18 Eylül 2008 Perşembe

Orçun Masatçı'ya faşist saldırı

Foto: Orçun Masatçı


2007 Ramazan'ında faşistler bana da saldırmıştı. Ağızlarından köpükler saçarak bağırıyorlardı: "Vurun papaza, öldürün!" Köpeğim Toprak'tan başka yardımcım olmamasına karşın, 5-6 kişilik faşist güruhu, birkaç darbe almakla birlikte savuşturabilmiştim. Aradan birkaç hafta geçmiş, yeniden pusu kurmuşlardı. Bu kez, köpeğim Toprak'ın saldırmasını ve onları ısırmasını planlamışlardı. Köpeğim onları ısıracak ve onlar da hem güçlü, hem de mağdur olacaklardı. Bu planlarını söylemiyorlardı; ama her davranışları bunu gösteriyordu. Sağ elime doladığım köpeğimin zinciri, bedenimin kımıltısız kalmasına neden olmuştu. Sadece sol yumruğumla, zayıf olan yumruğumla vuruyor ve yere düşmemeye çalışıyordum. Düşmedim. Düşüremediler. Ancak bu kez sayıları 5-6 değil, 8-10'du ve ben bayağı zor durumdaydım. Örselendim. Bağırdım. Duyanlar yekindi. Birşey yapamadılar. Faşistlerin otağına düşmüştüm. Hemen 155'i aradım ve hemen polisler geldi. Çil yavrusu gibi dağılanlarından birkaçını gösterdim: Memet ve Ayşehan oğlu, 10 Eylül 1956 Bayırköy, Pötürge, Malatya doğumlu Fariz Demir'i mahkemeye verdim. Sonra başka gelişmeler oldu. Ancak, bu o denli önemli değil...

Ben, bana yapılan bu saldırıyı, yazarak anlatmayı hiç düşünmedim. Ancak, bugün, Orçun Masatçı'ya yapılan faşist saldırı haberini yayınlamaya karar verirken, bu anımı da anlatma gereksinimi duydum. Bir yıl önce vuku bulan ve şu anda Yargıtay'da bulunan olayı anlatmamın en büyük nedeni, bir haberin ögelerini içermesidir. Orçun Masatçı'ya yapılan saldırıya üzüldüm. Canım sıkıldı. Ancak, haber ögelerini tam içermeyen bir metin olduğu için, üzüntüm bir kat daha arttı. Her şeye karşın, bu akşam Yenikapı Tiyatrosu'nun yapacağı açıklamada haber ögelerini öğrenirsek, sevinecek ve onları da yayınlayacağız... (Hilmi Bulunmaz)


Türkiye Tiyatrolar Birliği dönem sözcüsü, Yenikapı Tiyatrosu emekçisi ve Balçova Belediye Tiyatrosu yönetmeni Orçun Masatçı bugün Balçova'da kimliği belirsiz(!) 4 kişinin sopalı saldırısına uğradı.

Saldırı sırasında tekbir çeken saldırganlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bahçe işçilerinin durumu fark ederek saldırıyı engellemek üzere harekete geçmesiyle kaçtılar.

Saldırıda hafif darbeler alan Orçun Masatçı'nın sağlık durumu iyi. Tiyatromuzun konuyla ilgili açıklaması 19 Eylül 2008 akşamı yapılacaktır.

Yenikapı Tiyatrosu