Görseli büyütmek için üzerine TIKLAYINIZ
Bir yazar kendini kapitalist kuruluşlara teslim ederse, artık adındaki harfler bile değişik anlamlar içermeye başlar. Yaşar Kemal Yapıtları (YKY) diye yazılıp sözcüklerin baş harfleri vurgulanınca, aynı zamanda Yapı Kredi Yayınları (YKY) anlamına da gelir bir yazarın adı. (Bakınız: Yapı Kredi Yayınları, “Yaşar Kemal Yapıtları”) Yapı Kredi Yayınları rayına giren bir yazarın treni, Türkiye’nin tepesindeki Abdullah Gül istasyonuna dek savrulabilir. Radikal gazetesinden öğrendiğimize göre, Yaşar Kemal, Yapıtları’yla (YKY) Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü’nü almış. İnşallah Yaşar Kemal Yapıtları (YKY) ve Yapı Kredi Yayınları (YKY) için hayırlı uğurlu olur! Radikal’den aktarıyoruz:
Devletten Yaşar Kemal’e zeytin dalı
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat ödülü ‘Devleti affetmeyeceğim’ diyen Yaşar Kemal’e verildi. Kemal, ödülü toplumsal barış için umut ışığı olarak görüyor. Diğer ödül kazanlar Turgut Cansever ve Alaeddin Yavaşça
ANKARA - 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal’e, mimari dalında Turgut Cansever’e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca’ya verildiği açıklandı. Her zaman muhalif kimliğiyle tanınan, devletle yıldızı pek barışmayan Yaşar Kemal’in ödülü kabul ettiği öğrenildi. Yaşar Kemal, “ödülün toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak” gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı’nın duyurusundan sonra bir açıklama yapan Yaşar Kemal, “Bu ödülün bana verilmesini Türkiye’de siyasal duruşun, barış ve insan hakları mücadelesinin dışlanmaması konusunun ve toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak görmek istiyorum. Bu ödülün siyaset ve partilerüstü bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilmesi bu açıdan ümidimi güçlendiriyor,” dedi. 1950 yılından beri, özgürlükçü tutumu nedeniyle defalarca yargılanan, hapse girip çıkan Yaşar Kemal, en son Kürt sorunu hakkında yazdığı ‘Türkiye’nin Üzerindeki Kara Gökyüzü’ başlıklı yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış, cezası ertelenmişti.Yaşamı boyunca devletle başı derde giren aydınların da yanında yer alan yazar, Eşber Yağmurdereli’nin 1997′de hapse girmesi üzerine “Ölünceye kadar Türk devletini bağışlamayacağım,” demişti.
Turgut Cansever Türkiye’nin en tanınmış mimarlarından biri. Üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne değer bulununan 88 yaşındaki Cansever, pek çok önemli yapıya imza atmış, kendine has bir yaklaşım kurmuş önemli mimarlardan biri. Dr Alaeddin Yavaşça ise Türk müziğinin yaşayan en önemli isimlerinden biri. Betekar ve icracı Yavaşça, uzun yıllar TRT’de görev aldı, koro yöneticisi olarak da tanınan Yavaşça, Devlet Konservatuvarı’nın kurucuları arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, ‘Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla’ veriliyor. Cumhurbaşkanı’nın kararıyla belirlenen ödülleri öneren değerlendirme kurulu Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever ve Zeynep Damla Gürel’den oluşuyor. Ödülü önceki yıllarda Prof. Dr. Halil İnalcık, Ferruh Başağa, Oktay Akbal, Ara Güler, Yıldız Kenter, Burhan Doğançay gibi isimler de almıştı. (Kültür Sanat)
(Kaynak: Radikal)