Burdur'da doğup öğretmen olan Fakir Baykurt, Burdur'a sığamadığı gibi öğretmenliğe de sığamadı. Bireysel çıkarlarını düşünen bir küçükburjuva olarak yaşamanın anlamsızlığını duyumsayan Fakir Baykurt, bir yandan sosyalist düşüncelerle beslenirken, diğer yandan imgelem gücünü geliştirip ülkemizin sayılı romancılarından biri olmayı başardı. İncil'cilerden ödünç alınmış bir söylemle, okuruna tezgahtarlık yapan Orhan Pamuk'un edilgen okurlara kaktırdığı "Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti" sözlerinin, yazar açısından söylenebilecek sürümü; "Bir gün bir kitap yazdım ve bütün hayatım değişti," diyerek sınıf atlamayı seçmeyen Fakir Baykurt, sosyalizm mücadelesiyle eğitbilimsel mücadeleyi harmanladığından, TÖS'ün hem kurucusu ve hem de ilk başkanı oldu. Türkiye Öğretmenler Sendikası, faşizm tarafından her türlü baskıyla karşılansa da, özellikle Aksaray'daki TÖS Tiyatro Topluluğu'nu (şimdi Fakir Baykurt Sahnesi) kurarak, önemli bir adım attı. Şu anda Orhan Aydın'ın genel sanat yönetmeni olduğu Fakir Baykurt Sahnesi, yakın zamana dek, yanlış bir yaftalamayla Münir Özkul Sahnesi olarak adlandırılıyordu. Bizim Fakir Baykurt Sahnesi olarak adlandırdığımız bu salonda, ilk hareketi Sakıncalı Piyade oyunu başlattı. Ajit-prop tiyatro anlamında, son derecede önemli olan Sakıncalı Piyade oyunu için Kültür Bakanlığı çanağı yalanmadı. Ne var ki, Fakir Baykurt Sahnesi adına karşı çıkıp Münir Özkul Sahnesi adıyla, bu önemli devrimci uzamı yaftalamak isteyen Mask-Kara Tiyatrosu, Velev ki Tartüf oyunuyla Kültür Bakanlığı çanağının 28.000 YTL'lik bölümünü yaladı.
Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'de doğan Fakir Baykurt'un memleketinde, hem de Fakir Baykurt Sahnesi oyuncuları olarak adlandırdığımız insanların, ülkemize değerli katkıları olan Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade adlı oyununu sunması, son derecede sevindirici. Bu oyunla birlikte, Nazım Hikmet'in adını yaşatmak için, bir de Nazım Kültürevi açmaları, daha da önemli bir durum.
Orhan Aydın'ın; “burası hepimizin ortak evi olduğu zaman bizler, önce bizler mutlu olacağız..." sözlerini, kendi üzerimize de alıp, "oranın bizim de ortak evi"miz olduğunu kabul ederek, Fakir Baykurt'un memleketine yakışması dileklerimizi iletiyor, kendilerini tebrik ediyoruz.
Aşağıdaki haberin linkini yollayarak, bu önemli haberi yayınlamamızı sağlayan Orhan Aydın'a ayrıca teşekkür ediyoruz.
Burdur Nâzım Kültürevi şiirlerle açıldı
Burdur Nâzım Kültürevi’nin açılışında sahne alan Sakıncalı Piyade oyuncuları, Hasan Hüseyin Korkmazgil ve Nâzım Hikmet şiirlerinden oluşan bir seçki de sundular. Kültürevinin emekçileri, açılışa gösterilen ilginin, mücadelede yalnız olmadıklarını gösterdiğini söylediler.
soL (HABER MERKEZİ) Sakıncalı Piyade, 28 ve 29 Kasım tarihlerinde, Burdur Öğretmen Evi Konferans Salonu’nda tiyatroseverle buluştu. Sakıncalı Piyade oyuncuları, 29 Kasım günü yapılan gösterimin ardından izleyicilerle birlikte Nâzım Kültürevi’nin açılışına katıldı.
Açılışta Nâzım Hikmet Kültür Merkezi adına konuşma yapan tiyatro oyuncusu ve Su Gösteri Sanatları Sahnesi Genel Sanat Yönetmeni Orhan Aydın, “burası hepimizin ortak evi olduğu zaman bizler, önce bizler mutlu olacağız. Tiyatrodan sinemaya, müzikten edebiyata yaşamımızı daha dirençli kılacak tüm alanlarda, birlikte üreterek yarınları karşılayabileceğimizi düşünüyoruz. Gelin, Fakir Baykurt’un ve Hasan Hüseyin Korkmazgil’in sözcüklerini, Nâzım ustanın denizine katalım. Barışı, kardeşliği sanatla yeşertelim” dedi.
‘Bu kavgada yalnız değiliz’
Konuşmanın ardından “Sakıncalılar” Mustafa Kıramtepe, Recep Yener, Tamer Özceviz, Beran Soysal, Şenol Şahin, Cansu Fırıncı, Ramazan Atbaş, Deniz Atam ve Oğuz Tunç konuklara Enver Gökçe, Nâzım Hikmet ve Hasan Hüseyin Korkmazgil şiirlerinden birer seçki sundular. Etkinliğe Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşi Azime Korkmazgil’in yanı sıra, Burdurlu Nâzım dostları, sendika ve siyasi partilerin temsilcileri yoğun katılımla destek verdiler.
Azime Korkmazgil ”burası çok önemli bir ilk adım. Şimdi Ağlasun’da yaşıyor olmaktan daha memnunum. Ama oyundan sonra ağladım. Çünkü bana hâlâ insan olduğumuzu ve devrimcilerin, yurtseverlerin mücadelelerin de hâlâ emin adımlarla yürüdüklerini gösterdiniz, sağ olun” dedi.
Emekliler Derneği Başkanı Kemal Aslan da “Burdur bu kapısıyla yeniden yaşam kazanabilir. Oyun çok şaşırtıcıydı. Hiç eskimeyen yapısı ve oynanışıyla nerede yaşadığımızı hissettirdi” yorumunu yaptı. ÖDP Merkez ilçe yönetim kurulu üyesi Cemal Soysal “hem oyun, hem açılış bizleri tekrar ortaklaştırmak için önemli iki adım” dedi.
Açılışın ardından görüştüğümüz Burdur Nâzım Kültürevi emekçileri de “kenti tüm kültürel dokusuyla kucaklamak için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Bu kavgada yalnız olmadığımızı biliyoruz, katılımda coşku bunun en güzel göstergesidir” dediler.
(Kaynak: soL)