4 Haziran 2008 Çarşamba

Lambdaİstanbul'un kapatılmasına tepki

İSTANBUL (03.06.2008)- Lambdaİstanbul Dayanışma Derneği, bugün Taksim Hill Otel'de düzenlediği basın toplantısı ile İstanbul Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin dernek hakkında verdiği kapatma kararına tepki gösterdi.

Basın toplantısına, Sosyolog Pınar Selek, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Af Örgütü Türkiye temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda demokratik kurum temsilcisi katıldı. Lambdaİstanbul adına açıklamayı Sedef Çakmak yaptı.

İstanbul Valiliği'nin, Lambdaİstanbul'un amaçlarının “kanuna ve ahlaka aykırılık” taşıdığı şikayeti üzerine Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldığını ve 29 Mayıs'ta dernekleri hakkında kapatma kararı verildiğini belirten Çakmak, temyiz süreci çerçevesinde Yargıtay'a başvuracaklarını ve hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Kapatma hukuka aykırıdır

“Hakkımızdaki kapatma kararı hukuka aykırıdır” diyen Çakmak, bu kararın LGBTT (Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel) örgütlerinin yasal alanın dışına itilmesi anlamına geleceğine dikkat çekti. Çakmak, Anayasa'nın eşitlik maddesine “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” kavramlarının da eklenmesini istedi.

Sosyolog Pınar Selek de yaptığı konuşmasında, derneğin kapatılmasıyla ailede, okulda, iş yerinde kısacası her yerde çeşitli sorunlarla mücadele ederek yaşamını sürdürmeye çalışan eşcinsel bireylerin yalnız kalacağını ve eşcinsellerin ahlak adına daha fazla saldırıya uğrayacaklarını vurguladı.

Selek, Nazım Hikmet'in 'Vatan Haini' şiirine atıfta bulunarak konuşmasını şöyle sürdürdü; “Eğer ahlak, kadınların üç çocuk doğurmasıysa, eğer ahlak Tuzla'da işçilerin ölümlerine göz yumulmasıysa, eğer ahlak silahın, işkencenin kutsanmasıysa, eğer Lambda ahlaksızsa; ben de, Amargi'li kadınlar da, tüm feministler de ahlaksızdır.”

ÖDP İstanbul Milletvekil Ufuk Uras da, “Eşitlik her türlü özgürlüğün ön koşuludur. Anayasa'da da farklı cinsel kimliklerin tanınması gerekiyor. Biz bunun için tüm desteğimizi sunacağız” diye konuştu. Mor ve Ötesi Grubu'nun bateristi Kerem Kabadayı da, 'genel ahlak'ın sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca Lambdaİstanbul üyeleri, 7 Haziran Cumartesi günü saat 13.00'de Taksim Meydanı'nda, derneğin kapatılmasına ilişkin verilen mahkeme kararını protesto edecekler.

(Kaynak: atılım)

***

...Ve ayrıca Sabah gazetesinden aktaralım(1 Kasım 1999):


Eşcinseller İstanbul'da toplandı

3. Eşcinseller Toplantısı, İstanbul'da düzenlendi; eşcinseller, sorunlarını masaya yatırdı

TÜRK eşcinseller üçüncü kez İstanbul'da buluştu; adı da Güztanbul oldu... Lambda İstanbul Grubu'nun evsahipliğinde düzenlenen 3 günlük "Eşcinseller Toplantısı"na, yüze yakın eşcinsel katıldı. Toplantı, geçen Cuma günü Beyoğlu Bulunmaz Kültür Merkezi'nde "Gay, lezbiyen, biseksüel, travesti, transeksüel... Cinsel kimlikler bize ne ifade ediyor?" konulu serbest oturum ile başladı.

Kavramların tartışıldığı oturumda, salon katılımcılara dar gelince ayakta kalanlar oldu. Eşcinselliği entelektüel düzeyde tartışan gayler, cinsel kimlikleri üzerine sırayla söz aldı.
Basına kapalı yapılan toplantıyı, gazeteci olduğumuzun anlaşılmasına rağmen Lambda grubundan Boran ve Uğur'la yaptığımız temaslar ve ikna turları sonucunda izleyebildik. "Güztanbul", Cumartesi günü Boğaz'da tekne gezisiyle devam etti.

(Kaynak: Sabah)