17 Eylül 2008 Çarşamba

Sanatı hayata ulayan dergi...

Kapağı büyütmek için TIKLAYINIZ!


Kaleşnikof ve Zeytin Dalı


Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın Eylül sayısı çıktı. Dergi yine dopdolu dosyalarıyla çıkıyor okuyucularının karşısına.

Derginin Tartışma Kültürü dosyası, işgale ve zulme karşı onurun ve ulusal direnişin simgesi olan, şiir ve edebiyata kattığı yeni ve özgün soluklarla da ezilen insanlık ailesinin saygın bir evladı olan büyük ozan Mahmud Derviş’i konu alıyor. Özge Kelekçi’nin özenli çevirileriyle yayımlanan Serene Huleileh, “Modern Arap Şiirinin Peygamberi”, Sinan Antoon, “Tarihin Buldozerleri ve Şiirin Haykırışı”, Adam Shatz’ın “Bir Şairin İmgesi Olarak Filistin” başlıklı yazılar ile Türkiye’den Deniz Faruk Zeren ile Sami Özbil’in yazıları direnişin estetik manifestosu olarak Derviş’in Filistin’e özdeş olduğunu gösteriyor. Belge olarak yayımlanan “Kaleşnikof ve Zeytin Dalı” başlıklı yazı ise, Mahmud Derviş tarafından kaleme alınan ve Yaser Arafat’ın 1974’de BM’de yaptığı ünlü konuşmanın orijinal metni.

Derginin Çağrışımlar dosyasında sporun endüstriyel ilişkiler içinde nasıl da lümpen ve militer bir şova dönüştüğünün misyon temsilcisi olan Fatih Terim ile“kahraman” ve “Türk” olmayan, kendini “bir futbol işçisi” olarak tanımlayan Mircea Lucescu karşılaştırması Osman Nuri Ocaklı’nın anlatımıyla iki farklı kültürü ve sistemi ortaya koyarak yeşil sahalara ve tribünlere başka bir görüş açısından bakmamızı sağlıyor. Aynı dosya kapsamında Bayram Kaya, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un konuşması vesilesiyle gündeme gelen Habermas’ı ideolojik ve felsefi açıdan inceliyor. Doğan Durgun ise soğuk savaş döneminin en sansasyonel kişiliği Soljenitsin’i ele alıyor. Resimli Ay bölümünde yeni öykü ve şiirlerin yanı sıra yayımlanan Hatice Eroğlu Akdoğan’ın kaleme aldığı “Marks’a Küfür Romanı” başlıklı kitap eleştirisini de okuyucuların ilgisine sunuluyor.

Grafitti dosyasında ise aylardır politik gündemin başköşesinde yer alan Ergenekon ve kontrgerilla gerçekliği yer alıyor. Ergenekon soruşturması etrafındaki olay ve olguları, estetik araç ve biçimlerle gündemleştiren BEKSAV’lı sanatçıların iki gün süren ve fotoğraftan tiyatroya, sinemadan illüstrasyona, danstan enstalâsyona çeşitli disiplinler aracılığıyla yansıtılan faşist kontrgerilla ve antifaşist mücadele pratikleri, Nurseli Gün’ün kaleminden aktarılıyor. Gün, sergi boyunca edindiği izlenimleri paylaşıyor okuyucularla. Yine Grafitti bölümünde Aykan Erden imzalı “Kontrgerillanın Sanat ve Edebiyata Yansımaları” başlıklı yazı da aynı temayı tamamlıyor. Grafitti bölümünün son yazısı Kutsiye Bozoklar’ın Tansu Çiller’e benzemek için yüzüne cerrahi müdahale yaptıran ve mesleğini “manken”lik olarak tanımlayan genç bir kadın üzerinden kapitalizmin ve reklamın yüzlerini irdeleyen yazısı.

Sanat ve Hayat Dergisi’nin yeni sayısı bayii ve kitapçılarda…