24 Haziran 2008 Salı

Tiyatro... Tiyatro...'da Küba rüzgarı!...

La Colmenita (Küçük Arı Kovanı), sosyalist düşünceyle tiyatro yapan Kübalı bir topluluk. Tiyatro... Tiyatro... dergisiyse, kapitalist yönsemeyle yaşayan bir dergi. Herşeye karşın, La Colmenita hakkında olumlu bir yazı yayımlayan dergiyi, salt bu yazı nedeniyle okunabilir sınıflandırmasına tabi tutabiliriz...

Yazıdan tadımlık sunuyoruz:


"La Colmenita"
"Küçük Arı Kovanı"

Yalçın Baykul

(...)

Yarım yüzyıldır Amerikan emperyalizminin ekonomik ambargosuna ve her türlü saldırganlığına ve tüm dünyanın vurdumduymazlığına karşı inanılması güç bir inatla direnen ve tüm dünyanın gözleri önünde onurlu bir yaşam kurma savaşımı sürdüren, yoksulluklar içinde kıvranan bir ülkenin çocuklarıydı onlar, artık efsaneleşmiş bir liderin sürdürdüğü eşitlik ve özgürlük kavgasının çocukları, sosyalizmin küçük bal arılarıydılar. Bütün bu koşullar altında bir de "İyi niyet elçileri" olarak tüm dünyayı dolaşıyorlardı hem de Beatles'ın şarkılarıyla.

(...)

Sağlık ve eğitim hizmetlerinin parasız olduğu, dağ başında tek öğrencisi olan bir köye bile öğretmen gönderen bir ülke olan Küba'da, La Colmenita'ların çalışmalarına katılmak için çocuklardan para talep edilmez, yetenek sınavı yapılmaz, engelliler ve sahne yeteneği olmadığı sanılan çocuklar bile çalışmalara dahil edilir. Amaçlanan yüksek performans değil, insani, kültürel ve etik bir eğitim sürecidir. Çocuklara kendi tiyatrolarını yapabilecekleri "beğeni düzeyini" kazandırmaktır hedeflenen.

(...)

(Bakınız: Haziran 2008, sayı 190, sf.44)