22 Ekim 2008 Çarşamba

Her türlü oyun, özgürce oynanabilmeli!...

Biz, sahnede yapılan her türlü eylemin, evrensel insan hakları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanısındayız. Tiyatroyu, kışla mantığıyla kısıtlayan her türden anlayışa karşıyız. Yakın zamanda Tiyatro Avesta'nın, İzmir Konak Belediyesi'nde oynamak istediği Araf oyununu engelleyen İzmir Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün tavrına nasıl karşı çıktıysak (Bakınız: Oyunu durdurmak suçtur!...), türbanlı insanlarla dünya görüşlerimiz çakışmasa da, onların eğitim özgürlüğünü savunan Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları'nın gösterisini de okurlarımıza duyuruyoruz. Zaman gazetesindeki haberi okuyunuz:


Başörtüsü yasağına oyunla protesto


Boğaziçi Üniversiteli öğrenciler okula başörtüyle girme yasağına ilginç bir tepki verdi. Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları ve Folklor Kulübü'nün sahnelediği Okul Yolu oyunu başı kapalı kızların yaşadıklarını anlatıyor..

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri başörtülü öğrencilerin kampusa alınmamasını dans ederek protesto etti. Okul Yolu adını taşıyan dans-tiyatro gösterisinde 4'ü müzisyen 18 öğrenci rol aldı. Oyunda başörtülü bir öğrencinin üniversite kapısından içeriye girememesi dans ile anlatıldı. Lezbiyen, ulusalcı, solcu ve Kürt çiftlerin yanı sıra daha çok marka meraklısı gençleri anlatmak için nitelendirilen 'tiki bir çift'in de bulunduğu gösteride öğrencilerin başörtülü arkadaşlarına destek vererek, yasağa ve güvenlik görevlilerinin engellemeye çalışmasına rağmen onu kampustan içeriye sokmaları canlandırıldı. başörtülü öğrenci rolünü başörtü takmayan öğrenci Duygu Dalyanoğlu oynadı. Gösterinin müziklerini yapan grup içinde ise başörtülü öğrenci Rümeysa Çamdereli elektrogitar çaldı. Oyunda lezbiyen çiftin yanı sıra kırmızı bayrak açan solcu bir çift ile boynuna poşu bağlayan bir erkek öğrenci ile yeşil bant takan bir başka kız öğrenci de Kürt çifti canlandırdı. Sözün olmadığı gösteride başörtü yasağını anlatan bildirinin okuması anlatılırken, havlama sesleri çıkarıldı.

BAŞÖRTÜSÜNÜ OYUN İÇİN TAKTI

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜ- O) ve Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) bu yaz gerçekleştirdikleri dans tiyatrosuna giriş atölyesinde insan hakları ihlallerini işlemeye karar verdi. Tartışılan önerilerden biri de başörtülü bir öğrencinin üniversite kapısından içeriye girememesi oldu. Grup fiziksel aksiyon akışını doğaçladıkları, müziklerini oluşturdukları ve ardından da danslaştırdıkları bu gösterinin ilk sunumunu da geçtiğimiz pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu'nda yaptı. Okul Yolu adını taşıyan 45 dakikalık gösterinin müziklerini de öğrenciler gerçekleştirdi. Aralarında başörtülü öğrencilerin olmadığı, bazı üniversite çalışanlarının da çocukları ile geldiği gösteriyi izleyiciler ayakta alkışladı. Oyunda başörtülü öğrenciyi canlandıran Duygu Dalyanoğlu Siyaset ve Uluslararası İlişkiler son sınıf öğrencisi.

Gösterideki tüm öğrenciler adına Dalyanoğlu ile 'tiki' genci canlandıran Ömer Ongun konuşuyor. Başörtülü yalnızca oyun için taktığını vurgulayan Dalyanoğlu, "Yaz atölyesinde insan hakları ihlallerinin işlenmesine karar verdik. Çingene olduğu için satış yapamayan bir çocuk ile kimliği yüzünden iş bulamayan bir transseksüelin yaşadıklarını da anlatmak istedik. Ancak ekime gösteri yetişsin diye üçüncü öneri olan başörtülü bir kadın öğrencinin üniversiteye girememesini işlemeye karar verdik" diyor. Ongun ise gösteride yer alan lezbiyen, ulusalcı, Kürt, solcu gibi gençlerin yanı sıra başörtülü öğrencilerin de kampusta karşılaşılan öğrenci profilleri olduğuna değinerek, "Gösteride tüm bu profilleri vermeye çalıştık. Yasakların normalleştirilmeye çalışılmasını ve bu yasağa karşı tüm öğrencilerin kimliklerine bakmadan aynı şekilde tepki vermesini anlattık" diye konuşuyor. Gösteriyi 5 kez daha kampusta sahneledikten sonra başka üniversitelerde de oynamak istediklerini söyleyen iki genç, "Başka üniversitelere başvuru yaptık. Kabul edilirse gösterimizi sahneleyeceğiz. Önümüzdeki ay Ankara Ulusal Tiyatro Festivali'nde sahne alacağız" diyor. Gösterinin tanıtım broşüründe öğrencilerin başörtülü kampusa girmesine izin vermeyen Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran da 'katkı sağlayanlar' arasında yer aldı ve kendisine teşekkür edildi. Öğrenciler Prof. Dr. Kadri Özçaldıran'a da gösteriyi izlemesi için davetiye verdiklerini söylerken, Rektörlüğü döneminde derslere öğrencilerin başörtülü girmesine izin veren Prof. Dr. Ayşe Soysal gösteriyi bu hafta izleyecek.

(Kaynak: Zaman)