28 Ocak 2009 Çarşamba

ALTERNATİF BİR GENÇLİK MERKEZİ ‘KISA DALGA’


Adnan Tönel
11 OCAK 2009



Kısa Dalga Gençlik Merkezi’nde verilen, Demokrasi ve İnsan Hakları eğitimleri, deneyimsel öğrenme metodları kullanılarak gençlerin demokrasi, hak, yurttaşlık gibi kavramları içselleştirmeleri hedefleniyor...

Genç nüfus, yetersiz eğitim ve mesleki öğretim olanakları, yüksek düzeyde işsizlik, sosyal ve kültürel etkinlikler ve boş zamanları değerlendirme ortamlarının yetersizliğinden olumsuz yönde etkilenmekte.

Kitle iletişim araçları ile gelenekselden moderne yarı bilinçli bir geçiş dönemi yaşamakta olan gençler, aynı zamanda bu geçişin olumsuz etkilerinden yaşlı nesillere göre çok daha fazla etkilenmekte ve kendilerini ifade etmek için uygun araç ve faaliyetlere ihtiyaç duymakta.

Yoğunluklu nüfus taşıyan kentlerde; Mesleki edindirme kursları ve kimi merkezlerin ücretsiz iş kazanım atölye çalışmaları dışında karşılıksız eğitim fırsatı sunan merkezler hiç yok.

Bu yönde açılmış bir merkez olan Kısa Dalga Gençlik Merkezi ile geçtiğimiz yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi bünyesinde yapılan ‘Gepgenç Festival’ sırasında tanıştım.
Kısa Dalga, Santral İstanbul’da kurulan ve Eyüp ilçesinde yaşayan gençlerle, gençlerin yaşadıkları alanlarda gençlerin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda çalışmalar yapmak üzere kurulmuş bir gençlik merkezi. Çalışmalarını, yerelde, gençlerin yaşadıkları mekânlarda ve üniversitesinin kampuslarında yapan kısa dalga, örnek bir gençlik merkezi modeli oluşturarak diğer ilçe ve mahallelerde uygulanır hale getirilmesi hedeflenen bir yapılanma olarak hayata geçmiş. Hedef kitlesi 15-25 yaş olan Kısa Dalga, gençlerin kendileri ve çevreleri için hayal ettikleri, planladıkları projelerde onlarla işbirliği yaparak, deneyim paylaşımında bulunmayı ve çevrelerindeki kurum ve kuruluşlarla bağlantıya geçmelerine destek olmayı hedefliyor.

2008 döneminde ‘Gençleri Güçlendirme Projesi’ doğrultusunda sanat ağırlıklı çeşitli atölyelerin ve demokrasi / haklar ve sağlık temalı eğitimlerin yapıldığı merkezde, eğitim, atölye çalışmaları ve çeşitli etkinliklerle gençlerin kişisel gelişimlerine ve beceri kazanmalarına katkıda bulunuluyor.

Sanatsal ve kültürel projeler üreterek yaratıcılıklarını artırmak, ve kendilerini ifade edebilecekleri alanlar yaratılıyor, toplumsal yaşamın aktörleri olarak, gerek kendi hayatlarında, gerekse çevrelerinde söz sahibi olmaları ve karar alma süreçlerine katılımları destekleniyor, farklı kültürlerden gelen akranları ile ortak bir amaç çerçevesinde çalışmaları sağlanarak, farklılıklar ile bir arada yaşama kültürünü benimsemeleri hedeflenmiş.

Atölyeler; gençlerin yaşam alanlarını oluşturan mahallelerde, Santralistanbul’da ve İstanbul’un çeşitli mekânlarında, alanında uzman eğitmenler ve gençler tarafından gerçekleştiriliyor. Benim de eğitmenliğini yapmakta olduğum Tiyatro Atölyesi; Mart- 2008 den bu yana, gençlerin kişisel becerilerini geliştirmeye, grup içi beceri ve bireysel farklılaşmaları desteklemeye, tiyatronun yaratım sürecini ve tarihsel gelişimini öğrenmelerini sağlamaya yönelik olarak sürmekte. Kostüm tasarımından, sahne düzenine, mahalle hayatından, sosyal katılıma kadar çok geniş bir çerçevede devam eden atölye sonunda genç öğrencilerim, 16 Mayıs 2008 tarihinde Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği, 24. Genç Günler kapsamında ‘Sokak ve Biz’ adlı oyunu Kağıthane Sadabad sahnesinde, 14 Haziran 2008 tarihinde Kısa Dalga Gençlik Merkezi’nin; Eyüp Bahariye Parkı’nda düzenlediği sokak festivalinde büyük bir başarıyla sahnelediler. Kısa Dalga Gençlik Merkezi’nde elbette sadece Tiyatro Atölyesi yer almıyor. Görsel Sanatlar Atölyesi, gençlerin çevrelerine ve sanata yönelik ilgilerini artırarak, yerellerine olan aidiyet ve sahiplenme duygularını sanatla pekiştirmeye, ifade alanları yaratmalarına yardımcı olmaya yönelik olarak sürmekte.

Sirk Oyunları Atölyesi ise, vücut dengesi, bedensel bütünlük ve sanatsal becerilerin kazanılmasına yönelik olarak eğitim vermekte. Atölyede, poi, 3 top, diabolo gibi aletler/oyuncaklar kullanılıyor, palyaço çalışması gibi etkinlikler de yer alıyor. Ritm atölyesinde de, gençlerin kişisel becerilerini geliştirmeye, grup içi beceri ve ekip çalışmasını desteklemeye yönelik olarak dersler verilmekte. Fotoğraf Atölyesi, Eyüp ve civarındaki mahallelerde yaşayan gençlerin; fotoğraf çekme yetilerini artırmaya, kendilerini ifade etmelerini sağlamaya yönelik olarak sürmekte. Öte yandan, Kısa Dalga Gençlik Merkezi’nde verilen, Demokrasi ve İnsan Hakları eğitimleri ise gençlerden gençlere ve deneyimsel öğrenme metodları kullanılarak gençlerin demokrasi, hak, yurttaşlık gibi kavramları içselleştirmeleri hedeflenerek yürütülüyor. Merkezde ayrıca Çevre Grubu, Sağlık Okuryazarlığı Eğitimleri ve ‘Eyüp’ten bildiriyorum’ adlı bir de Dergi Atölyesi bulunuyor. Eyüp ve civarında yaşıyorsanız 15-25 yaş aralığındaki gençleri ve çocuklarınızı gönül rahatlığıyla tüm etkinliklere hiçbir ücret ödemeden kaydettirebilirsiniz.

(Kaynak: BİRGün)