6 Haziran 2008 Cuma

Nazım anıldı...

Nâzım’ın şiirleri özgürce dolaştı
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
“Haydarpaşa garında/ 1941 baharında/ saat on beş./ Merdivenlerin üstünde güneş/ yorgunluk ve telâş/ Bir adam/ merdivenlerde duruyor/ bir şeyler düşünerek,” diyordu Nâzım Hikmet “Memleketimden İnsan Manzaraları”nda.

Ve bu şiirin yazılışından 57, Nâzım Hikmet’in ölümünden 45 yıl sonra önceki gün, ellerinde Nâzım Hikmet bayrakları taşıyan onlarca “adam” duruyordu Haydarpaşa garının merdivenlerinde; Nâzım Hikmet’i ölüm yıldönümü olan 3 Haziran’da anmak için... Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin (NHKM) düzenlediği dört günlük etkinliklerin son durağıydı Haydarpaşa.

Birlik, özgürlük, bağımsızlık
Önce Beyoğlu’nda toplanıldı; Nâzım şiirleri elden ele dolaştı. Ardından Haydarpaşa garının girişinde buluşan Nâzım Hikmet severler; şiirlerin yer aldığı kağıtları dağıttı gar çevresindekilere.
Tıpkı Nâzım Hikmet’in yaşadığı yıllardaki gibi elden ele dolaştı şiirleri; ama bu kez gizli saklı değil, özgürce paylaşıldı. Hatta hep bir ağızdan yüksek sesle okundu kimileri. NHKM Sanat Yönetmeni Orhan Aydın’ın, “Nâzım Hikmet’in birlik, özgürlük, bağımsızlık utkusunu yaşatmak için çabaladıklarını“ söylediği konuşmasının ardından topluluk Haydarpaşa’dan Bahariye’deki NHKM’ye doğru yürüdü.

(Kaynak: Milliyet)