12 Eylül 2008 Cuma

Diğer sitelerle ilişkilerimizden örnekler...1

www.tiyatronline.com editörü Yaşam Kaya...


Hilmi Bulunmaz
12 Eylül 2008


Bugün, ilk kez 400 okur sayısını aşınca, diğer sitelerin durumlarına yeniden göz atma gereksinimi duydum. Editörlerin yazılarına bakarken tiyatronline.com sitesi editörü Yaşam Kaya'nın bir yazısına takıldım:

"Temiz Tiyatro Temiz Yayıncılık"

Daha önce defalarca okuduğum "Temiz Tiyatro Temiz Yayıncılık" yazısını, bugün yine, defalarca okudum. 6 Aralık 2007'de yayınlanan yazıya, üç gün sonra yanıt vermiştim:

"Sansürlü tiyatro, sansürlü yayıncılık"

Vediğim yanıttan bir kısmını, yeniden yayınlıyorum:


Kaya diyor ki:

Hilmi Bulunmaz'a diyecek o kadar çok şey var ki; ama yazımın başında söylediğim gibi Tiyatronline polemik sitesi değildir. Fakat saygı sınırları içerisinde insanlara eleştiri sunar. Hilmi Bulunmaz, bugüne dek konuşmamışsam senden çekindiğim için değil, bizleri sürüklemek istediğin o sitenin içinde yer alamamak içindir. Ama görüyorum ki, benim yazılarımdan alıntılar yapıp masa başında ahkam kesiyorsunuz. Gücünüz yetiyor ise siz yazın benim yazılarımı. Ya da o kadar tanınmış iseniz buyursun insanlar sizle röportaj yapsın. Ya da 'faraza' söylenmiş sözleri cımbızlayarak egonuzu tatmin etmeye devam edin en iyisi.

Kaya'yı değerlendirelim:

"Hilmi Bulunmaz'a diyecek o kadar çok şey"i olan söyler. Korkmaz, pusmaz, sinmez, okuru maniple etmez, eşek yerine koymaz. Beynindekini bir kanser hücresi gibi kendine saklamaz. "Sayın Mustafa Demirkanlı"nın deyimiyle kıvırtmaz. (Bakınız: Kıvırtma Coşkun) İşin garibine bakın; Kaya, bizden, benden çekinmediği için yaz(a)mıyor. Ben, biz de, Kaya'dan çekinmediğimiz için yazıyoruz. İlginç değil mi?...

Yaşam Kaya gibi, Mustafa Demirkanlı gibi, A. Ertuğrul Timur gibi, Üstün Akmen gibi, Tuncer Cücenoğlu gibi, Özdemir Nutku gibi… yazacağıma, hiç yazmam daha iyi benim için. Önder olarak sadece Coşkun Büktel'i görüyor; ölçüt olarak da Theope'yi alıyorum. Türkiye'de yayımlanmış eleştiri kitapları olarak da; Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları ve "Yönetmen Tiyatrosu"na Karşı yapıtlarını ölçüt alıyorum… Benim (şimdilik) sadece Coşkun Büktel gibi yazma gücüm yok. Tanınmışlığa gelince, hiç de umurunda değil! Dünü olmayanın ünü olsa ne yazar! Tiyatro tarihini bilmeyenin ünü olsa ne yazar! 1400 ile 400'ü toplayabilecek denli matematik bilgisi olmayanın ünü olsa ne yazar!... Kaldı ki Yaşam Kaya, bırakın Coşkun Büktel’i bir yana, Hilmi Bulunmaz kadar bile ünlü değil!...

(Kaynak: Bulunmaz, "Sansürlü tiyatro, sansürlü yayıncılık")