıkları “Altı Haftada Altı Dans Dersi”nin dekoru bu sözünü ettiğim... Halen dünyanın 28 kentinde sahnelenen oyunu kaleme alan Richard Alfieri, Yale Üniversitesi mezunu, bol ödüllü bir yazar.

Bir dostluk aşkı

İlk temsil telaşı sırasında konuştuğumuz Cihan Ünal, aynı zamanda oyunun yönetmeni. Aslında iki yıl önce bu oyunu Londra’da seyredip de “Bunu yapmalıyız” dediğinde aklında oynamak yokmuş. “Hem yönetmek hem de oynamak zor olur diye düşünmüştüm” diyor: “Bir de role biraz yaşlı kalırım diye endişelendim”. Ama Nevra Serezli ikna etmiş onu partneri olması için, genç görünme sorununu ise saçlarını uzatıp sakallarını keserek çözmüş Cihan Ünal.

Nevra Serezli’nin oynadığı Lily, 70’lerinde, papaz kocasını kaybedip yalnız kalmış bir edebiyat öğretmeni. Pek insan canlısı da sayılmaz. Yalnızlığını paylaşmak için ilginç bir formül üretiyor kendine: Dans dersi almak. Ve ondan genç, hayatla kimi sorunları olan dans öğretmeni Michael giriyor hayatına. Altı haftada altı dans çalışıyorlar: Swing, tango, vals, fokstrot, çaça ve rock’n roll... Bu danslar çalışılırken, önceleri pek de anlaşamayan bu ikili arasında müthiş bir dostluk başlıyor. Zaman zaman buruk, zaman zaman komik bir dostluk... Nevra Serezli’nin deyişiyle ‘dostluk aşkı’.

Sekiz yıl sonra sahnede

Nevra Serezli oyunu okur okumaz çok sevmiş. “Hani bir kitabı okurken bir an sayfayı kapatır uzaklara bakarsın da bir ürperti gelir, an be an o ürpertiler var oyunun içinde” diyor. Sekiz yıldır tiyatro sahnesinde göremediğimiz Nevra Serezli, bu süre içinde kendisini heyecanlandıran bir metinle karşılaşmadığını söylüyor. “Yanlış anlama” diye de ekliyor:

“İlle de başrol, ille de büyük rol arayışı değil bu. Çünkü son oynadığım ‘Sylvia’da ikinci derecede bir rolüm vardı. Kimse de teklif etmedi o rolü bana, ben metni okuduğumda sadece finaldeki iki cümle için o rolü oynamak istedim. İki saatlik piyesi o iki lafı etmek için bekliyordum. Bu piyesi de, o anları yaşamak için oynuyorum...”

“Altı Haftada Altı Dans Dersi”nin 1992’den beri müzikallerde oynamayan Serezli için yeniden sahnede dans etme fırsatı vermesi de cabası. 1991’den bu yana Türkiye’de yaşayan ve “Evita”dan “Kuşlar”a, “Atları da Vurular”dan “Çalıkuşu”na pek çok koreografiye imza atan Arnavut dansçı/ koreograf Mikel N. Vidhi’nin çalıştırdığı danslar, oyunun iskeletini oluşturuyor. Her dansta birbirlerine bir adım daha yaklaşıyor ikili... Yedinci dans ise oyunun etkileyici finalini oluşturuyor. Seyircisini hem eğlendirip hem de kalbinde bir sızı yaratan oyunu Türkçeye Yücel Erten çevirmiş. Dekorda Nilgün Gürkan’ın, kostümlerde ise Faruk Saraç’ın imzası var.“Altı Haftada Altı Dans Dersi” her perşembe-cuma 21.00, her cumartesi 15.00 ve 21.00, her pazar ise 15.00’te Tiyatro İstanbul’da. (0212) 216 40 70

(Kaynak: Milliyet)