7 Mayıs 2008 Çarşamba

Yorumsuz(!) yada kör tuttuğunu seviyor!...

Halkın emeğinin üstüne çöreklenenler, küçük çıkarları bozulunca, birbirine giriyorlar. Bir yanda Türkiye İş Bankası, diğer yanda Devlet Tiyatroları; halka uzak kurumlar olarak, halkın alınterinden kırpılanlarla, birbirlerine kıyak yapıyorlar. T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı, Devlet Tiyatroları, Devlet Tiyatroları Vakfı, Samanyolu Haber, Müfettişler... halkın dışında ne denli kişi, kuruluş ve kurum varsa, halkın çıkarlarının karşıtı olarak örgütlenmiş durumdalar. Fazla söz kullanmayıp, pek yorum yapmadan samanyoluhaber.com sitesinden sunuyoruz:


Devlet Tiyatrolarının 1 trilyonu ne oldu?
İşte skandalın belgeleri...


Devlet Tiyatrolarını karıştıracak belgeler

Devlet Tiyatrolarında kapatılan yolsuzluk dosyasını yeniden açtıracak belgeler ortaya çıktı.

Samanyolu Haber şu anki Genel Müdür Lemi Bilgin’in görevden alınmasına sebep olan İş Bankasıyla yapılan maaş anlaşması konusunda çok önemli sözleşmelere ulaştı.

2004 yılında İş Bankasıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında yapılan ‘yaklaşık 1800 kurum personelinin maaşlarının ödenmesi anlaşması’ tartışmaya yol açmış, İş Bankasının Devlet Tiyatrolarına bağış olarak verdiği 1 trilyon lira ( 1 milyon YTL) Genel Müdür Lemi Bilgin’in başını yemişti. İş Bankası ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolde açıkça görülen ve yer alan maddede İş Bankası Devlet Tiyatrolarına 1 trilyon lira vermeyi taahhüt ediyor. İşte o madde:

Ancak paranın Devlet Tiyatroları kasasına değil Devlet Tiyatroları Vakfına aktarıldığı ortaya çıkmış ve yapılan soruşturma sonucunda Genel Müdür Lemi Bilgin görevden alınmıştı, genel müdür hakkında dava açılmıştı. 1 trilyon liranın vakıf hesabına aktarıldığı vakıf hesap dökümünde açıkça ortada.
Başbakanlık müfettişlerinin soruşturması sonucu vakıf yöneticileri ceza almamak için 1 trilyon lirayı hemen Devlet Tiyatroları Vakfından Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hesabına aktarmıştı.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Devlet Tiyatroları Vakfı yöneticilerinin suç işlediğini ifade eden çok önemli raporlar hazırladılar.

Ancak mahkeme Lemi Bilgin’i Mayıs 2007’de göreve iade etti.

Şimdi Genel Müdür Lemi Bilgin’in görevden alınmasına yol açan eski süreci yeniden başlatacak önemli bir gelişme yaşandı. Samanyolu Haber’in ortaya çıkardığı bir belge bütün bu dava sürecinde başa dönüleceğini gösteriyor. Samanyolu Haber; İş Bankasıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında 2004 yılında yapılan maaş promosyon protokolünü buldu. Protokolde İş Bankası yönetimi Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne maaşların İş Bankası aracılığıyla ödenmesi halinde 1 trilyon lira bağış yapmayı taahhüt ediyor. Ve İş Bankasıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalanıyor.

Devlet Tiyatroları tarafından sır gibi gizlenen bu protokolü Samanyolu Haber ele geçirdi. Protokolde, İş Bankasının Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne 1 trilyon lirayı 2005 yılında iki eşit taksit halinde ödeyeceği taahhüt ediliyor. Şimdi Genel Müdür Lemi Bilgin’in görevden alınmasına sebep olan 1 trilyon liralık yolsuzluk iddiasında başa dönülüyor. İşte çok önemli sorular:

İş Bankası; Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne 1 trilyon lira bağış yapmayı taahhüt ediyor. Fakat yolsuzluk iddiasının gündeme geldiği dönemde sadece Devlet Tiyatroları Vakfının kasasında 1 trilyon lira para bulunuyor. Bu para kimin ? Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün mü yoksa Devlet Tiyatroları Vakfının mı ? Eğer para Devlet Tiyatroları Vakfının ise niçin apar topar Genel Müdürlüğün hesabına aktarılıyor? Eğer para Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün ise Devlet Tiyatroları Vakfında ne arıyor?

