2 Ağustos 2008 Cumartesi

Garan'a Saygı

MAO TSE-TUNG'UN SIRA ARKADAŞI VE LEON TROCKI'NİN ÖĞRENCİSİ FADIL GARAN'IN İNTERNETTE İLK FOTOĞRAFI

Fadıl Garan (1903-198?)

Fotoğrafı çeken: Barış Büktel
(Osman F. Seden'in 1956 yapımı "İntikam Alevi" filminden)

Onu, Metin Erksan'ın "Sevmek Zamanı (1965) filminden tanıyorsunuz

Fadıl Garan, 1950 ve 60'lı yıllarda, bazı Yeşilçam filmlerinde küçük roller oynadığını gördüğümüz, adını ve yüzünü unuttuğumuz bir oyuncu. Onu en çok "Sevmek Zamanı"ndaki, ut da çalan, duvar boyama ve süsleme ustası olarak hatırlıyoruz. (Fadıl Garan'ın filmografisi için, lütfen tıklayınız!)

DVD'si piyasaya çıkıp da, Metin Erksan'ın "kült film" olarak tanımlanan "Sevmek Zamanı" yeniden gündeme gelince, (DVD için yapılmış özel röportajda Metin Erksan tarafından verilen bilgiye göre, "Mao Tse-Tung'la birlikte Leon Trocki'nin öğrencisi olduğunu öğrendiğimiz) bu unutulmuş oyuncu hakkında bilgi edinmek için küçük bir internet araştırması yaptık. Ve Garan'ın ancak 11 filmlik bir filmografisine ve 1903'te doğduğuna ve 1980'lerde öldüğüne ilişkin bir bilgiye ulaştık. (GÜNCELLEME 2 Ağustos 2008: Garan, bir ara Dostlar Tiyatrosu'nda da oynamış. Örneğin, "Bitmeyen Kavga"da Anderson rolündeymiş.) Araştırmamız sırasında Fadıl Garan'ın, internette bir tek fotoğrafının bile bulunmadığını da fark ettik.

İnternetteki bu eksiği (düşük kaliteli bir fotoğrafla da olsa) derhal gideriyor ve Garan hakkında daha fazla bilgiye ve daha kaliteli fotoğraflara sahip olan kişileri, ellerindeki belgeleri sitemize ya da başka sitelere göndererek, sinema seyircileriyle paylaşmaya davet ediyoruz.

"Sevmek Zamanı"nın DVD'si için yaptığı söyleşide Metin Erksan, filmin senaryosunu tek başına yazdığını, üstüne basarak vurguladığı ve DVD'de film, orijinal jeneriği yerine, sonradan üretilmiş bir jenerikle sunulduğu için, senaryo konusunda da küçük bir araştırma yaptık. IMDB'de bile, filmin tek senaristi olarak Metin Erksan gösteriliyordu. Ama vickipedia ansiklopedisinin, "Sevmek Zamanı" sayfasında, filmin senaristi olarak iki kişinin adları yer almaktaydı: Metin Erksan ve Kemal Demirel.

Kemal Demirel'e telefonla ulaşıp "Sevmek Zamanı"nı kimin yazdığını sorduk. Sayın Demirel, öyküyü kendisinin yazdığını, senaryoyu ise Metin Erksan'la birlikte yazdıklarını söyledi. Sormamız üzerine, elindeki somut kanıtlardan da söz etti.

Bu konularda duyarlı olduğumuz, bizim tarafımızdan Uğur Yücel'e karşı açılmış ve beş yıldır sürmekte olan "Jigolo ve Alacakaranlık davası"ndan da anlaşılabilir. Sezar'ın hakkı Sezar'ın olsun amacıyla konuyu derinleştirmek arzusunu duyduk ve Kemal Demirel'den yüz yüze bir görüşme için randevu talep ettik. Sayın Demirel'le muhtemelen Pazartesi günü buluşacağız.

Coşkun Büktel / 2 Ağustos 2008 Cumartesi.