13 Haziran 2008 Cuma

Fotoğrafçılar: Tanık olmak istiyoruz

İSTANBUL (13.06.2008)- Fotoğraf sanatçıları, bugün düzenledikleri basın toplantısında, Tuzla tersanelerinin fotoğrafçılara açılmasını istedi. İmza kampanyası başlattıklarını duyuran fotoğrafçılar, 16 Haziran'da Tuzla'da olacaklarını duyurdu.

Aralarından Özcan Yurdalan, Mehmet Kaçmaz ve Yücel Tunca'nın da olduğu fotoğraf sanatçıları, bugün Fotoğraf Vakfı'nda basın toplantısı düzenledi. Limter-İş ve Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Aslı Odman ve çok sayıda fotoğrafçının katıldığı açıklamayı fotoğraf sanatçısı Mehmet Kaçmaz yaptı. Kaçmaz, tersanelerde yaşananları belgelemek için havzanın açılması talebiyle kampanya başlattıklarını duyurdu. Kaçmaz, İhsan Turhan adlı işçi ile Tuzla'da son on ayda 26 işçinin hayatını kaybettiği hatırlattı.

Kaçmaz, “Alınan bütün 'güvenlik önlemlerine' çalışma koşullarında hızla yapılan 'eksiksiz düzenlemelere' rağmen hayatta kalmayı başaramadı. Çalışma koşullarının ve iş güvenliğinin yetkililer tarafından “sıkı bir şekilde denetlendiği”, “kaza riskinin mümkün olan en alt seviyeye indirildiği” bir tersanede kendisinden önceki arkadaşları gibi o da “kendi dikkatsizliği sonucu” hayatını yitirdi” dedi. Patronların ve hükümetin işçileri suçlayan açıklamalarına tepki gösterdi.

“İnanmıyoruz”

Açıklamalara inanmadıklarını ifade eden Kaçmaz, “Canları pahasına hayatlarını kazanmaya mahkum edilen, ağır ve güvensiz koşullarda risk altında çalışmak zorunda bırakılan, her ay en az iki arkadaşlarının daha ölüm haberini alan ve her seferinde kendi ölümlerini yaşayan işçiler için endişe ediyoruz. Yapılan açıklamalara güvenmiyoruz” dedi.

www.tanikolmakistiyoruz.com

Tersanelerde gereken önlemlerin alınmasını, işçi eğitimi, iş güvenliği, sigorta ve adil bir ücret başta olmak üzere çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Kaçmaz, “Anlatılanlara inanmadığımız, yetkililere güvenmediğimiz için Tuzla tersanelerindeki hayata objektiflerimizle tanık olmak istiyoruz Tuzla tersanelerinin kapıları yaşananlardan kaygı duyan tüm fotoğrafçılara açılsın” dedi. Kaçmaz, başlattıkları imza kampanyasının www.tanikolmakistiyoruz.com adresinde devam ettiğini belirtti.

Fotoğraf sanatçısı Özcan Yurdalan da, 16 Haziran günü Tuzla'da olacaklarını duyurdu. Grevde, bir fotoğraf alanı oluşturmak istediklerini kaydeden Yurdalan, yaşananları kaydetmek istediklerini söyledi. Çalışmaların grev günüyle sınırlı kalmayacağını söyleyen Yurdalan, fotoğrafların ortak kullanıma açılacağını dile getirdi.

Grev dayanışma ile kazanıyor

Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Aslı Odman, tersanelerde yaptıkları incelemeler hakkında bilgi verdi. Tuzla'nın artık Tuzla olmadığını belirten Odman, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı Tuzla yürüyüşünün örnek olduğunu kaydetti. Limter-İş Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Karaoğlan, aydınlar, sanatçılar, sendikalar ve meslek örgütleri tarafından çok sayıda ilde grev etrafında kurulan dayanışma kalkanına dikkat çekti. Grevin şimdiden kazanıldığını dile getiren Karaoğlan, duyarlı herkese teşekkür etti.

İLGİLİ HABERLER
Tuzla'da Grev, Sokakta Sanat Günleri başlıyor
Tiyatrocular 16 Haziran'a yelken açtı
Tersanelerin kapıları fotoğrafçılara açılsın
Limanların Uğultusu dört bir yanda

(Kaynak: atılım)