14 Eylül 2008 Pazar

Osmanlı zaptiyeleri Nazım'ı engelliyor!...

Kayıp Sahne’nin Nâzım oyunu AKP’li belediyeleri korkutuyor mu?


Türkiye Cumhuriyeti'ni Osmanlı Cumhuriyeti'ne dönüştürmek isteyen ve bir Sadrazam mantığıyla ülkeyi yönetmeye çalışan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisine bağlı yerel yönetimler, kendilerini Osmanlı zaptiyesi sanıyorlar. Devrimci, ilerici tiyatro sanatçılarına engel çıkararak, bir tür sansür uygulayan Osmanlı Cumhuriyeti mantığındaki zaptiyeleri kınıyor, çağcıl insanları Kayıp Sahne'ye sahip çıkmaya çağırıyoruz...

soL'dan aldığımız haberi okurlarımıza iletiyoruz:


AKP'li belediyelerin Nazım korkusu


Kayıp Sahne oyuncularının bir süredir Bursa’da sergiledikleri sokak tiyatrosu oyunu "Memleketimden İnsan Manzaraları", 12 Eylül günü “meydanlarımız dolu” gerekçesiyle belediyeler tarafından geri çevrildi.

soL (HABER MERKEZİ) Bir süredir Bursa’da çeşitli mahalle ve meydanlarda oyunlarını sergileyen Kayıp Sahne oyuncularının, 12 Eylül’de de gösterilerini sürdürme istekleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi. “Ramazan ayında meydanların tümüyle dolu olmasını” gerekçe gösteren Büyükşehir Belediyesi, sanat grubunun kendilerine oyun için uygun bir yer gösterme talebini de kabul etmedi.

Oyunlarını meydanlarda sergilemek için gerekli makamlara yaptıkları başvurularda, özellikle AKP’li belediyelerce çoğu kez reddedilen ve çeşitli zorluklarla karşı karşıya bırakılan Kayıp Sahne grubu, Nâzım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” eserinden günümüze uyarladıkları oyunlarıyla, 12 Eylül darbesini ve yaratmış olduğu karanlığı, bütün engellemelere rağmen halka anlatmaya devam edeceklerini açıkladı.

Oyunlarını ilk olarak Temmuz ayı başında, İstanbul’da Yurtsever Cephe’nin Gençlik Kampı’nda ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde sergileyen grup, Bursa’nın çeşitli meydan ve köylerinde de halkın, sempatisi ve beğenisiyle karşılaştı.

Yaklaşık 25 dakika süren oyunlarının böyle bir gerekçeyle reddedilmesini tepki gösteren Kayıp Sahne oyuncuları, ilerleyen tarihlerde oyunlarını hem sokaklarda hem de kapalı salonlarda sergilemeye devam edeceklerini açıkladılar. Kayıp Sahne, daha önce Ağustos ayında da Bursa Kent Müzesi önünde oyunlarını ikinci kez sergilemek istediğinde, “bu kadar oynadınız yeter!” yanıtıyla karşılaşmıştı.

(Kaynak: soL)