26 Aralık 2008 Cuma

PEN, ABD karşıtı ülkeleri yıpratmak mı istiyor?

Her nedense, şimdiye dek, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) ve Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'ne (Association Internationale Des Critiques De Theatre A.I.C.T.) sıcak bir duygu besleyemediğim gibi, PEN'e karşı da sıcak bir duygu besleyemedim. Her şeye kuramsal bir açıklama getirmek zorunda hissetmediğim gibi, bu duruma da kuramsal bir gerekçe göstermek zorunda hissetmiyorum kendimi. "Isınamadım!" O kadar.

Bugün (26 Aralık 2008), Orhan Aydın, bize PEN'le ilgili bir e-posta yönlendirdi. Okudum. Okur okumaz, PEN'in yılbaşı tebrik kartı yollayacağı ülke hapishanelerinde yatan yazarların rakamlarını topladım:

Küba Cumhuriyeti: 25
Çin Halk Cumhuriyeti: 15
İran İslam Cumhuriyeti: 8
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti: 3

Toplam: 51

Peki bu dört ülkenin dışında, PEN'in hapisteki yazarlara tebrik kartı yollamayı önerdiği kaç ülke daha var?

12 ülke...

12 ülkede kaç yazar var tebrik kartı yollanacak?

15 yazar...

Bu rakamı nasıl elde ettik?

Çünkü, aşağıdaki yazıda da okuyacağınız gibi, PEN, 66 yazara tebrik kartı yollanacağını belirtiyor...

Peki, yürekli ve kararlı biçimde ABD emperyalizmine, hangi ülkeler karşı çıkıyor?

Küba Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ve birkaç onurlu ülke daha...

Malumunuz ABD; Cumhuriyet, Halk, İslam, Sosyalist... gibi sözcüklerden hoşlanmaz. Eğer saydığımız sözcükler, kendisini rahatsız etmeyecek bir bağlamda kullanılırsa, onlara karşı yaptırım uygulamayı aklının ucundan bile geçirmez. Örnekse Türkiye Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı... gibi.

Aydın'ın bize yönlendirdiği e-postayı okuyunuz. (HB)

***

PEN, Küba’ya yönelik saldırılarına son vermelidir


Uluslararası PEN, ABD’nin Şer Ekseni politikasıyla paralel açıklamasıyla Küba’ya düzenlediği saldırılara son vermelidir.

Uluslararası PEN, 2009 yılı için dünyadaki tüm PEN üyelerini, gönderdiği çağrıyla hapiste olan veya mağdur edilen yazarlara yeni yıl tebriki yazmaları için teşvik etti.

Uluslararası PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt’ın oluşturduğu listede 16 ülkeden 66 isim bulunuyor. Listenin en kalabalık ülkesini 25 isimle Küba oluşturuyor. Bunu 15 isimle Çin, 8 isimle İran ve 3 isimle Vietnam takip ediyor.

Uluslararası PEN ve bu kampanyayı ülkemiz yazarlarının gündemine taşıyan Türkiye PEN, öncelikle El-Bağdadiye televizyonu muhabiri Muntasır El-Zeydi’nin, Irak’ta 2 yıldan fazla süre ABD ordusunun elinde tutuklu bulunan Associated Press foto muhabiri Bilal Hüseyin’in veya gerçek bir şair olan ve ABD hapishanelerinde tutulan Antonio Guerrero’nun hesabını sormalıdır.

Küba Anayasası'nın 59. maddesine göre adada kimse yargılanma ve savunma hakkı olmadan hapsedilemez. Küba'daki "politik tutuklular" olarak bilinen tutuklular, anayasal sistemi yıkmak amacıyla yabancılardan para alan kişilerdir.

Küba’da yazarlık ve gazetecilik yaptıkları iddia edilen isimler, adada ABD çıkarlarının hizmetinde olup Küba’daki ofislerinde Kuzey Amerika'nın Havana’daki diplomatik delegasyonu gibi kullanılıyor. Bush, Amerikan Çıkarları Ofisi, terör örgütü FCNA ve Miami mafyası tarafından paraları ödeniyor. Bu dünyanın neresine gidilirse gidilsin suçtur.

Buna karşın ABD’de binlerce kişi yargılanmamış halde gözaltında tutulur; buna işgal altındaki Guantanamo kampında tutsak edilmiş binlerce kişi de dahil edilmelidir. 2 milyondan fazla kişi hapishanelerde olduğu ABD'deki tutukluluk oranı, Küba'dan ve herhangi bir başka ülkeden oldukça fazladır.

Küba, emperyalistlerce ortaya atılan ve kimi liberal çevrelerce de dillendirilen insan haklarını ihlal ettiği yönündeki asılsız suçlamalara meydan okumaya devam ediyor. ABD'nin siyasi etkisi altında faaliyet gösteren BM İnsan Hakları Komisyonu'nun yerine oluşturulan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi de Küba’da insan hakları incelemelerine devam etmeme kararı almıştır.

Küba bu kararı tarihi bir zafer olarak ilan etmiştir. Çünkü “insan hakları” başlığı 50 yıllık devrim tarihi boyunca emperyalistlerin Küba devriminin kazanımları karşısında kullanmaya çalıştıkları bir silah olmuştur. Ama Küba, her seferinde bu silahı geri çevirmeyi başarmıştır.

José Marti Küba Dostluk Derneği ve Türkiye’deki tüm Küba dostları olarak biz PEN’in bu masumane çağrısının da aynı türde bir saldırı olduğunu düşünüyor ve Türkiye PEN’ini, Uluslararası PEN’in çağrısına uyarak attığı bu hatalı ve haksız adımı düzeltmeye davet ediyoruz.

José Marti Küba Dostluk Derneği

İletişim için:
Gülzerin Kızıler
0505-313-82-31
gulzerin@gmail.com

İstanbul Şube: Asmalımescit Mahallesi, Meşrutiyet Cad. Ravanda İş Merkezi No:35/5 Beyoğlu Tel: (212) 244 35 09 – 0549 430 52 26 E-Posta: istanbul@kubadostluk.org
Genel Merkez: Karanfil Sokak No: 34/16 Kızılay Ankara Tel: (312) 418 84 99 E-Posta: kubadostluk@kubadostluk.org