22 Haziran 2008 Pazar

Faşizm saldırıyor!...

Bir yandan Devlet Tiyatroları'nın sunduğu halk karşıtı oyunlarla halkı uyutan egemenler, diğer yandan faşizan baskılarla, devrimci tiyatrolara saldırı düzenliyor. Tiyatroları mühürleyen, basan, oyuncu ve izleyenleri korkutmaya çalışanlar, aslında tarihin kaçınılmaz akışını durdurmak istediklerinin ayrımında değiller. Onlarca kez baskıya uğrayan, basılan, gözaltına alınıp salonları mühürlenen bir tiyatro olarak, biz Bulunmaz Tiyatro emekçileri, Yenikapı Tiyatrosu'na yapılan faşizan baskıyı kınıyor ve bu olayı özetleyen haberi aktarıyoruz:


Ulaş Tuzak
22 Haziran 2008


11 Haziran 2008 tarihinde Turgutlu'ya Yaşasın Tiyatro Yaşasın Sanat kapsamında giden İzmir Yenikapı Tiyatrosu, sabah seansında dört defa çocuk oyunu 'En Güçlü Kim' ile Turgutlu'daki çocuklara eğlenceli anlar yaşatarak, onlara geleceğe umutla ve güvenle bakabilmeleri için yerinde sosyal mesajını vermiştir.

Öğleden sonra, tiyatroya gidemeyen halk için sokak oyununa uyarlanan Gogol'un 'Palto' isimli oyununu oynamak isteyen Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları polisin müdahalesine maruz kalmıştır. CHP Turgutlu İlçe Örgütü'nün davetlisi olarak orada bulunan Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından oyunun metni ve oyunun oynanması için izin evrakları istenmiştir. Hatta daha da ileri gidilerek oyunculardan kimlik istenmiş ve arama yapılmıştır.

Bu oyun, İzmir başta olmak üzere İstanbul ve Ankara da dahil, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 500'e yakın kez oynanmış; fakat böyle bir müdahale ile ilk kez karşılaşılmıştır. Fakat Yenikapı Tiyatrosu bütün bu engellemelere rağmen oyununu sonuna kadar oynamış, polise de gereken cevabını vermiştir.

Yenikapı Tiyatrosu hiçbir zaman böyle müdahaleler karşısında yılmamıştır ve yılmayacaktır.

Her zaman öncü, toplumcu ve gerçekçi bir tiyatro olduğunu gösterecek; halk için sanat yapmaya devam edecektir.

'Yaşasın Tiyatro, Yaşasın Sanat'

'Toplum için Sanat, Yaşasın YEKAT'

(Kaynak: Tiyatro Dünyasi)