Şimdi işler daha da karışacak. Çünkü Devlet Tiyatroları Vakfı paranın banka tarafından kendilerine bağışlandığı gerekçesiyle parayı geri istedi ve karşı dava açtı. Eğer bu para Devlet Tiyatroları vakfınınsa Devlet Tiyatroları Genel Müdürü 1 trilyon lirayı 4 yıllık yasal faiziyle geri ödemek zorunda kalacak. Mahkeme bu yönde karar verirse bu para Devlet Tiyatrolarının bugünkü bütçesinden mi karşılanacak?

Aslında maaş promosyonu olarak kurumlara verilen bağış tutarlarının kurum ihtiyaçları için harcanması gerekiyor. Devlet Tiyatroları yönetimi rahat harcama yapabilmek için parayı vakıf üzerinden kullanmak istemiş. Müfettişler her şeyi açık seçik ortaya çıkarmış.

Genel Müdür Lemi Bilgin’in görevden alınmasında esas teşkil eden Başbakanlık müfettişlerinin hazırladığı teftiş raporuna da ulaşan Samanyolu Haber çok önemli gerçekleri ortaya çıkardı. Rapora göre Lemi Bilgin ve Vakıf yöneticilerinin mutlaka ceza almaları gerekiyor çünkü ortada hesabı verilemeyecek bulgular var. İşte raporun önemli bölümleri:

“Genel müdürlüğün vakfı kurumun bir birimi gibi idare etmeye yönelik faaliyet gösterdiği… yapılan harcamaların genel müdürlükçe ”Vakfınızca karşılanmasını rica ederim” ibareli evrakla vakfa gönderildiği ve harcama yapıldıktan sonra vakfa fatura gönderilerek vakıf yönetim kurulunun insiyatif kullanmasının önüne geçildiği…

Rapora göre; Vakıf yönetimi müfettişlere Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüyle İş Bankası arasında yapılan sözleşmeden haberdar olmadıklarını ifade ediyor. Ancak müfettişler buna inanmıyor. Kim durup dururken birine 1 trilyon lira versin ve niçin versin ?

Üstelik; 5072 sayılı dernek ve vakıflara dair kanuna göre; kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden dernek ve vakıflara ödenek yardım veya herhangi bir kaynak aktarılamaz.

Yine Vakıflar kanununa göre: Mevzuatla kendisine görev olarak verilen hizmetleri bünyelerinde kurulu bulunan vakıflara yaptıramazlar ve hizmetlerinden dolayı vakıflara mal ve para aktaramazlar.

Müfettişler bu maddelere aykırı hareket edildiğini tespit ediyor. Başbakanlık müfettişleri yaptıkları inceleme sonunda Vakıf yöneticileri ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin hakkında yasal işlem yapılması gerektiği sonucuna varıyor. Ayrıca zararların da ilgili şahıslara ödettirilmesini rapor ediyorlar. İşte ortadaki bulgular ve rakamlar bu kadar önemli. Bu belgeler dikkatleri yeniden devlet Tiyatrolarına çevirdi. Kültür Bakanlığı müfettişleri şu anda Devlet Tiyatrolarıyla ilgili son dönemde yaşanan ve kamuoyu gündemine gelen çok önemli olaylara dayanan yeni bir soruşturma başlattı. Ve devam eden soruşturmanın bu bilgilerin de ortaya çıkmasıyla farklı bir boyut kazanması bekleniyor.
25.Şubat.2008 11:09:43

(Kaynak: samanyoluhaber.com)