15 Ocak 2009 Perşembe

TAKSAV'ın 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Halman'a verdiği "Emek Ödülü"nü elleriyle sunan Günay, Nazım'ın "vatandaş"laştırılmasını pazarlıyor!

(Fotoğraf kaynağı: Yeni Şafak)


12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman’a verdikleri “Emek Ödülü”nü, AKP’li Kültür Bakanı Ertuğrul Günay eliyle Halman’a takdim eden Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), bu hareketiyle, AKP Hükümeti’nin güç kazanmasına neden oldu. TAKSAV’dan aldığı güce de dayanarak, Nazım’ı “vatandaş”laştıranlardan olma “onuru ve gururu”nu yaşayan AKP Hükümeti’nin sesi Ertuğrul Günay, fütursuz davranışlarını ayyuka çıkarıp "Nâzım konusunda bazıları, oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi davranıyor" sözlerini söyleyebiliyor.

Nazım Hikmet’in “vatandaş”lığından çok daha önemli olan siyasal ve ideolojik yanı ham hum şaralop edilerek, TAKSAV gibi yapılar sayesinde, karanlığa gömülmek isteniyor. Nazım’ın, “Sevdalınız Komünisttir” sözünü usumuzdan çıkarmayıp, Zaman gazetesindeki Ertuğrul Günay’ın pervasız sözlerini, dikkatinize sunmadan önce şunu söylüyoruz: "Nazım bir oyuncak değil; bir komünisttir!" (HB)


***

"Nâzım konusunda bazıları, oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi davranıyor"


Ali Çolak
15 Ocak 2009


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nâzım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin kararın yürürlükten kaldırılmasıyla Türkiye'nin bir ayıbından daha kurtulduğunu söyledi.

Kararı seçim yatırımı olarak görenlerin 'oyuncağı elinden alınmış çocuklar gibi davrandığını' ifade eden Günay, "Nâzım'ın Rusya'daki edebî mirasının ve mezarının getirilmesi konusunda da görüşmeler yapıyoruz; ancak Rus yetkilileri bu konuda ikna etmek gerekiyor." dedi. Günay, öldürülüşünün üstündeki sis perdesi hâlâ kaldırılamayan yazar Sabahattin Ali konusunda ise bir prestij kitap hazırlanması dahil ne gerekiyorsa yapacaklarını, yazarın kızı Filiz Ali'nin tekliflerine de açık olduklarını dile getirdi.

Topkapı'ya yeni mekanlar

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde gazete ve televizyonların kültür sanat editörleri ve yazarlarıyla bir kahvaltı yaptı. İl Kültür Müdürü Prof. Dr. A. Emre Bilgili, Topkapı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Doğan Hızlan ve bazı bürokratların da yer aldığı kahvaltıda Günay, gazetecilerle hem yeni yılda gerçekleştirecekleri projeleri paylaştı hem de yapılan güzel işlerin duyurulması için destek istedi.

Günay'ın en çok üzerinde durduğu konu, Topkapı Sarayı çevresinde bulunan atıl yapıların müzeye kazandırılması. Sur-ı Sultanî içerisinde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Yıllardır kavga konusu olan Darphane binaları restore edilerek sergi salonu ve depo olarak düzenlenecek. Askerî alanda bulunan depolar konusunda Genelkurmay ile görüşmeler yapılıyor. Metruk hastane binasına restoran, sergi salonu ve depolar yapılacak. Matbaa Meslek Lisesi de taşınacak.

Mehmet Âkif heykeli

Ertuğrul Günay; Ankara'yı heykel fakiri bir kent olarak görüyor. Mehmet Akif Ersoy'un heykelini diktirerek bir hayalini gerçekleştirmiş, ancak bu konuda eleştiriler de almış. Ankara Radyosu'nun karşısına dikilen Muzaffer Sarısözen heykelinin de çok yakıştığını düşünüyor. Bakanın dikileceğini haber verdiği bir başka heykel ise tartışılacak gibi. Günay, Milli Mücadele'ye verdiği destek ile bilinen Ankara Müftüsü Rifat Börekçi'nin de heykelini dikmek istediklerini söyledi. Günay, Ankara'da sponsor bulamamaktan yakınıyor. Senfoni binasının inşaatının sürdüğünü, ödenek olmadığı için Opera binasına başlanamadığını söylüyor. Bakanın bir diğer hayali de Ankara'ya Uygarlık Tarihi Müzesi kurmak.

AKM'den İstanbul 2010 sorumlu

Atatürk Kültür Merkezi'ne henüz çivi çakılmadığı tartışılırken, Bakan Günay, restorasyonun İstanbul 2010 Ajansı tarafından yürütülecek olmasını avantaj olarak görüyor. Ajansa büyük kaynak aktarıldığını söyleyen Günay, İstanbul'daki bütün projelerin 2010'dan önce bitirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kronik bir sorun haline gelen korsan yayıncılık konusunda toplumda duyarlılık oluşmadığın söyleyen Günay, sinema dünyasını sevindirecek bir haber de verdi: Sinema Teşvik Yasası, bu yıl mutlaka Meclis'e gelecek.

(Kaynak: Zaman)

***

Oyun'un notu: Ayrıca bakınız; "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talat Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"